211 46207393874 6D2F87Ddcf O
Isiga vägar i Michigan. Nu har den extrema kylan givit efter i Mellanvästern, men nya köldknäppar kan inte uteslutas. FOTO: Scottb211
Jordbruk Globalt Marknad

Polarvirveln utmanade
farmare i Mellanvästern

Den ovanligt kyliga polarluften i Nordamerika har varit en veritabel utmaning för amerikanska och kanadensiska farmare. Nu har den extrema kylan givit efter i Mellanvästern, men nya köldknäppar kan inte uteslutas.

Farmarna i Mellanvästern har upplevt den strängaste kölden sedan flera årtionden. Tidvis har temperaturer ned till 40 minusgrader uppmätts. Kylan har påverkat både människor och boskap, men också vintergrödorna kan bli lidande.

Rekordkölden beror på förändrade luftströmmar över Arktis, den så kallade polarvirveln. Den iskalla zonen begränsas i vanliga fall av polarfronten, som ligger som en midgårdsorm kring Arktis och håller kölden i schack.

Ständigt försöker den kalla luften att bryta sig ut till ett större område. Om polarfronten försvagas, trycker den kalla luften jetströmmarna söderut så att den arktiska luftmassan breder ut sin kalluft över vidsträckta områden.

Det skedde nyligen i USA, där jordbrukarna i flera delstater överraskades av rena köldchocken. Temperaturen långt under -40 grader C ställde till med stora problem för både enskilda farmare och stora agrarföretag.

Krånglande traktorer och evakuerade kalvar

Den stora spannmålskoncernen Cargill måste tidvis stänga sina anläggningar i Iowa, Illinois, Indiana, Minnesota, Missouri och Wisconsin. Majskoncernen Archer Daniels Midland stoppade likaså driften i flera av sina anläggningar.

Slakterikoncernen Tyson Food beslöt att stänga sex anläggningar, då företaget inte ansåg sig kunna trygga säkerheten för varken personal eller boskap. Slakteriföretaget Hormel ställde också in sin verksamhet i Austin, Minnesota.

Ute på gårdarna måste farmarna kämpa med frusna vattenledningar och brunnar för boskapen. Ladugårdarna isolerades tillfälligt med höbalar för att hålla den värsta kylan utanför. Nyfödda kalvar och ungdjur har om möjligt evakuerats till uppvärmda ladugårdar.

Kalla vintrar är i och för sig ingen ovanlighet i Mellanvästern, men denna gång slog kölden och den rikliga snön alla rekord. Ett problem blev också dieselbränslet, som stelnade och gjorde det svårt eller omöjligt att starta traktorerna.

Nu har det redan blivit betydligt varmare och den värsta köldchocken är över, åtminstone för denna gång. I stället ökar oron över eventuella skador på höstvetet. Följaktligen steg vetenoteringarna på råvarubörsen i Chicago.

Northamerica Geo5 2019029
Polarvirveln har börjat dra sig norrut från den amerikanska Mellanvästern. Bilden från den amerikanska rymdstyrelsen NASA beskriver läget den 29 januari. BILD: NASA

Hetta i Australien

Medan USA försöker återhämta sig från köldchocken, råder extrem hetta och torka på det södra halvklotet. I Australien har januari månad varit ovanligt het. I Adelaide i delstaten South Australia uppmättes 46,6 grader C den 26 januari.

Vecka för vecka har temperaturerna fortsatt att stiga. Åkrarna är snustorra, asfalten på vägarna smälter och elnätet är belastat till bristningsgränsen. Bränder bryter ut i terrängen och fiskarna dör i vattendragen.

Torkan har bland annat försvårat tillgången på djurfoder. Priset på foder stiger kontinuerligt. Men de meteorologiska kontrasterna i Australien är stora. I norra Australien öser regnet plötsligt ner. Man talar om århundradets skyfall.

Efter månader av torka och hetta har delar av den nordöstliga delstaten Queensland drabbats av häftiga skyfall och svåra översvämningar. Enbart i staden Townsville hotas 20.000 hus att översvämmas och stora områden är utan elektricitet.

I denna del av Australien är tropiska regn vanliga i januari, men i år har regnen försenats. Nu vräker de försenade monsunregnen ned stora regnmängder över lokala områden. Lågtrycken passerar mycket långsamt, och då regnar det desto mer.