SLC - Hankkijaskanning1
Hankkija börjar erbjuda skanningstjänst för åkerskiften

Hankkija börjar erbjuda en ny tjänst för sina kunder där åkerskiften skannas med en gammaspektrometer. Resultatet kan användas för att rikta åtgärder och produktionsinsatser bättre inom specifika skiften.

SLC - Vikingmalt
Viking Malt satsar 90 miljoner på nytt mälteri i Lahtis

Viking Malt Group bygger ett nytt mälteri i Lahtis, meddelar koncernen. Investeringen kostar omkring 90 miljoner euro och är en del av Viking Malts långsiktiga tillväxtstrategi.

Bättre kvalitet på chipspotatisen

Skörden av åländsk chipspotatis till Orklas fabrik på Åland blev i år ungefär 10 procent mindre än 2019 som var ett rekordår.

Flera länder kräver EU-lagring av griskött

EU-marknaden för griskött pressas hårt då slakterierna på grund av coronakrisen inte hinner bearbeta de växande leveranserna av slaktgris. Producenterna i talrika medlemsländer kämpar med fallande priser.

SLC - Tillstand1
Ny förordning ledde till att myndigheter börjat överklaga varandra

NTM-centralen har besvärat sig mot två utvidgningar av djurstall i Kronoby. Det efter att den kommunala tillståndssektionen gett grönt ljus. Orsaken är en ny förordning, som bidragit till striktare tolkningar som medför utmaningar för producenter som vill satsa. Läs mer i veckans djuruppfödningstema!

SLC - Kalvstation 2 Webben
Ny kalvstation ett klart steg framåt

I våras tog Roger Backholm emot den första besättningen till sin nybyggda kalvstation hemma i Korsbäck, Korsnäs. Erfarenheterna har varit mycket positiva hittills. Framför allt är den nya byggnaden varmare och bättre ventilerad.

Värmestegring i blandfoder hindras med god hygien och konservering

Varmgång i blandfoder är ett problem på många gårdar. Problemet förvärras sommartid och förorsakar näringsförluster, minskat foderintag och försämrad produktivitet. Arja Seppälä utredde i sin doktorsavhandling vilka faktorer som inverkar på värmestegring i blandfoder och sätt att bromsa fördärvelsen.

SLC - Jesses Majs 1 Webben
Nu satsar Jesse på ProCROSS

Man har sysslat med att korsa mjölkraser tidigare, men treraskorsning, ProCROSS, är det första korsningsprogrammet som följs upp vetenskapligt. Det är en av orsakerna till att Jesse Mårtenson på Grevnäs gård i Mörskom fattade intresse för ProCROSS.

SLC - Loukasten 3 B Webben
Högteknologi ger bättre koll på enskild individ

Med en fyra robotars långt automatiserad ladugård och avancerad kouppföljning utvecklar syskonen Anna och Antti Koljonen mjölkproduktionen på Loukasten tila.

SLC - 9D72F596382B3Da3 Org
Metanreducerande alger testas i kofoder

Lantmännen undersöker om rödalger, som har en metanreducerande effekt, kan tillsättas i foder för mjölkkor. Foderförsöket pågår på Lantmännens mjölkgård Nötcenter Viken i samarbete med startup-företaget Volta Greentech.

SLC - Kameraovervakning A Webben
Kameraövervakning bör planeras noggrant

På en djurgård kan kameraövervakning behövas av flera orsaker. En lyckad satsning kräver eftertanke och kännedom om spelreglerna.

SLC - Dsc01162
Företag tror på fortsatta investeringar inom mjölksektorn

När Valio övergår till kontraktsproduktion av mjölk innebär det förändringar för producenter och företag som säljer utrustning till mjölksektorn. Pellon Group, DeLaval och Ransuco meddelar att försäljningen antagligen påverkas i början, men att investeringarna förväntas hållas på en stadig nivå.