Ledarsticket: CAP – hur ska det egentligen gå?

Staffan Pehrman efterlyser snabbare ryck med den nationella CAP-strategin.

SLC - 8409
SLC: Nu är de finländska grönsakerna som bäst!

Nu är det den bästa tiden på året att frossa i inhemska grönsaker och nypotatis.

SLC - Arvids Partor 8 B Webben
Än dunkar pärthyveln taktfast hemma hos Arvid

Pärthyvling är ett hantverk som allt färre utövar. En av de få – eller kanske rentav den ende kvarvarande – som ännu hyvlar pärtor på traditionellt vis är Arvid Lindqvist i Nojärv i Närpes. Läs mer i fredagens Skogsägar-tema!

Bayer lanserar projekt för lägre klimatavtryck

Tyska Bayer lanserar ett europeiskt projekt med målet att utveckla odlingsmetoder som minskar jordbrukets klimatpåverkan. Programmet startar denna sommar på 27 gårdar i Frankrike, Tyskland, Spanien, Belgien, Danmark, Storbritannien och Ukraina.

Kostrekommendationerna ska sporra till mångsidig och hälsosam kost

De nordiska producentorganisationerna har med intresse följt det pågående arbetet med revideringen av såväl de nordiska som de nationella kostråden, där klimat- och miljöaspekter kommer att beaktas i högre grad.

SLC Öst blir verklighet 2022

Den nya sammanslagna lokalavdelningen SLC Öst kommer att inleda sin verksamhet i början av nästa år, då Pernå, Strömfors och Pyttis lokalavdelningar går ihop.

Gensaxen stöds av en majoritet i parlamentet

Den nya växtförädlingstekniken, i dagligt tal gensaxen, har oväntat många förespråkare i EU-parlamentet. En majoritet i nästan alla politiska grupperingar anser att gensaxen är bra för jordbruket och matproduktionen. Ett undantag är den gröna gruppen.

SLC - Slc Fullm1
SLC:s fullmäktige om CAP: Nationell flexibilitet behövs – minskad byråkrati uteblev

SLC:s förbundsfullmäktige ser det som positivt att det finns omnämnanden om nationell flexibilitet i den överenskommelse som nåddes mellan förhandlarna om EU:s nya jordbrukspolitik CAP förra veckans fredag. SLC riktar däremot kritik mot att förenklingen av stödsystemen och en minskning av byråkratin ser än en gång ut att utebli.

SLC - Mg 1465
SLC Nyland och MTK-Uusimaa besvärar sig mot PoKe-planen

SLC Nyland och MTK-Uusimaa har gemensamt lämnat in besvär till Helsingfors förvaltningsdomstol gällande generalplanen för de norra och centrala delarna av Esbo (den så kallade PoKe-planen).

Producentförbund oroade över nationell tudelning i landsbygdsfinansieringen

SLC Nyland, MTK Uusimaa, MTK Häme och MTK Kaakkois-Suomis närings- och företagarutskott är oroade över en nationell tudelning i fråga om landsutvecklingsfinansiering.

Berners köp av Belor Agro godkänt av KKV

Berners köp av Belor Agro godkändes av Konkurrens- och konsumentverket KKV.

SLC - Kloeckner Portrait Cdu 3
Tyskland vill förbjuda pälsdjursnäringen i EU

Tyskland, Nederländerna och Österrike går i spetsen för ett krav på ett totalförbud mot pälsdjursnäringen i EU. Kommissionen uppmanas att snarast utarbeta ett utkast till förordning om ett komplett och definitivt EU-förbud mot pälsdjursfarmning.