Kommentaren: Kampanj-journalistik

För mig ser detta ut som om Helsingin Sanomat, som gärna vill framhålla sitt journalistiska oberoende, med sin artikel gör ren och skär kampanjjournalistik, konstaterar SLC:s ordförande Mats Nylund.

Tjeckiska bönder lämnar Copa

Den tjeckiska producentorganisationen APF CR lämnar EU:s bondeorganisationen Copa efter sexton års medlemskap. Enligt tjeckerna beaktar den europeiska takorganisationen inte små familjejordbruk i tillräcklig utsträckning.

SLC - A355C3Ea3B186A3D Org
Brexit blir katastrof för livsmedelsexporten

Brexit har medfört oväntat svåra konsekvenser för den brittiska EU-exporten av mejeriprodukter och andra livsmedel. Värst drabbades exporten av mjölk och grädde, som rasade med 96 procent i februari. Det framgår av siffror från brittiska Food and Drink Federation.

Bodväggen - händelsekalender

Bodväggen - information från förbund och lokalavdelningar. NYTT: Aktuellt i Nyland.

SLC - Aker Maj21 Ct
Vårarbetena framskrider i maklig takt

Vårsådden inleddes för en dryg vecka sedan på de mest gynnsamma områdena i södra Finland och södra Österbotten. Vårsådden inleds vid genomsnittlig tid i södra Finland och södra Österbotten om vädret är regnfritt och blir litet varmare. På andra håll i landet förväntas sådden komma i full gång i medlet av maj, skriver ProAgria i årets första växtrapport.

Tyska skogsägare uppmanas till strejk

Efterfrågan på sågvirke och andra trävaror går i taket. Suget från exportmarknaderna har tömt lagren och kunderna betalar höga priser för sin vara. Skogsägarna får däremot nöja sig med småsmulor. I Tyskland viftar branschen redan med strejkvapnet.

Små framsteg i trilogen om CAP

Trepartsförhandlingarna om CAP-reformen mellan kommissionen, medlemsländerna och parlamentet närmar sig det avgörande skedet. Men än så länge grälar parterna mest om detaljer.

SLC - A93553Df7Ccee9F4 Org
Valio satsar på internationell expansion för växtbaserade produkter

Valios produktkategori för växtbaserat, Valio Oddlygood, bildar dotterbolag inom Valio och blir Oddlygood Global Oy. Bolaget siktar på en snabb tillväxt via nya nätverk och partners, till exempel med distributörer på marknader där Valio idag inte finns, meddelar koncernen i ett pressmeddelande.

SLC - Caba01B437Cf9F0782Ca002Abf9E13Dc
Hårdare tag i tvist om basturökt skinka

Konflikten om Atrias registrering av produktnamnet ”äkta basturökt skinka” går vidare. Den svenska branschorganisationen Kött- och charkföretagen vill inte godta den finländska ensamrätten, uppger tidningen ATL.

SLC - 106121242 3101998733202481 1458768704279903791 N
Gensaxen ska bidra till ett grönare EU-jordbruk

Nya växtförädlingsmetoder som gensaxen kan bidra till ett grönare jordbruk i EU. Den nuvarande lagstiftningen är inte längre tidsenlig och måste reformeras. Det anser EU-kommissionen på basen av en ny studie.

EU måste handla snabbt uppmanar Copa-Cogeca

De europeiska bondeorganisationerna Copa och Cogeca välkomnar den nyaste EU-studien om gensaxen. Rapporten ger vetenskaplig klarhet i en viktig debatt, särskilt med avseende på EU-strategin från jord till bord.

SLC - Martin Haeusling
Grönt motstånd i EU-parlamentet

Den gröna gruppen i EU-parlamentet delar inte entusiasmen över gensaxen. Gruppens jordbrukspolitiska talesman, tysken Marin Häusling, konstaterar att kommissionen nu ställer EU inför faktum. Katten har rymt ur säcken, som han formulerar det.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning