App1
Från och med den här veckan är det möjligt att avlägga växtskyddsexamen elektroniskt. Bakom tjänsten står Hans Östman och hans företag Vi&He Consulting.
Jordbruk Skogsbruk Maskin & teknik

Nu kan växtskyddsexamen
avläggas hemifrån

Från och med nu är det möjligt att avlägga växtskyddsexamen elektroniskt. Något som underlättar processen betydligt jämfört med tidigare. Bakom den nya tjänsten ligger Vasaföretagen Vi&He Consulting och Gambit Labs.

– Användaren identifierar sig med bankkoder och loggar in. Därefter väljs vilken typ av växtskyddsexamen som ska avläggas och så görs provet elektroniskt. Så enkelt är det, förklarar Tim Wallin, vd för Gambit Labs i Vasa.

Ungefär så här går det till när växtskyddsexamen avläggs elektroniskt. Det är fråga om en helt ny tjänst som är betydligt smidigare än det system som funnits tidigare.

Hittills har den som avlagt examen varit tvungen att först sitta på kurs och sedan skriva provet fysiskt där tillfället ordnas.

Länkar till utbildningsmaterial

Inloggningen på webbadressen vaxtskyddsexamen.fi sker med bankkoder. På webbsidan finns också länkar till det utbildningsmaterial som krävs.

– Vår tjänst gör att den som ska avlägga examen inte behöver ägna en hel dag åt att skriva provet och inte behöver ta sig från plats A till B. I stället kan examen avläggas hemma vid datorn när det passar examenstagaren, säger Henrik Östman.

Det är Henrik och sonen Viktor Östman som kommit på idén med att göra växtskyddsexamen elektronisk. Tillsammans driver de bolaget Vi&He Consulting som utvecklat tjänsten i samarbete med Gambit Labs som skapat den webbaserade plattformen.

– Vi kom på idén i februari när Säkerhets- och kemikalieverket Tukes ändrade på sitt regelverk. Från statens sida finns en stark vilja att digitalisera olika tjänster och när vi insåg att det här är en möjlighet så började vi fundera på att skapa denna tjänst, förklarar Viktor Östman.

Henrik och Viktor tror starkt på den nya tjänsten som erbjuds på svenska, finska och engelska för endast 50 euro. Det är att jämföra med en tidigare kostnad på närmare 150 euro. Priset för den elektroniska växtskyddsexamen gäller både för den omfattande växtskyddsexamen för jordbruksföretagare och den begränsade inom skogsvård.

Examen är i kraft fem år åt gången och examenskravet är lagstadgat samt gäller alla yrkesanvändare som använder växtskyddsmedel i sitt yrke, till exempel jordbruk, trädgårds- och skogsbruk. Vid inköp och försäljning av växtskyddsmedel krävs också en giltig växtskyddsexamen.

– Cirka 45.000 personer i Finland har avlagt den lagstadgade växtskyddsexamen. Årligen avlägger över 10.000 personer den här examen så vi tror att intresset för vår smidiga lösning kommer vara stort. Fördelarna med att göra den elektronisk är så många, säger de.

App3
Från vänster Gambit labs vd Tim Wallin, projektledare Hanna Salo och Hans och Victor Östman som driver Vi&He Consulting.

Siktar internationellt

Orsaken till att examen också kan avläggas på engelska är för att det i Finland börjar finnas efterfrågan.

– Här finns mycket utländsk arbetskraft inom växthusnäringen och jordbruket som behöver examen. Därför har vi också lagt med engelska som alternativ, förklarar Henrik.

Men tjänsten avgränsas inte bara till Finland. Samma system för växtskyddsexamen finns också i Norden och Baltikum.

– Vårt mål är att bli internationella och utveckla systemet så att det också i andra länder blir möjligt att avlägga växtskyddsexamen elektroniskt via vår tjänst. Det finns i dagsläget ingen konkurrerande tjänst, menar Henrik och Viktor.