4 Dmk Qualitaetskontrolle Kaesereifelager Gb2015
Planerna på en europeisk auktionsplattform för mejeriprodukter som smör, ost och mjölkpulver håller på att ta form. Modellen följer nyazeeländska GDT som är partner i projektet. FOTO: DMK
Jordbruk EU Marknad

Konkreta planer på
europeisk mjölkauktion

Den europeiska energibörsen EEX och nyazeeländska Global Dairy Trade GDT har konkretiserat planerna på en europeisk auktionsplattform för mejeriprodukter. Den nya verksamheten kan eventuellt starta redan 2020.

De preliminära förhandlingarna om en europeisk mjölkplattform inleddes redan i september 2017 och har nu konkretiserats. EEX och GDT planerar ett gemensamt samföretag för ändamålet.

Det nya samföretaget ska bygga upp en europeisk mjölkauktion för handeln med mejeriprodukter som smör, ost och mjölkpulver. De inledande förhandlingarna har nyligen avslutats.

Detaljerna ska slås fast

Under planeringsfasen noterade parterna ett stort intresse för initiativet bland marknadens aktörer. EEX och GDT har redan diskuterat saken med ett drygt femtiotal stora aktörer inom den europeiska förädlingskedjan för mejeriprodukter.

Bland aktörerna finns köpare och säljare av mejeriprodukter i Frankrike, Tyskland, Irland, Nederländerna, Norden, Schweiz och Storbritannien. Bland intressenterna finns också asiatiska uppköpare, skriver EEX i ett pressmeddelande.

I nästa skede kommer EEX och GDT att diskutera de praktiska arrangemangen med sina IT-partner. Därefter ska omfånget av den eventuella nya servicen gestaltas. Man kommer också att inbegära bindande åtaganden från potentiella kunder.

Projektets lönsamhetsutsikter och marknadsstyrka ska också undersökas. Därefter kan ett formellt partnerskap slutas mellan EEX och GDT. Den definitiva överenskommelsen om gemensamma handelsauktioner väntas i medlet av detta år.

Om allt löper enligt planerna kan den första auktionen arrangeras 2020. Den europeiska auktionsplattformen motiveras med behovet av en ny försäljningskanal för europeiska mejeriprodukter och den växande terminsmarknaden.

EEX i Leipzig är Europas ledande energibörs och marknadsplattform för energi och energiliknande produkter. Börsen fungerar dessutom som marknadsplats för handeln med terminskontrakt för skummjölkspulver, vasslepulver, smör och flytande mjölk.

PÅ EEX fastställs också ett prisindex för europeiska mejeriprodukter och flytande mjölk som bygger på prisutvecklingen i Tyskland, Frankrike och Nederländerna. Ett motsvarande marknadsprisindex finns också för potatis.

GDT är världsetta inom mjölkhandeln

Global Dairy Trade är ett helägt dotterbolag till det nyazeeländska mejerikooperativet Fonterra. GDT är ledande aktör inom den globala handeln med standardiserade mejeriprodukter och erbjuder en lång rad tjänster för köpare, tillverkare och handeln.

Auktionerna på GDT äger rum varannan vecka. I auktionerna deltar mer än 520 budgivare från över 80 länder. Dessutom finns den elektroniska marknadsplattformen GDT Marketplace som är öppen dygnet runt för handel med mejeriprodukter.

GDT tillhandahåller också en informationstjänst under namnet GDT Insight. Tjänsten erbjuder sammanfattningar och statistik från GDT-auktionerna samt rapporter och analyser för aktörerna på de internationella mjölkmarknaderna.