De europeiska bondeorganisationerna Copa och Cogeca varnar för EU-kommissionens planer för en reform av nästa europeiska jordbrukspolitik efter 2027. Ett förslag till en ”gemensam fond” riskerar att urvattna den gemensamma jordbrukspolitiken.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle


Under årets växtsäsong följer SLC och MTK kontinuerligt med hur läget utvecklas på fälten runtom i Finland. För att SLC:s och MTK:s experter ska kunna sammanställa en trovärdig helhetsbild behövs information direkt från producenterna själva. Därför uppmanas alla odlare att besvara enkäten om odlingssäsongen senast den 30 juni.
EU:s jordbruksministrar sammanträdde till ett informellt möte i Warszawa den 15-17 juni för att diskutera generationsväxlingar och hur de kunde främjas. Att regleringen är förutsägbar och långsiktig är enligt ministrarna av stor betydelse för dem som överväger att etablera sig inom jordbruket.
Sammanlagt 41.080 gårdar gjorde upp sin ansökan för åkerstöd för 2025 via jordbrukarnas webbtjänst Vipu. Ansökningstiden avslutades förra veckans tisdagen, uppger Livsmedelsverket.

När vanliga människor slappnar av efter arbetsveckan ägnar Jonas Öhberg långa lördagar åt att bereda sälskinn som troféer åt både ålänningar och gästjägare som skjutit gråsäl på Åland.

Försommarens delikatess stod åter i fokus då potatisfestivalen Vita päron ordnades i Nagu i lördags. Sedan 2004 har Naguborna hyllat ortens nypotatis och näringen med en egen festival och marknad i Södra hamnen.

Företagshälsovårdens målsättning är att främja och bevara arbetsförmågan samt att förebygga sjukdomar. Anslutningsprocenten bland lantbruksföretagare är dock bekymrande låg. Endast 26 procent är med. För att ändra på det samarbetar nu LPA, SLC, MTK och Centralenheten för lantbruksföretagares företagshälsovård MYTKY från och med juni med en kampanj där vikten av att ansluta sig till företagshälsovården står i fokus.

Ett väldigt speciellt föl har nyligen fötts i Danmark – och det kan bidra till att rädda en av världens mer ovanliga hästraser. För första gången på över ett århundrade har en Färöhäst blivit född utanför Färöarna, en händelse som är ett stort steg framåt när det gäller de pågående ansträngningarna för att bevara den kritiskt hotade rasen.

När sångerskan Chloé Pimont ville byta bana och bli bonde, sa den franska banken nej till lån. Då fick jag oväntat stöd av ett jordbukshypotek som hjälper unga att starta eget, säger 41-åriga Chloé som nu har eget lantbruk i Bougogne.
Den här gången är kongressens betydelse större än vanligt. I och med det utvecklingsarbete, med pågående remissrunda, inom SLC är det just nu som det är avgörande att vi möts och tar ställning, konstaterar Staffan Pehrman.
Grödorna har verkligen fått en skjuts i tillväxten, noterar Staffan Pehrman.
