Utkast till lag om stöd för beskogning av impedimentmark

Jord- och skogsbruksministeriet ber att få utlåtanden om utkastet till regeringens proposition som gäller stöd för beskogning av impedimentmark. Enligt propositionen kan privata markägare från och med 2021 på vissa villkor få stöd för beskogning av trädlösa områden.

SLC - Kop Av Bonden 2020 Agg Sv
Köp av bonden-dagen 12.9

Köp av bonden!-dagen ordnas för femte gången den 12 september. Under Köp av bonden!-dagen kan gårdar eller trädgårdar hålla öppet hus.

SLC:s fullmäktige håller digitalt vårmöte 23.6

SLC:s förbundsfullmäktige håller ordinarie vårmöte tisdagen den 23 juni kl.9.00. Mötet hålls digitalt via SLC:s videomötestjänst.

Restbeloppen av jordbrukarstöd betalas till gårdarna i juni

I juni betalar Livsmedelsverket ut restbeloppen av de jordbrukarstöd som söktes år 2019.

Maximiantalet säsongsarbetare utanför EU ökar med 4.500

Regeringen preciserade vid förhandlingarna den 29 maj det maximala antalet säsongsarbetare som jordbruksgårdar och trädgårdsodlingar behöver vid skördetiden. Regeringen beslutade att utöver de 4.500 säsongsarbetare som det tidigare beslutats om får ytterligare 4.500 personer utanför EU anlända till landet för skördebehov inom primärproduktionen från och med den 1 juni.

Naivt lågt krisstöd

Att staten beslutat införa ett krisstöd till företag inom primärnäringarna som drabbats av covid-19 är förstås en positiv signal i sig. Men att man samtidigt införde ett tak för den maximala stödsumman som sattes vid 10.000 euro är beklagligt, ja rent av naivt.

Ledaren: De vitkindade gässen fortsätter härja i odlingarna

​I veckans LF kan man läsa om skador förorsakade av vitkindade gäss i Mörskom i Nyland. Det är verkligen inte den enda platsen i Finland där gässen varit framme den här våren och ställt till med skada och för den som drabbas handlar det ofta om stora skördeförluster. Vitkindade gäss har en tendens att återvända till samma platser under såväl sin vår- som höstflyttning.

SLC - Rilax 1
Rilax gårds historik speglar också jordbrukets utveckling

Nu är det möjligt att bekanta sig med en av Finlands största herrgårdar, Rilax gård i Bromarv, Raseborg. Gårdshistoriken Rilax Gård, Anor, odling, skönhet skriven av Kim Björklund, riktar sig till alla som är intresserade av lantbrukets utveckling och Finlands historia ur en herrgårds och dess ägarsläkters perspektiv.

SLC - Dsc 3194
Virtuell kaffepaus ny arena för unga jordbrukare

På onsdagseftermiddagar har unga finlandssvenska jordbrukare möjlighet att ägna sig åt en virtuell kaffepaus. De kan diskutera kring aktuella arbetssituationer och utbyta tankar med kollegor.

SLC - Img 6833
Cornelia och Närservice betjänar aktivt bygden

Mångsidigheten och mångkunnigheten är en förutsättning för företag på landsbygden och i skärgården. Det konceptet gäller för Jens Simons och Nicole Bonnet i Närpes som är företagare sedan 25 år tillbaka.

SLC - Ladtvatt 1 Webben
30 rena lådor i timmen

Danska Washpower, stora på stalltvättar, lanserade i fjol en automatisk lådtvätt. Ett exemplar har testkörts på några olika anläggningar i Sverige med gott resultat.

SLC - Langgard
Kommentaren: Det behövs en reglering av livsmedelsmarknaden

Min bestämda uppfattning är att vi inte kan råda bot på marknadsproblemen själva inom livsmedelskedjan utan är i behov av en reglering av livsmedelsmarknaden, skriver ÖSP:s ordförande Tomas Långgård.