26731148636 Dbd9410C92 O
Andalusien är en av de torraste regionerna i Spanien med en intensiv jordgubbsodling i stor skala. Jordbruksodlingen betraktas som kontroversiell, eftersom den ytterligare belastar traktens vattenreserver. FOTO: Angus Willson/Flickr
Jordbruk EU

Spanien begär EU-stöd mot torka

Spanien ansöker om krispengar från EU för att stöda bönder som lider av den extrema torkan i landet. Landet hotas av en ny katastrof med ständiga temperaturrekord och sinande vattenreservoarer.

Spaniens jordbruksminister Luis Planas vädjade på måndagen om stöd för landets jordbruk från EU:s krisreserv och oanvända medel för landsbygdens utveckling. Spanien beviljades redan förra året 64,5 miljoner euro ur krisreserven.

I Katalonien är vattenreservoarerna endast fyllda till 25 procent. Sedan februari har vattenförbrukningen inom industrin reducerats med 15 procent och inom jordbruket med hela 40 procent.

Trots alla sparåtgärder fortsätter nivån i reservoarerna att sjunka. I flera katalanska floder rapporteras historiskt låga vattennivåer. De regionala vattenmyndigheterna varnar för en nödsituation senast i september, om inga regn syns till under sommaren.

I Spanien är grisuppfödning en viktig näring men grisbönderna befarar att deras suggor, smågrisar och gödsvin kan bli utan vatten inom en nära framtid. Regeringen diskuterar olika stödåtgärder i form av sänkta skatter och förmånliga krediter.

Enligt producentorganisationen COAG riskerar 3,5 miljoner hektar obevattnade spannmålsodlingar att torka ut. I flera regioner som Andalusien och Kastilien-La Mancha är grödorna i praktiken redan förlorade.

Ifall torkan fortsätter i oförändrad utsträckning är skördarna allvarligt hotade. I så fall drabbas jordbruket dubbelt. Djurgårdarna riskerar foderbrist med kraftigt stigande kostnader, vilket i sin tur skulle inverka negativt på köttproduktionen.

De spanska producentorganisationerna varnar för en våg av konkurser och stigande priser på livsmedel. Spaniens bönder efterlyser offentliga anslag för investeringar i en effektivare vattendistribution.

Andalusien är en av de torraste regionerna i Spanien med en intensiv jordgubbsodling i stor skala. En nackdel är att odlingarna förbrukar stora mängder vatten. Detta hotar att torrlägga den berömda nationalparken Coto de Doñana.

I området odlas en betydande del av den tidiga spanska jordgubbsskörden, som går på export till många EU-länder. De lokala politikerna betraktar områdets export av jordgubbar som en viktig näring, parallellt med turismen.

Jordbruksodlingen betraktas som kontroversiell, eftersom den ytterligare belastar traktens vattenreserver. Torkan betraktas som ett svårt hot mot jordgubbsodlingen. Detta år torde skörden reduceras med en tredjedel, varnar den regionala bondeorganisationen.