Gruppbild
Åländska Landsbygdsgalans pristagare 2022. Från vänster Alexandra Forselius som tog emot priset för Fina fiskens räkning, Mattias Sundberg, Ben-Erik Daniels, Harriet Strandvik och Georg Blomqvist tillsammans med landsbygdsutvecklaren Lena Brenner. FOTO: Jeremic Photography
Jordbruk Skogsbruk Landsbygdsnäringar

Morot utan piska för
prisade landsbygdsföretagare

Det vara bara morot och alls ingen piska vid den fjärde åländska Landsbygdsgalan den 2 april. 140 gäster hade samlats i ungdomslokalen Breidablick i Finström för att fira vinnande landsbygdsföretagre inom sex olika kategorier.

Landsbygdsgalan arrangeras vartannat år på Åland och riktar sig till jordbrukare, fiskare, fiskodlare, livsmedelsförädlare, skogsägare och alla organisationer inom landsbygdsbranschen. Syftet är att uppmärksamma företagare inom landsbygdsnäringarna genom prisutdelning på galan.

– Det är viktigt att företagarna får uppmuntran och uppmärksamhet så att de får en morot att jobba vidare och utveckla sina företag, påpekar landsbygdsutvecklaren Lena Brenner som var med i organisationskommittén.

Inför galan hade organisationskommittén fått över 70 nomineringar och sedan valt ut tre kandidater per kategori. Genom sluten omröstning röstades vinnarna fram av en Landsbygdsakademi bestående av 30 personer från branschens olika sektorer. De sex vinnarna belönades med var sin morot i form av en statyett utformad av åländska konsthantverkaren Maria Nummelin och tillverkade av både återvunnet glas och tiffanyglas.

Prisutdelningarna varvades med olika program och festdeltagarna lotsades genom kvällen av konferencieren Mysan Sundqvist, som själv på många sätt är aktiv i matsammanhang.

Ung entreprenör på gastronomisk ö

Kriterier för alla de nominerade i de olika kategorierna var att ska jobba enligt Ålands hållbara livsmedelsstrategi med visionen ”Östersjöns gastronomiska ö är både hållbar och framtidsanpassad”.

Till Ålands unga entreprenör 2022 utsågs Mattias Sundberg, som arrenderar Labbnäs gård i Geta. Som ”granngårds” med sina föräldrar Ann och Henrik Sundberg på Bolstaholms gård har Mattias breddat utbudet av grödor och även utvecklat nya maskiner för att mekanisera odlandet.

– En kreativ lantbrukare som visar att det samtidigt går att satsa nytt, arbeta hållbart och skapa lönsamhet, lyder juryns motivering.

Priset för Ålands miljösatsning 2022 gick till Ben-Erik Daniels på Daniels Frukt i Finström Vestanträsk. Hos Daniels Frukt appliceras hållbara metoder på konventionell odling exempelvis med feromonfällor för bevakning av ovälkommen ohyra och precisionsgödsling som ger varje träd exakt det som behövs.

– I år ska även risken för kemikalieutsläpp minimeras genom nya anläggningar för växtskydd, påpekar juryn.

Till Ålands matambassadör 2022 utsågs Harriet Strandvik, som är både hushållslärare och ”entreprenör inom mat och måltid”. Priset ska ges till någon som förmedlar matglädje och stärker kännedomen om åländsk mat och råvaror.

Ingen har har enligt juryn ”haft näsan i blöt och sleven i grytan” inom så många åländska matprojekt som Harriet Strandvik. FM i Mathantverk, Projekt Baltic Fish, Ny Nordisk Mat och Ålands Mathantverkare är bara några av alla uppdrag som hon drivit med energi och handlingskraft.

– När Harriet drar i trådarna blir nätverket MatÅland alltid både större och starkare.

”Ett sprakande lantbruksföretag”

Till Ålands landsbygdsföretagare 2022 ”som tänker nytt, lönsamt och hållbart samt skapar arbetsplatser” utsågs Conny Sahlin och Grace Garcia-Sahlin som driver Snäckö Frukt i Geta.

Juryn tycker att ”när en sjuksköterska slår sina påsar ihop med en musiker och bilmekaniker kan resultatet bli ett sprakande lantbruksföretag”.

– Med en växande äppelodling, råvaruförädling, kreativa samarbeten och egen gårdsrestaurang visar Conny och Grace hur man skapar upplevelser och mervärde, både för sig själva och för sina besökare, heter det i motiveringen.

Skogsbruksingenjör Georg Blomqvist i Lemland blev Ålands skogsvårdare 2022. Priset ges till en skogsägare som med intresse och engagemang bedriver ett långsiktigt skogsbruk i kombination med god miljöhänsyn.

Vinnaren Georg Blomqvist beskrivs som ”en pionjär och grand old man” inom åländskt skogsbruk. Han har varit med och byggt upp den fördubbling av årlig tillväxt och kubikmassa som har uppnåtts i de åländska skogarna sedan 1960-talet.

– I sin egen välskötta skog lämnar han utrymme för kreativitet, med sparade jättetallar, orörda bestånd och inslag av exotiska trädslag, framhåller juryn.

Spindel i nätet för fisk-Åland

Priset för Främjande av den åländska fiskerinäringen 2022 gick till Ben Holmberg på fiskförädlingsföretaget Fina fisken i Jomala.

Han beskrivs som ”ett nav och en spindel i nätet för hela fisk-Åland”. Han ser till att fisken hittar till både hemmakockar, storkök och restauranger över hela Åland. Företaget sysselsätter tio personer direkt och indirekt ”en hel yrkeskår småskaliga kustfiskare”.

– Med egen förädling gör de dessutom fisken lätt att konsumera för folk som annars kanske skulle låta bli, kommenterar juryn.