Idag har Landsbygdens Folks webbplats förnyats. Arbetet omfattar framför allt bakgrundsfunktioner och kapacitet men användare kommer också att märka av en bättre mobilanpassning, förnyad förstasida samt förnyad inloggning.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle

I en vision för jordbrukets och livsmedelssektorns framtid, som offentliggjordes i februari, beskrivs EU:s framtida jordbrukspolitik. I visionen bekräftas vikten av animalieproduktion. Animalieproduktionen är och kommer även i fortsättningen att vara en viktig del av EU:s jordbruk, konkurrenskraft och sammanhållning, heter det i visionen. Särskilt i nordliga förhållanden är animalieproduktionen en viktig del av försörjningstryggheten och livsmedelstryggheten, påpekar Jussi Savander som är husdjursombudsman vid SLC:s, MTK:s och Pellervos Brysselkontor.

Under förra veckan blev det bråttom med att bärga den första vallskörden. En skörd som ser ut att bli riktigt bra. En som är belåten är mjölkproducenten Niclas Sjöskog – som beskriver skörden som en av de bästa på flera år.

Växtligheten på åkrarna växer och utvecklas nu snabbt tack vare tillräckliga mängder regn och fukt. Temperaturerna kunde vara något högre, även om odlingsväxterna i Finland är väl anpassade till att växa i svala förhållanden, uppger ProAgria i sin växtodlingsrapport.
På torsdag nästa vecka är det dags för fältträff på Finska Hushållningssällskapets demonstrationsodlingar på Axxell Brusaby.

Matskolan har arrangerats av 4H-föreningar runtom i Finland sedan 2012 och med åren har den etablerat sig som ett populärt inslag i många barns sommarlov. I år ordnas det 23 matskolor runtom i Svenskfinland och på Åland och de flesta av dem är fullsatta. En av de föreningar som var först ut är Närpes 4H.

Att ta emot studeranden på praktik är viktigt. Dels så att de får en inblick i yrket och för att skapa en positiv bild av jordbruket som en möjlig arbetsplats i framtiden. Det säger Johan Backlund, vd för Jeppo Lantgris, som utsågs till årets praktikvärd i fjol.

Verkatakkila gård i Vichtis drivs av Patrick Nyström och Sirkku Puumala enligt regenerativa jordbruksmetoder. Enligt Nyström handlar odlingssättet om att hålla grunden – främst marken och vattenhushållningen – i skick. I jämförelse handlar det som byggs ovanpå om finjusteringar.

Egna vattenreningsaggregat med osmosteknik är lösningar som främst har tilltalat fritidshusägare. Även jordbrukare, växthusodlare och andra landsbygdsaktörer kan dra nytta av det moderna alternativet, framhåller företagaren Bror-Gustav Järnström.

Enligt forskningsresultat publicerade av Naturresursinstitutet Luke skulle en återvätning av torvåkrar minska utsläppen. Vattenbrist, luckor i forskningen och okända ekonomiska faktorer skapar dock praktiska utmaningar.

År 2023 förfogade gårdarna över cirka 124.500 traktorer. Tio år tidigare, det vill säga 2013, kan man något generaliserat säga att varje person som arbetade inom jordbruk och trädgårdsodling hade en egen traktor; då fanns det 151.300 traktorer på gårdarna, vilket var ungefär lika med antalet sysselsatta inom jordbruk och trädgårdsodling, uppger Naturresursinstitutet.
För framtiden för bioekonomiutbildningen är det nu viktigare än någonsin att vi gemensamt fokuserar på lösningar, påpekar Staffan Pehrman.