Wester Grande
Bjarne Westerlund tar i maj över posten som direktör för Finska hushållningssällskapet efter Jörgen Grandell.
Jordbruk SLC

Chefsbyte i Finska
hushållningssällskapet

I mitten av maj tar AFM, agronom Bjarne Westerlund över posten som direktör för Finska hushållningssällskapet i Åboland efter Jörgen Grandell som går i pension.

Westerlund kommer till en början att jobba parallellt med Grandell. Grandell som innehaft posten i 21 år går i pension i sommar.

Westerlund som är Karisbo kommer från producentrörelsen och posten som verksamhetsledare för SLC Nyland. Han har jobbat i producentrörelsen i 25 år.

– Nu är det ett lämpligt skede att börja med något nytt, säger Westerlund, som ser fram emot sitt nya jobb.

Han rekryterades av FHS styrelse i februari.

Westerlund har inget emot att lämna producentrörelsen för att bli chef för landets äldsta verksamma rådgivningsorganisation inom lantbruk.

– Jag har alltid varit intresserad av rådgivning. Det här är ett passligt tillfälle att välja den vägen, säger Westerlund.

Finska hushållningssällskapet är grundat 1797 och fyller i höst 225 år. Sällskapets som i dag marknadsför sig som Pro Agria Finska hushållningssällskapet har sitt kontor i sällskapets anrika fastighet på Tavastgatan 22 i Åbo.

Åboland bekant

Åbo och Åboland är inte obekanta för Westerlund. Kopplingar finns, säger han.

I början av 1990-talet var han lektor i växtodling i Skuffis i Åbo, dåvarande Högre svenska lantbruksläroverket. Han har också varit lärare i Brusaby i Kimito. Dessutom har familjen sommarstuga i Korpo.

Senast Westerlund besökte Åboland var i samband med Finska hushållningssällskapets vårplenum i Kimito där han presenterade sig för de åboländska odlarna.

På samma möte avtackades Jörgen Grandell för sina insatser under sina två decennier på direktörsposten. Han uppvaktades av både FHS och SLC Åboland.

– Det har varit en intressant tid där digitaliseringen står för den största förändringen inom verksamheten, säger Grandell.

Eldprovet kom under coronapandemin.

– Rådgivningen blev en utmaning till följd av pandemin då det mesta gjordes på distans.

Han är nöjd över att FHS nu har fått en ny direktör.

– Förändring är bra för organisationen, det öppnar nya möjligheter, säger Grandell.

Läs också: I vår gäller det att noga överväga vad man odlar