SLC - Sohlberg 1
Odlarna och Sucros är överens om ett branschavtal för nästa år

I mitten av veckan nådde odlarna och Sucros en överenskommelse om ett branschavtal för sockerbetsbranschen 2022.

SLC - Framtidsodlarna Holm Paxal
Podcasten Framtidsodlarna: Framgång med sojafri uppfödning av smågrisar

WestFarm i Malax valde att helt och hållet utelämna sojan i utfodringen av smågrisar. Resultaten är mycket goda gällande både biosäkerheten och klimatavtrycket. Delägarna Kjell-Göran Paxal och Henrik Holm vill dra sitt strå till stacken i kampen mot den globala uppvärmningen. Det sista avsnittet i podcasten Framtidsodlarna handlar om framtidstro och behovet av att möta de framtida konsumenternas krav.

Norrback: Viktig tilläggsfinansiering till fisket och 4H

Finansutskottet har godkänt sitt betänkande om nästa års statsbudget. Samtidigt har utskottet bestämt om fördelningen av de så kallade julklappspengarna, en extra budgetpott på cirka 40 miljoner euro som riktas till olika ändamål som anses viktiga.

SLC - Bc03F929 1A4E 44C0 9Df8 B17Eb907C3C8
EU-ministrar diskuterade regler mot skogsskövling

EU-kommissionen vill motarbeta den globala skogsskövlingen genom att försvåra importen av produkter från länder som bidrar till förstörelse av skogar. Medlemsländernas jordbruksministrar ställer sig tveksamma till förslaget.

Häftig fågelinfluensa drabbar Storbritannien

Storbritannien har drabbats av det värsta utbrottet någonsin av fågelinfluensa, uppger jordbruksminister George Eustice. Parallellt rapporterar också Nordirland omfattande förluster på grund av en omfattande H5N1-epidemi.

SLC - Homote1
Långgård: ”Jordbruket behöver snabba åtgärder för att komma ur den ekonomiska krisen”

Kraftigt stigande kostnader och producentpriser som stampar på stället. För att komma ur den akuta ekonomiska kris som många av landets jordbrukare befinner sig, behövs snabba åtgärder, konstaterade Tomas Långgård när han öppnade ÖSP:s höstmöte.

SLC - Homote2
Nylund på höstmötet: ”Vi måste få ut mer från marknaden”

För tillfället upptar jordbrukets lönsamhetskris SLC:s agenda. Ett arbete som sker på bred front. Vi måste få ut mer från marknaden, konstaterade centralförbundets ordförande Mats Nylund på ÖSP-höstmötet i Vörå.

ÖSP:s höstmöte: Hög tid att livsmedelskedjan med handeln i spetsen tar sitt ansvar

Böndernas svaga förhandlingsposition i livsmedelskedjan måste brytas. Ska det i framtiden finnas inhemska, kvalitativa, trygga och rena livsmedel måste producenterna få betalt för de ökade produktionskostnaderna. Det är hög tid att livsmedelskedjan med handeln i spetsen tar sitt ansvar för att trygga en fortsatt finländsk livsmedelsproduktion påpekar ÖSP:s höstmöte i ett uttalande.

SLC - Homote4
Ombudsmannen ställdes mot väggen på ÖSP:s höstmöte

Vad kan livsmedelsmarknadsombudsmannen påverka i praktiken? Inte så värst mycket med nuvarande regelverk. Det var budskapet som Olli Wikberg gav när han berättade om sitt arbete på ÖSP:s höstmöte.

SLC - Homote6
Höstmötet godkände liten höjning av avgiften för att balansera budgeten

Diskussionerna om lönsamhetskrisen och ombudsmannens möjligheter att påverka dominerade ÖSP:s höstmöte. Men beslutet att höja medlemsavgiften med 20 cent per hektar väckte också en liten debatt.

Långgård återvald som ÖSP:s ordförande

ÖSP har på förbundets höstmöte återvalt Tomas Långgård från Malax till förbundets ordförande och Niclas Sjöskog från Purmo till förbundets viceordförande för år 2022.

SLC - Homote7
Förtroendevalda premierades på ÖSP-höstmötet

På ÖSP:s höstmöte i måndags premierades också några medlemmar för sina insatser inom producentrörelsen.