Ingen fältdag i Ingå i sommar

​Västankvarn Fältdag, fältmässan i Ingå som brukar locka några tusen besökare, ställs in på grund av coronaepidemin. Utställningen skulle ordnas den 9 juli. Arrangörerna överväger nu alternativa lösningar.

SLC - Valio 030420
Valio samarbetsförhandlar om huvudkontorsfunktionerna på grund av coronaepidemin

​Valio utlyste på fredagen samarbetsförhandlingar som berör 580 personer som jobbar med huvudkontorsfunktioner. Som orsak till samarbetsförhandlingarna uppger man den rådande coronaepidemin. Samarbetsförhandlingarna berör till exempel inte produktionen.

Också företagare kan nu få arbetslöshetsskydd

​Regeringen vill göra det lättare för företagare att få arbetslöshetsskydd. Nu slopas kravet på att företaget eller verksamheten måste läggas ner. Stöd kan därmed betalas ut trots att företaget finns kvar.

SLC - Sallattidig 030420
Snart lättare för säsongsarbetare att byta bransch

Regeringen avgav på torsdagen en proposition till riksdagen som temporärt ska tillåta alla från ett tredje land som vistats lagligt i Finland att jobba inom för försörjningsberedskapen viktiga branscher. Alltså bland annat säsongsarbete inom jordbruks- och trädgårdsbranschen. Det här innebär att säsongsarbetare till exempel från pälsnäringsnäringen kan flytta över till trädgårdsodlingen.

SLC - Paskrec1
Stort och smått på påskbordet

Försörjningsberedskapen - producenterna oroar sig över tillgången på arbetskraft, försämrad ekonomi och finansiering samt hur de ska få tag på förnödenheter

Försörjningsberedskapens lägesbild har kartlagts inom primärproduktionens olika produktionsinriktningar. Inom primärnäringarna är tillgången till säsongsarbetskraft det största orosmomentet för tillfället.

SLC - Carbon1
Carbon Action startar på svenska i vår

Utbildningen inom kolbindande jordbruk fick en förstärkning då agronomie- och forstmagister Anne Antman startade som projektledare för den svenskspråkiga Carbon Action-verksamheten i Baltic Sea Action Group i början av april. Antman har anställts av BSAG för att producera svenskspråkig odlarutbildning och kommunicera om hållbar skötsel av jordmånen på Carbon Action-plattformen.

Husdjur och boskap överför ingen corona

Varken grisar, höns, hundar eller katter sprider coronavirus till människor. Skärpta granskningar av slaktdjur är därför inte aktuella, framhåller experter vid det tyska Friedrich-Loeffler-Institutet för forskning inom smittosamma sjukdomar.

Pilotprojekt på Åland med tvåstegsdike och fosforfälla

Ålands Producentförbunds tidigare vd Henry Lindström har tillsammans med rågrannen Thomas Holmström fått bidragspengar av Lokalkraft Leader Åland för ett tvåstegsdike och en fosforfälla längs utfallsdiket som dränerar Storängen i Saltvik Haga.

SLC - Dsc01073
Våtmark vid Ålands hav blir film med råd och tips

Åländska agrologerna Ulla och Tage Eriksson på Hammarudda gård i Jomala på Åland fick i fjol Världsnaturfonden WWF:s pris som ”Östersjöns miljövänligaste jordbrukare” i Finland. Nu ska de skapa en våtmark och sedimenteringsbassäng för att minska näringsutsläppen från 114 hektar skogsmark.

Insändaren: Den inhemska matproduktion i fokus under undantagsförhållanden

Vi är inne i en historisk period i Finland. Statsminister Sanna Marins regering deklarerade att undantagsförhållanden nu råder i Finland. Vi har aldrig tidigare använt dylik lagstiftning under fredstid, påpekar Henrik Wickström, vice ordförande i Svenska folkpartiet.

SLC - P037748 465511
EU och femton andra länder löser handelstvister utan Trump

USA:s president Donald Trump blockerar sedan förra hösten det viktiga tvistlösningssystemet inom handelsorganisationen WTO. Nu har EU och femton länder enats om en gemensam lösning – utan USA.