Skogsbruk

Skogsdata förbättras med data
direkt från avverkningsmaskiner

Finlands skogscentral har börjat få information direkt från avverkningsmaskinerna i skogen. Maskinerna skickar information om avgränsningen av avverkningarna, om avverkningssättet och tidpunkten direkt till Skogscentralens datasystem. Detta gör att Skogscentralens skogsdata kan hållas bättre uppdaterade, vilket hjälper såväl skogsägare som hela skogsbranschen.

Skogsägare kan se uppgifter om sin egen skog när de loggar in i Skogscentralens tjänst MinSkog.fi. Skogsdata som uppdaterats med information från avverkningsmaskinerna finns också att få som Skogscentralens öppna skogs- och naturinformation.

– Från avverkningsmaskinerna kommer bara den information som skogsägaren gett sitt samtycke till, betonar Jorma Jyrkilä, servicechef för skogsdata vid Finlands skogscentral.

Skogsägare och aktörer i skogsbranschen kan använda den uppdaterade informationen bland annat när de planerar skogsvård och avverkningar eller när de gör olika uträkningar.

Började förra veckan

Förra veckan inleddes pilotskedet i förmedlingen av information från avverkningsmaskinerna. I det första skedet börjar aktörer som använder Trimbles Woodforce-system att förmedla information från avverkningsobjekt. I pilotskedet deltar Metsä Group, Stora Enso och Forststyrelsen.

I höst ska användningen av tjänsten utökas utifrån de erfarenheter som pilotförsöket ger, och då kan också andra aktörer börja förmedla information från avverkningsmaskinerna. Produktionsanvändningen börjar när Skogscentralen då börjar använda ett nytt geodatasystem för skogs- och naturinformation.

– Vi tror att informationen från avverkningsmaskinerna kommer att vara den vanligaste uppdateringsmetoden för beståndsdata före mitten av decenniet, säger Jyrkilä.

Informationen om skogarna produceras genom laserskanning och flygfotografering samt genom provytemätningar i terrängen. Informationen från skogsmaskinerna är inte den enda informationskällan som Skogscentralen använder för att uppdatera de skogsdata som den samlat in.

– Trädbeståndets beräknade tillväxt och lagstadgade anmälningar om till exempel avverkningar och skogsvård har redan länge använts för att uppdatera skogsdata. I fortsättningen ska det nya skogs- och naturdatasystemet också utnyttja jämförelse av satellitbilder för att uppdatera informationen, säger Jyrkilä.

Innehållet i informationen från avverkningsmaskinerna som förmedlas till Skogscentralen går att göra mångsidigare i framtiden. Det går till exempel att få information om förekomst av granens rotröta. Den informationen kan användas för att kartlägga riskerna för skogsskador.

Naturresursinstitutet leder ett forskningsprojekt som ska leda till exaktare kunskap om rotrötans utbredning, så att man kan skapa noggrannare riskkartor.