Jordbruk Maskin & teknik

Peltolohkot.fi tvingades stänga
efter livsmedelsverkets
nya tolkning

Enligt livsmedelsverkets nya tolkning får åkerskiftesmaterial inte längre lämnas ut för användning som öppna data eller för att annars användas fritt, eftersom materialet innehåller personuppgifter. Det uppger verket i ett pressmeddelande. Det är EU:s allmänna dataskyddsförordning (GDPR), som beaktats i den nya tolkningen. Det betyder bland annat att tjänsten peltolohkot.fi inte längre kan användas på samma sätt som förr.

Den tidigare tolkningen kring utlämnandet av material för offentligheten gjordes innan dataskyddsförordningen trädde i kraft. Det tidigare landsbygdsverket har således lämnat ut åkerskiftesmaterial för att användas fritt. Materialet baseras på det åkerskiftesregister som livsmedelsverket upprätthåller. Förr hade dåvarande landsbygdsverket hand om den uppgiften.

Registret är jordbruksförvaltningens landsomfattande register, där alla basskiften för vilka det har betalats arealbaserade jordbruksstöd, finns digitaliserade. Åkerskiftesmaterial som lämnats ut av landsbygdsverket har använts inom myndighetsuppgifter och i olika slag av karttjänster som jordbrukarna använder i sin egen verksamhet.

Publicering av kartmaterialen förutsätter att kartan visas på en tillräckligt allmän nivå. Publiceringen har inte fått äventyra skyddet av personuppgifter. Av den orsaken har mottagaren av åkerskiftesmaterial inte fått ge ut lägenhetssignum och åkerskiftessignum i kartmaterialet.

Privatpersons anmälan ledde till åtgärder

Livsmedelsverket fick i maj 2019 en anmälan om åkerskiftesmaterialet från en privatperson, skriver verket i sitt pressmeddelande. I sin anmälan berättade personen om en tjänst där bland annat uppgifter om privata gårdar offentliggjorts utan tillstånd av de berörda.

Livsmedelsverket nämner inte namnet på tjänsten, men det torde röra sig om peltolohkot.fi som upprätthålls av programföretagaren Jaakko Koskenkorva. Den som slår upp adressen peltolohkot.fi på internet möts numera av en förklaring från Jaakko Koskenkorva på varför tjänsten är stängd. Peltolohkot.fi baserar sig på öppna data som livsmedelsverket publicerar, skriver han.

– Nu jämställs data om åkerskiftena enligt verkets nya tolkning i sin helhet med personuppgifter, som ännu inte är tillåtna att överlåta utan alla sakägares samtycke, skriver han vidare. Det här är inte möjligt inom peltolohkot.fi och livsmedelsverket har nu ålagt mig att avsluta tjänsten under hot om rättsåtgärder.

Verket måste undersöka

Livsmedelsverket hänvisar för sin del i sitt pressmeddelande till att tjänsten byggde på uppgifterna i det åkerskiftesregister som livsmedelsverket för.

– I egenskap av registerförare enligt dataskyddsförordningen är livsmedelsverket skyldigt att undersöka anmälningar om användning av uppgifter som hör samman med registren, och som verket ansvarar för. Verket utredde saken och konstaterade att anmälan var befogad: I tjänsten följde man inte instruktionerna om publicering av materialet. Tjänsteleverantören hade inte sett till skyddet för personuppgifter, utan tjänsten var öppen för alla och på webbplatsen kunde vem som helst se åkerskiftesuppgifterna för alla jordbrukare som fått jordbruksstöd och skiftenas exakta läge. Dessa uppgifter kan tolkas vara personuppgifter.

Verket anser att en tjänst där åkerskiftesuppgifterna publiceras för fri användning av alla inte kan förbigå skyddet för personuppgifter om privatpersoner. Tjänsteleverantörerna får publicera åkerskiftesmaterial bara om de har jordbrukarnas samtycke till det.

Med anledning av det skedda har livsmedelsverket närmare börjat utreda tillvägagångssätten i samband med utlämnande av åkerskiftesmaterial och fri användning av materialet. I ärendet håller verket kontakt med jord- och skogsbruksministeriet samt dataombudsmannens byrå.

Jaakko Koskenkorva beklagar

På internetadressen peltolohkot.fi beklagar Jaakko Koskenkorva djupt att han måste avsluta tjänsten. Men det finns inga alternativa vägar.

Det har varit cirka 70.000 besök på sidan under det senaste året.

– Jag har hört många historier om hur tjänsten har underlättat jordbrukarnas, entreprenörernas, forskarnas och andras jobb, som anknyter sig till våra åkrar. Jag hoppas verkligen att vi i en nära framtid tillsammans med verken hittar ett förnuftigt sätt att fortsätta utvecklandet av applikationer som underlättar jordbruket och som bygger på öppna data.

Jaakko Koskenkorva uppmanar nu dem som använt tjänsten att vara i kontakt med livsmedelsverket genom att slå upp verkets sida för överlåtande av uppgifter och anhålla om att få använda åkerskiftesdata.

– Det här borde ännu vara möjligt för privatpersoner under förutsättningen att informationen inte lämnas vidare.

Åkerskiften borde också kunna kollas på Lantmäteriverkets webbtjänst.

Läs också Livsmedelsverkets pressmeddelande.