Ledaren: Skärpt tolkning av skogsbetens stödduglighet upprör

Kanske var den gamla tolkningen för liberal på vissa punkter. Skärpningen av tolkningen, då det trots allt är fråga om exakt samma betesområden, riskerar ändå att bli ett exempel på misslyckad förvaltning, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Upp till bevis för minister Essayah

Stödutbetalningarna ligger förstås på Livsmedelsverkets bord, men om de av orsak eller annan, inte klarar av sitt uppdrag så är det Jord- och skogsbruksministern som i sista hand ska se till att Livsmedelsverkets åtaganden följs, påpekar Staffan Pehrman.

SLC - Lyckligaste I Varlden
Lyckligast i världen

SLC - Avskogning 2024
Avskogningsförordningens inverkan fortsätter att skapa osäkerhet

Naturresursinstitutet Luke håller på att slutföra sin bedömning av avskogningsförordningens möjliga inverkan i Finland. Rapporten är inte tillgänglig ännu, men de preliminära resultaten pekar på effekter inom virkesexporten och osäkerhet bland aktörerna inom de berörda sektorerna.

SLC - Arrendejord 2 B
Jordens bördighet kan avtalas om vid arrende

Ett avtal om jordens bördighet är en frivillig tilläggsbilaga som kan tillfogas arrendeavtalet för åkermark. I tilläggsbilagan kan markägaren och arrendatorn avtala om åtgärder för att förbättra och upprätthålla jordens bördighet och vattenhushållning.

SLC - Naturbeten 1 Webben
Snart blommar ”stenhagorna” på Vestergårds prisade beten

Efter mer än trettio år som dubbelarbetande lantbrukssekreterare och köttuppfödare med inriktning på naturbeten är cirkeln på väg att slutas för Anders Sundqvist på Vestergårds i Hammarland. I början av mars belönades han för Ålands miljösatsning 2024 och i sommar blir det generationsväxling då dottern Jenny Sundqvist tar över gården som varit i släktens ägo sedan början av 1800-talet. Läs mer i fredagens tema Vall & Bete!

SLC - Img 8855
Stort behov av ekologiskt nytänkande i utmanande tider

Stödpolitiken för den ekologiska produktionen bör förenklas. Ekoprodukternas andel i den offentliga upphandlingen borde öka. Det var några viktiga budskap som förmedlades på årets finlandssvenska ekotankesmedja.

Marknadsöversikt: EU:s jordbrukshandel slog nytt rekord 2023

EU:s handelsbalans inom jordbruks- och livsmedelssektorn slog ett nytt rekord under fjolåret. EU-exporten genererade 228,6 miljarder euro förra året medan importen steg till 158,6 miljarder euro. Överskottet slog ett nytt EU-rekord på 70,1 miljarder euro.

SLC - 09408624 C822 E3 A724 Ed270 Acaab12 F5 0 Original
Nu krävs uppmärksamhet påpekar markpolitiska utskottet

Förändringar i jordabalken är att vänta noterar SLC:s miljö- och markpolitiska utskott vid sitt senaste möte. En arbetsgrupp har kommit med förslag som bland annat innefattar att man i framtiden också kan göra fastighetsinteckningar i vattenområden. Det här är befogat noterar utskottet bland annat för att havsvindkraftens betydelse ökar.

EU beviljar miljarder för holländska nedläggningar

EU-kommissionen har gått med på att höja de kompensationer som betalas till holländska jordbrukare som slutgiltigt avvecklar sina djurgårdar. Bryssel gav nyligen grönt ljus för budgethöjningar av två program i miljardklassen.

SLC - Slc Nyl Fullm 1
SLC Nyland: Att välja inhemska produkter är viktigare än någonsin

SLC Nylands fullmäktige samlades till vårmöte på Fazers besökscentrum i Fagersta i Vanda på måndagen. Fullmäktigeordförande Hanna Westman lyfte fram vikten av en hög självförsörjningsgrad och vikten av inhemsk mat och matproduktion i dagens värld med krig, kriser och kostnader som skenar i väg.

Valio flyttar bort produktion från Helsingfors och Åbo

Valio kommer att koncentrera sin verksamhet i Riihimäki, vilket betyder att fabrikerna i Helsingfors och Åbo kommer att stängas. Flytten möjliggör enligt Valio förbättrad effektivitet och lönsamhet, och innebär att bolaget nu inleder omställningsförhandlingar.