Förfallodagarna för lantbruksföretagarnas försäkringspremier ändras

Försäkringspremierna för LFÖPL-försäkringarna (arbetspensionsförsäkring) och försäkringspremierna för obligatoriska OFLA-försäkringar (försäkring mot olycksfall i arbetet och yrkessjukdomar) faktureras i fortsättningen i fyra lika stora rater. De nya förfallodagarna är 15.3, 15.6, 15.9 och 15.12.

SLC - Img 5340
God vattenstatus kräver samarbete mellan sektorer

Producentorganisationerna MTK:s och SLC:s webbinarium ”Tillsammans på väg mot god vattenstatus” samlade jordbrukare, skogsägare, forskare och förvaltning till en diskussion kring vattenvård. Sektoröverskridande samarbete, forskning och hållbara jordbruksmetoder är nyckelfrågor i vattenvården.

SLC - Vetepriser
Låga skördenivåer håller finländska vetepriset nere

Det skulle finnas efterfrågan på inhemskt vete på exportmarknaden, men skördevolymerna räcker inte för att nå en omsättning som ger möjlighet till priser som motsvarar vetepriserna i Estland. De globala börspriserna svänger kraftigt, men har länge hållits på en ovanligt hög nivå. Också de inhemska priserna klättrar sakta uppåt, meddelar spannmålsuppköparna.

Regeringen lovar trygga inresa för lantbruksarbetstagare

Regeringen vill trygga att den arbetskraft som utför nödvändiga arbetsuppgifter med tanke på försörjningsberedskapen får resa in till landet under vegetationsperioden 2021. Arbets- och näringsministeriet har tagit fram en förteckning över dessa arbetsuppgifter som också omfattar säsongsarbete inom jordbruk, skogsbruk, trädgårdsodling och fiske.

Förslag till nya stadgar behandlas på SLC Nylands vårmöte

SLC Nylands styrelse behandlade på sitt distansmöte på tisdagen förslaget till nya stadgar för förbundet. Styrelsen beslöt att föra stadgeförslaget till vårmötet för första behandling.

Helsingfors universitet och Metsä Group fördjupar forskningssamarbetet

Helsingfors universitet och Metsä Group har knutit ett partnerskapsavtal för att fördjupa forsknings- och utbildningssamarbetet och lösa globala hållbarhetsutmaningar. Det tvärvetenskapliga partnerskapsavtalet gäller i fem års tid.

Kommissionen utreder lagringsstöd för griskött

EU-producenterna av griskött har sedan länge krävt EU-medel för privat lagring av griskött. Anledningen är svaga priser i flera viktiga grisproducerande länder. Men kommissionen har ännu inte fattat några beslut.

Dispens för betade grönsaksfrön

Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) har beviljat dispens för sådd av grönsaksfrön betade med preparaten Wakil XL och Apron XL, som innehåller det verksamma ämnet metalaxyl-M.

Webbinarium: Förbättra markens bördighet med fånggrödor

Fånggrödor är synnerligen mångsidiga. De ökar det gröna växttäcket och mängden organiskt material i marken, främjar kolinlagringen i marken, gör växtföljden mera varierande och marken bördigare. Torsdagen den 18 februari kl.10-11.30 bjuder Carbon Action Svenskfinland in till webbinarium om hur man med hjälp av fånggrödor kan förbättra markens bördighet.

SLC - 20201214 Ep 108186 B Pbu Tr 015
Parlamentets jordbruksutskott vill ha tullstopp med USA

– Det enda sättet att komma bort från tullarna är att vi inför ett stopp medan förhandlingarna pågår. Jag har fått signaler om att Bidens regering är intresserad av att få bort tullarna, så hoppet finns, berättar Paolo De Castro för Landsbygdens Folk.

SLC Nyland: Privata äganderätten måste respekteras

Som bäst pågår arbetet med förnyandet av flera lagar som berör markägarnas situation. SLC Nyland framhåller att den privata äganderätten utgör en grundbult i vårt samhälle och måste respekteras även då det kommer till markanvändning.

SLC - D3 Dac3 Dc 82 Af 3 E46 9175 1 D117 Fb52155
EU-länderna håller fast vid nationell CAP-flexibilitet

Trilogförhandlingarna om nästa CAP mellan medlemsländerna och EU-parlamentet kan skärpa till sig. EU:s jordbruksministrar upprepade på måndagen medlemsländernas krav på lokal flexibilitet via nationella strategiplaner.