Jordbruk EU

L&F tror på en grön omställning

Efter långa förseningar har expertkommitté, med Michael Svarer i spetsen, presenterat sin rapport. Rapporten ger professionella svar på hur en CO2-skatt på biologiska processer i jordbruket kan se ut.

Expertgruppen har haft en svår, för att inte säga omöjlig, uppgift. När man jämför Svarer-rapporten med regeringens mål är det tydligt att det fortfarande återstår mycket politiskt arbete, säger ordföranden för Landbruk & Fødevarer, Søren Søndergaard.

Behandlingen och diskussionen av de enskilda modellerna och momenten återstår, men det är uppenbart för de flesta att en hög enhetlig skatt av klimateffektiva bönder inte är förenlig med regeringens underlag.

En sådan beskattning går emot ambitionen att säkra jobb, konkurrenskraft och grön omställning inom vår starka danska livsmedelsproduktion, säger Søndergaard.

Rapporten ska nu behandlas inom regeringens gröna trepartsgrupp. Landbrug & Fødevarer är en av parterna. Bland övriga parter återfinns Danmarks Naturskyddsförening, Livsmedelsförbundet NNF, Dansk Metal, Dansk Industri och Kommunernas Landsförbund.

Søndergaard upplever en förståelig oro bland medlemmarna. Jag förstår mycket väl att mina kolleger blir nervösa när de läser rapporten. Detsamma gäller våra företag. Det handlar om våra inkomster och investeringsmöjligheter.

Det är därför det är viktigt att betona att rapporten är ett professionellt utspel för en politisk process. I den gröna treparten kan vi förhoppningsvis enas om att en CO2-skatt inte får hota den klimateffektiva bondens möjligheter, framhåller Søndergaard.

Han tillägger att Landbruk&Fødevarer kommer att gå konstruktivt in i de fortsatta förhandlingarna.

Läs också: Danska experter föreslår CO2-skatt för jordbruket