Bayer ser positivt på chanserna för glyfosat

Det positiva beskedet från EU:s expertgrupp om planerna på ett förlängt tillstånd förbättrar i viss mån läget för Bayer, fastän de viktigaste glyfosatanvändarna de facto befinner sig utanför EU.

Undvik import av foder från områden med ASF

Livsmedelsverket uppmanar foderaktörer att avstå från att importera ouppvärmt foder och strö från länder med afrikansk svinpest (ASF). Det starkt spridande ASF-viruset som dödar svin kan också överföras från ett land till ett annat med ouppvärmt foder.

SLC - Img 20200623 111233
SLC:s fullmäktige samlas till vårmöte 28 juni

SLC:s förbundsfullmäktige samlas till sitt ordinarie vårmöte måndagen den 28 juni via Teams.

550 trädgårdar öppnas för besökare på söndag

På söndag 20.6. kl.12-17 ordnas Öppna Trädgårdar för tionde gången. Då kan besökare bekanta sig med många gröna och blommande trägårdar runt om i landet.

Åland får nya EU-pengar för att främja gröna vågen

Åland ska fördela 1,8 miljoner av de totalt 210 miljoner som Finland får tillbaka från EU av det stora återhämtningspaketet efter coronapandemin.

SLC - Lahiruokapaiva Tunnus Sininenpohja Teksti1 Cmyk Sve
Köp av bonden-dagen är nu Närmatsdagen

Närmatsdagen går av stapeln den 11 september. Det landsomfattande jippot gick tidigare under namnet Köp av bonden!-dagen.

Valio och St1 grundar bolag för biogas

Mejerikoncernen Valio och energiföretaget St1 grundar ett gemensamt bolag för att producera biogas från stallgödsel och lantbrukets biprodukter.

SLC - Kumminfo10
Försök med kvävegödsling i kummin utförs i Närpes

I början av 2010-talet utförde Luke försök med kvävetrappor i kummin. Nu genomför Caraway Finland och Viljelijän Avena Berner liknande försök. Fältträffen i Närpes lockade närmare fyrtio deltagare, vilket gladde arrangörerna.

SLC - Vaall8
Nu tas första vallskörden i Österbotten

Det varma vädret har fått fart på tillväxten i Österbotten. Redan förra vecka var det många som därmed kunde inleda arbetet med att ta den första vallskörden. Det är härligt att vara igång, säger Anders Ede och Eric Sjöskog i Lillby.

SLC - 185298155 10158476587683720 3425397695902526816 N
Norges bönder oroar sig över bristande uppskattning

De norska jordbrukarna är arga och besvikna. Förhandlingarna om årets jordbruksavtal har strandat. Hundratals norska bönder rattade sina traktorer till Oslo för att protestera mot regeringen. Skillnaden mellan statens anbud och böndernas krav är enormt.

Ledaren: Nu slår inflationen till – är du redo?

I USA har man nu en inflation på ungefär fyra procent på årsnivå. Europa följer efter. Ändå anser många nationalekonomer och centralbanker att det inte finns någon orsak till oro – allt är bara tillfälligt, noterar Staffan Pehrman.

SLC - Soffliggare
Soffliggare