Jordbruk Marknad

HKScan förnyar sin
verksamhetsmodell

HKScan, som just nu har pågående samarbetsförhandlingar, planerar en koncernomfattande förnyelse av sin verksamhetsmodell och processer i anslutning till den. I samma stund understryker bolaget behovet av effektivering här i Finland.

Den planerade förnyelse uppskattas inte leda till personalminskningar på andra marknadsområden än i Finland och här skulle det leda till avslutandet av maximalt 25 arbetsförhållanden. Det är framför allt högre tjänstemän och direktörer vid fjärderfäenheten i Raumo som kan komma att drabbas.

Samtidigt kommer koncernen också att granska möjligheten till att anpassa personalmängden vid nötenheterna i Outokumpu och Pemar genom permitteringar under nästa år.

– Vår nya verksamhetsmodell har en central roll i det treåriga ”turn around”-program som bolaget lanserade senaste vår samt i den strategi vi jobbar på just nu. Vår målsättning är att förstärka resultatansvaret och ledarskapet för varje enskilt marknadsområde. Vi efterlyser också klarare tillvägagångssätt och att som bolag vara närmare konsumenterna, säger HKScans VD Tero Hemmilä.

Bolaget vill förverkliga de planerade åtgärderna direkt efter att de pågående samarbetsförhandlingarna är avslutade, dock senast vid årsskiftet 2019-2020. HKScan har redan tidigare meddelat att samarbetsförhandlingarna avslutas senast under 2019:s fjärde kvartal.