SLC - Torvalds
Nils Torvalds: EU-politiken måste ske närmare medborgaren – annars går systemet omkull

Nils Torvalds har jobbat tolv år i Europaparlamentet, men nu ställer han inte längre upp i vårens EU-val. Under den nu tilländalöpande mandatperioden har skogsförordningarna avlöst varandra alltefter att miljöpolitiken intensifierats. Torvalds berättar om skogspolitikens inre mekanik, hur unionen blev så grön samt vad som står på spel om EU-kommissionen vägrar åtgärda sin toppstyrda politik.

SLC - Kommentaren Komlos Webben
Kommentaren: Familjeskogsbruk under den kommande politiska mandatperioden i EU

Det sägs ofta att trycket på skogen ökar. Förutom de ordagrant ökande påfrestningarna, som beror på klimatförändringen, bör vi också nämna påfrestningar som härstammar från samhällets växande förväntningar.

SLC - Dhc 515 De Havilland Aircraft Of Canada De Havilland Aircraft Of Canada
EU skaffar fler släckningsplan

Torka och tryckande värmeböljor har blivit vanligare i alla delar av EU. Svåra skogsbränder återkommer regelbundet, särskilt under sommarsäsongen. EU vill för ändamålet skaffa tolv toppmoderna släckningsplan från Kanada.

SLC - Ffd Apr24 01
Framtidens behov i utvecklingssamarbetet i brännpunkten på FFD:s skogsseminarium

Vilken kunskap och expertis om skogsbruk behövs i framtiden? Hur kan den finländska skogsexpertisen utnyttjas effektivt i utvecklingssamarbetet och internationellt? De här frågorna är arbetsrubriken för ett seminarium, som den finländska organisationen för utvecklingssamarbete inom jord- och skogsbruk FFD (Food and Forest Development) ordnat i början av den här månaden på MTK. Bakom FFD står SLC samt MTK, ProAgria och Pellervo Coop Center.

Ledaren: Skogscentralen är nu en skugga av sitt forna jag

Tvåspråkiga Kustens skogscentral var i flera hänseenden ett skolboksexempel på hur det gick att ordna statliga förvaltningslösningar med både praktisk och språklig hänsyn. Finlands skogscentral av idag har helt andra, tyvärr sämre, verksamhetsförutsättningar och delvis också annan verksamhet. Man kan helt enkelt inte göra mera med mindre resurser, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Vintern som aldrig tar slut

Kanske den långa vintern ändå fört någonting gott med sig. I skogen har den bjudit på lämpliga väderförhållanden för att göra avverkningar också på mera svårtillgängliga marker och platser. På åkrarna har tjälen gjort nytta för markstrukturen, i varje fall i vissa regioner, konstaterar Staffan Pehrman.

SLC - Sno 24
Aprilsnö

SLC - Mats Peramaa Nvk
Mats Perämaa på ÅPF-mötet: Vi beställer en revision om Haga Kungsgård-avtalen

Under Ålands producentförbunds (ÅPF) årsmöte under onsdagen meddelade landskapsregeringens finansminister Mats Perämaa att man fattat beslut om att genomföra en revision av fastighetsverkets avtal med Haga Kungsgård.

SLC - Varbruk Mw
Nya resultat från försök med kolbindning på mineraljordar

ProAgria har presenterat resultatet från HiiletIn-projektet vars syfte varit att med Finlands kolneutralitetsmål för 2035 som utgångspunkt utreda mineraljordåkrars förmåga att uppta och binda kol. De olika delmomenten inom projektet lyfter fram nya resultat från försök med kolbindning och markförbättring.

Marknadsöversikt: Rotpriserna för industrivirke fortsatte att stiga i mars

Rotpriserna för industrivirke fortsatte att stiga i mars, uppger Naturresursinstitutet i en översikt över virkeshandeln i privatskogarna.

SLC - Danish Crown
Marknadsöversikt: Danish Crown stänger nästa slakteri i Danmark

Det har blivit ont om slaktgrisar i Danmark. Den stora slakterikoncernen Danish Crown drar konsekvenserna av utvecklingen och fortsätter att banta ned verksamheten. Nästa stora slakteri slår igen i september.

Köttproduktionen i Finland minskade 2023

Kött producerades 389 miljoner kilo förra året. Det är 3 procent mindre än föregående år. Produktionen av nötkött ökade, medan produktionen av griskött, fjäderfäkött och fårkött minskade, uppger Naturresursinstitutet.