SLC - Novia1
Finlands gröna guld blir deras arbete

Sebastian van Breemen uppskattar att de teoretiska studierna varvas med praktiska och handfasta studier som avverkning av skog. Läs mer i veckans LF-tema om Utbildning och unga!

SLC - Novia Agro
Agrologstuderande: För oss finns det alltid jobb

Med en gymnasieutbildning i bakfickan kan matematiken och andra teoretiska ämnen på Novia kännas lättare, medan den som har en praktisk utbildning bakom sig kan ha det lättare när det kommer till mer handfast undervisning.

SLC - Agroforst1
Universitetetstudier erbjuder verklig bredd

Jord- och skogsbruksstudier vid Helsingfors universitet ger möjlighet att arbeta både på fältet och i kontorsmiljö, inom branscher som kontinuerligt utvecklas. Ett stort universitet ger också ett brett nätverk, vilket är ett plus på arbetsmarknaden.

SLC - Optima1 2021
Lantbruksteknologi ny inriktning som lockar till Optima

I höstas introducerades lantbruksteknologi som ett nytt kompetensområde vid Optima Lannäslund. En av de som nu har den inriktningen och siktar på en grundexamen för landsbygdsföretagare är Jesper Lindh. Jag har redan lärt mig mycket, säger han.

SLC - Yrkesex1
Coronaviruset försenade utexaminering av driftsledare

I våras skulle närmare trettio blivande driftsledare få sin examen från Optima Lannäslund. Men coronaviruset och nedstängningen bidrog till att de först nu kunde utexamineras. Under hösten genomfördes en del av examensdelarna på distans.

SLC - Ya1
Mångsidighet och bredd präglar YA:s naturbruksutbildning

Individuella studieplaner och möjligheter att avlägga kombiexamen hör till konceptet. Dessutom är intresset för skogsmaskinförarutbildningen stort.

SLC - Ya3
Natur och miljö tar form som nytt utbildningsområde på YA

Miljöskötare, miljövårdare, naturinstruktör och framställare av naturprodukter. Se där några nya utbildningsalternativ som erbjuds av Yrkesakademin i Österbotten under 2021.

SLC - Brusaby1
Nätet öppnar nya möjligheter för lantbruksutbildningen

Axxell Brusabys enhetschef Tomas Björkroth ser en framtid med ökat samarbete inom finlandssvensk lantbruksutbildning.

SLC - Brusaby3
”Djuren är trevligt sällskap”

Ida Mononen och Maja Wikström trivs på djurskötarlinjen i Axxell Brusaby – men har olika planer för vad de ska göra direkt efter studierna.

SLC - Viikinkoetila E3 F0661 Photo Hy Linda Tammisto
Gemensam ansökan och kontinuerlig ansökan

Varje vår ordnas gemensam ansökan till yrkes- och gymnasieutbildning och gemensam ansökan till högskolor. Du kan också söka till yrkesutbildning (yrkesinriktade grundexamina, yrkesexamina, specialyrkesexamina) genom kontinuerlig ansökan flexibelt året om.

SLC - Laroanstalter
Den svenskspråkiga naturbruksutbildningen sker här

SLC - Ung1
Unga bönder vill både påverka och ta ansvar

– Det är klart man har ett intresse för lantbrukspolitik. Besluten påverkar ju direkt vår egen näring, säger SLC Nylands nyvalda andra viceordförande, Joel Rappe.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning