Okra 3
Konekesko, Claas och Danish Agro informerade om Finnish Agro Machinerys övertagande av Konekesko på Okramässan som öppnade under onsdagen. Från vänster Konekeskos Arto Hukka och Jukka Keltto, Cees Meinsma som representerar Claas och verkställande direktören för Danish Agro Machinery Jens Skifter.
Jordbruk Maskin & teknik

Finnish Agro Machinery tar över
Konekeskos verksamhet

Tillsammans med Danish Agro har Konekesko kommit överens om att Danish Agro övertar Konekeskos handel med lantbruksmaskiner i Finland. För ändamålet har Danish Agro grundat bolaget Finnish Agro Machinery, som officiellt tar över verksamheten 1 augusti.

På Okramässan i Oripää halades i alla fall Koneskeskos flagga och i stället hissades en ny flagga med namnet Finnish Agro. Det här skedde efter att Danish Agro och Konekesko, samt Claas, som Konekesko varit återförsäljare av i Finland siden 1992, informerat om nyheten.

Redan i fjol enades Konekesko med Danish Agro om en försäljning av Konekeskos verksamhet i Finland och dotterbolagen i de baltiska länderna till Danish Agro.

EU-kommissionen godkände ägarbytet i våras, men på villkoret att Danish Agro måste överlåta delar av sin verksamhet i Estland.

Verksamheten fortsätter som hittills

De nuvarande anställda i Konekesko flyttar alla över till Finnish Agro Machinery.

Det samma gäller lager, representation av varumärken samt ansvar för garantier och underhåll.

– Konekeskos kunder kommer att betjänas som tidigare, ingen behöver vara orolig, försäkrar verkställande direktören för Danish Agro Business Machinery Jens Skifter.

Han berättar vidare att Finnish Agro Machinery fortsätter att utveckla utbud och underhåll av maskiner samt avancerad teknik.

Direktören för Konekeskos affärsverksamhet Jukka Keltto fortsätter som verkställande direktör för Finnish Agro Machinery. Också försäljningsdirektör Arto Hukka fortsätter.

– Jag är nöjd och jag är imponerad över att det här lyckats, säger Jukka Keltto.

– Det är också en garanti för att Konekeskos verksamhet kan fortsätta, fastän det blir under ett nytt namn. Vi har i alla fall det kunnande kvar som vi har samlat under åren, säger han.

Bakgrunden till affären är att Lantmännen 2016 lämnade återförsäljningen av Claas i Sverige, Danmark och Norge.

Då tog Danish Agro över och grundade Danish Agro Machinery och motsvarande bolag i Sverige och Norge och alltså nu även i Finland.

Jens Skifter som då ännu arbetade för Claas i Tyskland flyttade till Danish Agro och tog över ansvaret för bolagets maskinverksamhet och därmed också de nya bolagen.

Berör inte Hankkijas verksamhet

Finnish Agro Machinery koncentrerar sig så som Konekesko hittills på märkena Claas, Horsch, Rauch och Samson.

Danish Agro äger också Hankkija.

– Övertagandet av Konekesko kommer inte att beröra Hankkijas verksamhet, inte heller som återförsäljare, säger Jens Skifter.

Hankkijas verkställande direktör Jyrki Lepistö har någon timme tidigare gett samma utlåtande.

– Vi fortsätter med våra nuvarande märken säger han.

Både Jyrki Lepistö och Jens Skifter passar i övrigt på tillfället att kommentera de finländska jordbrukarnas traktorköp.

– Det är förvånande att 40 procent av kunderna i Finland inte ens begär offert, när de ska köpa traktor utan beställer en Valtra direkt. Lojaliteten är tydligen utbredd, säger de båda.

Okra 4
Jukka Keltto och Arto Hukka hissar Finnish Agro Machinerys flagga efter att ha halat Konekeskos.