Photo 2 9 2023 12 01 54
Det är fullt hus i programscenens demonstrationskök när tre tvåmannalag förbereder sig för kocktävling. Från vänster: Tom Blom, Kyösti Järvelä, Mia Halonen, Michael Björklund, Teija Koivisto, Anne Malinen och Lauri Kotamäki.
Livet på landet

Lyckad matmässa
trots ovanligt blöt inledning

I Kauhajoki är det första veckoslutet i september vigt åt den tre dagar långa matmässan som i år inleddes med ihållande regn. Vätan och blötan drog förmodligen ner antalet besökare under fredagen, samtidigt som den förvandlade parkeringsplatserna på de närliggande åkrarna till svårmanövrerad lervälling. Med lördagen kom dock solen, varm och glad, och snart myllrade marknadsområdet lika febrilt som det alltid brukar.

Med fjolårets rekordpublik på 16.000 besökare i färskt minne hade arrangörerna hoppats på 15.000 inbetalande till årets mässa. Antalet stannade dock på 12.500, vilket ändå är ett bra resultat och normal besöksmängd.

Efter avslutad mässa uttrycker mässchefen Riitta Alapiha sin glädje över att de lyckats bra även i år, trots en hel del problem. Under de drygt trettio år som mässan ordnats har de aldrig tidigare behövt uppleva liknande höstväder i marknadstider som nu.

– Vi klarade det, trots att vi hade stora utmaningar med regnet och parkeringen, säger hon. Och försäljarna var nöjda, även med fredagens försäljning.

När Landsbygdens Folk besöker mässan på lördagen är vädret ypperligt och marknadshumöret på topp bland de 130 utställarna och de långt fler besökarna.

Vid ingången till programtältet står Raymond Wesander i Visit Närpes monter och hälsar folk ”Tervetuloa Närpiöön!”.

Marknadsföringskonsult Wesander reser ofta runt i Norden för olika uppdragsgivares räkning. Hans jobb går ut på att göra reklam och PR för olika turistmål och just idag är fokus på vad Närpes har att erbjuda.

– Folk är väldigt intresserade av gårdsbutikerna, säger han samtidigt som han bjuder på närpesiska pärltomater. Gårdsbutiker och obemannade kiosker har boomat kraftigt på senare tid och vi har överlägset flest av dem i Närpes.

Han påminner också om det årligen återkommande höstevenemanget Närpes Mat & Mystik som ordnas inkommande veckoslut.

Photo 2 9 2023 13 07 05 1
Maria Louko och Malin Holmlund hade intensiva dagar i Närpes Glassfabriks monter. Kön till glassförsäljningen var konstant under hela mässan.

Aldrig sinande kö

På andra sidan gången står Maria Louko och skopar hantverksglass så kinderna glöder. Tillsammans med Malin Holmlund serverar hon mässbesökarna – som står i en aldrig sinande kö – till Närpes Glassfabriks monter.

Arbetstakten är febril, samarbetet smidigt och välsmort. Men att försöka fotografera glassdamerna när de jobbar är inte lätt, det blir liksom lite suddigt i kanterna.

– Jag älskar när det är så här, säger Maria samtidigt som hon snabbt rullar glass till ytterligare en portion.

Mellan kunderna hinner hon berätta att det är första gången som Närpes Glassfabrik deltar i en marknad, men så är företaget relativt nytt också. Grundat 2021 med en produktion som påbörjades våren 2022.

När Maria studerade till konditor kom hon att praktisera på glassfabriken i ”sju ljuvliga veckor” då hon gjorde sin specialkompetens. Utöver det är hon inte involverad i verksamheten förutom idag. Malin däremot jobbar med företagets marknadsföring.

– Till kundernas favoritsmaker hör salt kinuski och gammaldags vanilj, berättar Maria. Och nytt för i höst är hjortron-kanelbulle. Andra nya sorter är hjortron och havtorn.

Photo 2 9 2023 12 32 15 1
Att få sig en smakbit av kockarnas verk efter avslutad demonstration eller tävling var eftertraktat.

Fina fiskar och trivsam tävling

Kocken Michael Björklund och fiskaren Tom Blom är två likvärdigt fryntliga män som har lätt för att underhålla publiken.

De håller till en hel del i programscenens demonstrationskök, där de bland annat visar hur man tillreder fisk i olika form.

För att showa upp matlagningen ordnas bland annat en kocktävling där tre tävlande kockar, redan nämnda Blom och Björklund samt Anne Malinen som är lektor inom restaurang- och catering, får visa sig på styva linan.

Alla tre får assistens av en hjälpkock och i uppgift att göra antingen förrätt, huvudrätt eller efterrätt av råvaror som finns utställda på mässan.

Team Tom Blom steker abborfiléer och skinktärningar som sprinklas med tjärlök och serveras på svartbröd, Team Malinen steker glutenfria hamburgare medan Team Björklund svarvar ihop pannkaka med äpple och blåbär. 

Stämningen är lättsam och uppsluppen, kockarna showar och Björklund får användning av sin allra bästa finska.

Det blir lite ”pikku kiire” mot slutet för Björklund och assistent Teija Koivisto som jobbar på Kauhajoki stad. Men det hindrar inte att de röstas fram som vinnare av en ivrigt påhejande publik.

Photo 2 9 2023 12 14 50
Fiskaren Tom Blom och kändiskocken Michael Björklund tillbringade mycket tid i demonstrationsköket under mässans tre dagar. I mitten spelemannen Kyösti Järvelä från MäSäDuo.

Skarv och säl måste åtgärdas

Tom Blom som är från Sundom utanför Vasa berättar att han satt ihop receptet till skärgårdssmörgåsen just för detta tillfälle.

– Jag vill visa för dem som bor längre inåt landet hur man tillreder fisk, säger han. De har inte samma kännedom här som vi som bor längs kusten.

Det här är tolfte gången som han bevistar mässan. De tre första åren sålde han fisk, men försäljningen var aldrig speciellt bra, vilket han tolkar som att folk dels var osäkra på hur man tillreder den och dels en oro för att fisken inte ska hålla sig fräsch i shoppingväskan under långa mässdagar.

Blom som har jobbat länge inom fiskeribranschen berättar att han radikalt drog ner på sitt eget fiskande för bara ett par år sedan efter att fiskmängden minskat drastiskt på grund av skarv och säl. 

– Jag tror nog ännu på fiskets framtid, men nåt måste hända, kommenterar han. Något måste göras åt skarven och sälen.

Idag kallar Tom Blom sig för hobbyfiskare.

Photo 2 9 2023 13 25 24
Taina Nurmenrinta sålde glutenfria snacks och gourmetchips från Weekend Snacks i Kaskö.

Nischade produkter

Matmarknadens utbud av småskaliga, lokalproducerade och hantverksmässiga produkter är rätt brett. Här finns gott om traditionella varor som sylter, safter, inläggningar och konserver, varvat med ostar, bröd, kalakukko och charkuterier.

Men så finns här också mer nischade produkter som handgjorda chips, bubblande björksav och svart vitlök.

I Kaskö finns familjeföretaget Weekend Snacks som har specialiserat sig på att göra glutenfria snacks av potatis, linser och quinoa och som kan erbjuda olika typer av produkter som låglaktoshaltiga, veganska och proteinrika med låg fetthalt.

Nyast i sortimentet är grytfriterade – kettle cooked – gourmetchips. Eftersom de i motsats till traditionella chips inte vattenkokas innan de steks, utan sätts direkt i ugnen efter att de skivats, bibehåller de sin stärkelse vilket resulterar i krispigare och smakligare chips, informerar marknadsföringsansvariga Ebba Dåhli.

Photo 2 9 2023 14 12 19
Ari Aittolampi vet hur man fixar bubblor i björksaven så att den blir ett alkoholfritt alternativ till skumvin. Nature Paavola är ett familjeföretag i Soini som bland annat erbjuder upplevelseturism och förädlar vilda örter och bär samt smaksätter björksav.

Ett annat familjeföretag är Nature Paavola som drivs av Ari och Tiina Aittolampi. Paret har förutom catering och upplevelseturism i hemtrakterna kring Soini i Södra Österbotten även satsat på att förädla vilda örter, bär och björksav.

Björksaven kan fås som naturell och som smaksatt med kallpressad saft av antingen hjortron, rabarber, havtorn, lingon, blåbär eller nässla. 

Likaså har paret tagit fram en bubblande björksav – ett alkoholfritt alternativ till skumvin – smaksatt med rallarros eller rabarber/älggräs.

Photo 2 9 2023 14 35 04
Vuokko Yli-Kesäniemi från Möljän Tila i Lehtimäki har nyligen grundat Pure Garden Oy där hon förädlar egenhändigt odlad vitlök till svart vitlök. När vitlök värmebehandlas i flera veckor blir den svart, sötyrlig, mjuk, lite kladdig och rik på umami. Samtidigt ökar hälsofördelarna.

Svart vitlök

När Vuokko Yli-Kesäniemi från Möljän Tila i Lehtimäki studerade till agrolog för några år sedan kom hon i kontakt med fermenterad svart vitlök tack vare en gästande lärare från Ungern.

Det här väckte ett starkt intresse hos Yli-Kesäniemi som valde att fördjupa sig i den något ovanliga produkten och sedan ett par år jobbar hon med att förädla egenhändigt odlad vitlök till svart vitlök i sitt nygrundade företag Pure Garden Oy.

Hon förklarar att jäsningsprocessen är naturlig och går till så att vanlig vitlök genomgår en långdragen Maillardreaktion* då den i sex veckor ugnskokas på låg värme under kontrollerade luftfuktighetsförhållanden.

Med tiden blir vitlöken svart, sötsyrlig, mjuk och något kladdig. Den får en ton av lakritsrot och blir rik på umami.

Under behandlingen försvinner den kännspaka vitlöksdoften liksom den skarpa smaken, samtidigt som vitlökens hälsoeffekter ökar ytterligare.

Yli-Kesäniemi har för avsikt att framöver söka kontraktsodlare så hon får mer tid att satsa på utvecklingen av sina Black Garlic-produkter.

– Jag vill erbjuda en produkt som väcker intresse och som tar en med till en annorlunda smakvärld, säger hon. Receptet till såsen är mitt eget, produkterna är lätta att använda och passar både till varma och kalla rätter.

* Maillardreaktionen är en kemisk reaktion som sker mellan kolhydrater och aminosyror, vilket ger en brun färg och en mångfald av smak- och doftnyanser. (Wikipedia)
Photo 2 9 2023 13 36 52
Hämes-Havunen är Kauhajokis egen festplats. 12 500 personer besökte den tre dagar långa matmässan som ordnades för trettioförsta gången.