P039056 125953
EU:s hälsokommissionär Vytenis Andiukaitis har beordrat en utredning av den polska skandalslakten av sjuka kor. FOTO: EU
Jordbruk EU Marknad

EU-inspektörer granskar
läget i polska slakterier

Det polska slakteriet som förra veckan åkte fast för sin slakt av sjuka kor, har levererat nötkött till åtminstone fjorton EU-länder. Nu utreds fallet av EU-kommissionen, som också har skickat inspektörer till ort och ställe.

Inspektörerna ska ta reda på om de polska uppfödarna har följt EU-reglerna med avseende på bokföring av slaktboskapen. EU förutsätter en noggrann registrering av djurens födelsedata, härkomst, förflyttningar etc.

Inspektionerna sker i samarbete med de ansvariga polska myndigheterna. Kontrollerna ska ge besked om slaktdjurens leverantörer, rutinerna för veterinärkontroller i slakteriet och efterlevnaden av bestämmelserna om hygien.

Omkring 9,5 ton av det misstänkta nötköttet har enligt uppgift hunnit ut på marknaden. En tredjedel har exporterats till andra EU-länder. Samtidigt förnekar de polska livsmedelsmyndigheterna att köttet skulle utgöra en fara för hälsan.

Slakten skedde nattetid i hemlighet

Chefen för den polska veterinärmyndigheten Pawel Niemczuk bekräftar att ifrågavarande slakteri hade köpt upp sjuka slaktdjur. Ett polskt TV-team hade kommit verksamheten på spåret och filmade händelserna. Slakten genomfördes nattetid i all hemlighet.

Niemczuk betecknar händelsen som en illegal, nattlig procedur. Slakten genomfördes nattetid då inga kontrollörer fanns på plats. EU-kommissionen försöker nu kartlägga proceduren möjligast noga.

Enligt kommissionens uppgifter hade kött från det aktuella slakteriet hamnat i 14 medlemsländer – Polen, Tyskland, Frankrike, Spanien, Estland, Finland, Ungern, Lettland, Litauen, Rumänien, Slovakien, Sverige, Tjeckien och Portugal.

Hela omfattningen är emellertid ännu inte känd. Åtminstone teoretiskt är det möjligt att en del av köttet kan ha exporterats vidare från ett EU-land till ett annat efter styckning och förädling. Spårningen av köttet har ännu inte avslutats.

Enligt Pawel Niemczuk har största delen av det misstänkta partiet sålts till ett tjugotal polska företag inom köttbranschen. Enligt provtagningar utgör köttet ingen fara för hälsan, försäkrar han.

Flera medlemsländer har meddelat att de skärper sina redan mycket noggranna kontroller av importerat nötkött. Det största köttpartiet på 800 kg landade sannolikt i Frankrike, där nio olika företag har vidareförädlat varan. Hittills har bara 150 kg spårats och stoppats.

Kan skada Polens rykte

Enligt Frankrikes jordbruksminister Didier Guillaume kan ingen med säkerhet utesluta att en del av partiet kan ha nått ut i handeln. Guillaume betecknar händelsen som ett ”fruktansvärt ekonomiskt bedrägeri”.

Polens jordbruksminister Jan Krzyszof Ardanowski tror att det är fråga om ett enstaka fall som egentligen inte borde vara möjligt i Polen. Han medger ändå att affären på ett fatalt sätt kan skada Polens rykte som livsmedelsproducent.

Enligt information från det europeiska varningssystemet RASFF har allt kött från ifrågavarande polska slakteri spärrats. Polen är en betydande köttproducent i EU. Mellan 85 och 90 procent av det polska nötköttet exporteras.

EU:s hälsokommissionär Vytenis Andiukaitis uppger att EU-granskningarna kommer att pågå hela denna vecka. En rapport med detaljer om händelseförloppet och ansvarsfrågorna ska enligt kommissionen färdigställas inom en månad.