Jordbruk EU Marknad

BSE upptäcktes hos en polsk ko

En atypisk form av BSE har påträffats hos en ko på en gård nära den tjeckiska gränsen, rapporterar djurhälsoorganisationen OIE. Den insjuknade kon har slaktats, uppger Reuters.

Det aktuella BSE-fallet upptäcktes redan i januari på en gård i Mirsk i östra Polen. Det är det första fallet i Polen sedan 2013. Fallet i Mirsk förändrar inte Polens BSE-status eftersom atypisk BSE bara förekommer hos enskilda djur.

Atypisk BSE påträffas då och då som isolerade fall, företrädesvis hos äldre kor. Av denna orsak finns det inget skäl till oro fastän symtomen påminner om den klassiska formen av BSE, uppger OIE.

Spridda fall av atypisk BSE har framför allt förekommit i Kanada, USA, Japan och EU. Under 2017 påträffades sex fall av atypisk BSE i EU. Tre av fallen upptäcktes i Spanien, två i Frankrike och ett fall i Irland.

Enligt livsmedelsmyndigheten Efsa undersöktes samma år 1,3 miljoner nötdjur i EU med avseende på BSE. Inte ett enda fall konstaterades. BSE förefaller att vara ett avslutat kapitel i EU.