SLC - 2020 01 S Market Tuusula Uusi Konsepti  Kuvaaja Lari Lappalainen 116
Köpdata från S-gruppen samlas in i vetenskapligt syfte

Universiteten i Tammerfors och Helsingfors genomför en vetenskaplig LoCard-undersökning som utnyttjar kunddata från S-gruppen. Undersökningen behandlar bland annat hållbar kost, motiven till matval samt inköpens koldioxidavtryck. Undersökningen är speciell också internationellt sett i och med att den samlar information om konsumenternas livsmedelsköp på ett nytt sätt.

SLC - Dji 0051
Metsä Group ökade sin omsättning mest bland andelslagen

I osäkra tider tycks finländarnas förtroende för kooperation ha ökat: Det finns redan 7,6 miljoner medlemmar i andelslag, andelsbanker och ömsesidiga försäkringsbolag. På ett år har antalet ökat med 70.000. Ser man till de tio största andelslagen verkar tillväxten vara mycket jämnt fördelad.

IGC sänker prognosen för årets veteskörd i EU

Marknadsexperterna inom det internationella spannmålsrådet IGC har sänkt prognosen för EU:s veteskörd. Efter en extremt torr sommar har kraftiga regn ställvis stört skördearbetet. Det torde bli knappt om vete av god kvalitet.

SLC - Okra Kossor
Optimism hos maskinhandlarna på lantbruksutställningen Okra

Okra-utställningen visade upp det senaste inom lant- och skogsbruk. Lantbruksmaskinerna brukar väcka mångas intresse, så också i år. Och trots det tuffa ekonomiska läget är tongångarna inom maskinhandeln positiva.

Yara öppnar gödselåret

Yara öppnar gödselåret och priserna är nu avsevärt lägre än vid gödselårets öppning ifjol, cirka 300 euro per ton lägre. Från vinterns toppriser har man igen kommit ner med ungefär hälften.

SLC - Dsc08744
Åländsk köttförädlare växer på fastlandet

Åländska slakteri- och charkuteriföretaget WJ Dahlman Ab i Mariehamn har köpt 49 procent av aktierna i företaget Dynameat Oy, som nyligen investerat i nya fabrikslokaler i Yläne 50 km norr om Åbo.

Oda avslutar sin verksamhet i Finland

Norska nätbutiken Oda, som primärt sysslar med dagligvaruhandel, avslutar sin verksamhet i Finland.

Offentliga upphandlingar av livsmedel bör ingå i marknadsombudsmannens befogenheter

Livsmedelsmarknadsombudsmannen och livsmedelsbranschens intresseorganisationer vill se en ändring av livsmedelsmarknadslagen för att de offentliga upphandlingsavtalen tas in i livsmedelsmarknadsombudsmannens befogenheter.

Arla tar emot mjölkproducenter då Fazer lägger ner mejeri

Fazer meddelade senaste vecka att mejeriverksamheten vid fabriken i Koria läggs ner före slutet av augusti 2023. De flesta av de omkring 20 producenterna som drabbas av nedläggningen har skrivit på avtal med Arla.

SLC - Img 6297
Försäljningen av ekoprodukter sjönk med åtta procent ifjol

Inflationen har påverkat konsumenternas köpbeteende. Det märks tydligt på ekomarknaden, där försäljningen nu sjunker på den finländska marknaden efter tio års positiv utveckling.

SLC - Danish Crown Dc Horsens 059
Danish Crown sparar och säger upp personal

Den danska slakterikoncernen Danish Crown har hamnat i ett svårt marknadsläge och säger upp omkring 150 anställda i Danmark och utlandet. Covid, kriget i Ukraina och en kännbar inflation har försämrat förutsättningarna för verksamheten.

SLC - Fao Getreide Entladung Frachtschiff
FAO:s matprisindex fortsatte nedåt i januari

FAO:s matprisindex föll i januari för tionde gången i rad, rapporterar FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO. Prisfall noterades för vegetabiliska oljor, mjölk och socker, medan priserna för spannmål och kött förblev i stort sett stabila.