Överskottet på socker och det låga världsmarknadspriset fortsätter att pressa sockerindustrin i EU. Den franska sockerkoncernen Saint Louis Sucre kommer att lägga ned produktionen i två av sina fyra sockerbruk i Frankrike.
Saint Louis Sucre är ett dotterbolag till tyska Südzucker, som nyligen varslade om nedläggning av två tyska sockerfabriker i Warburg och Brottewitz. Südzucker har rapporterat en brakförlust för sitt sockersegment.
Enligt Saint Louis Sucre är nedläggningarna i Frankrike en fortsättning på koncernens restruktureringsplan. Bolaget kör av ekonomiska skäl ned sina fabriker i Cagny och Eppeville i norra Frankrike.
Sammanlagt ska Südzucker sänka den årliga produktionen i Tyskland och Frankrike med 700.000 ton socker. Fabriken i Cagny fortsätter att producera socker under kampanjen 2019/2020 för att därefter koncentrera sig på melass, djurfoder och lagring.
Eppeville ska specialisera sig på torkning och lagring. Enligt den franska betodlarorganisationen CGB kommer nedläggningarna att minska den franska sockerproduktionen med tio procent.
Slag mot betodlarna
För de drabbade 2.500 betodlarna är nedläggningarna ett fruktansvärt slag, befarar CGB-ordföranden Franck Sander. Enligt Sander ska CGB genast inleda förhandlingar med politiska beslutsfattare både på lokal- och riksplanet.
CGB kommer att göra allt för att finna positiva lösningar för de båda fabrikerna. Målet är att upprätthålla produktionskapaciteten och sockerbetsarealen i landet. De två nedläggningshotade fabrikerna har en sammanlagd årskapacitet av 450.000 ton.
Avvecklingen av EU:s sockerkvoter och det låga världsmarknadspriset sätter fortsatt press på den europeiska sockerproduktionen. Sockerindustrin och producenterna ger kommissionen skulden för det svåra läget.
Branschen befarar en kännbar utslagning på EU:s sockermarknad. Sockerkoncernerna i Nederländerna, Belgien och Storbritannien har rekommenderat sina odlare att reducera sina sockerbetsarealer.
Den ledande franska sockerkoncernen Tereos har likaså hamnat i ekonomiska svårigheter och skriver stora förluster. Tereos tecknade nyligen en kredit på 250 miljoner euro för att trygga verksamheten.
Enligt koncernledningen vill Tereos på detta sätt skaffa sig en buffert som gör det möjligt att vänta och se vartåt sockermarknaden och priserna utvecklar sig. Det franska kooperativet hoppas på bättre priser framöver.
Spanska odlare kräver stödlagring
De fallande betpriserna har också förorsakat protester i Spanien. Den spanska producentorganisationen anser att EU-kommissionen äntligen borde erkänna att branschen lider av svåra marknadsstörningar.
Enligt spanjorerna borde kommissionen intervenera med privat lagring för att avlägsna överskottet av socker från marknaden. Det vore också nödvändigt att se över prisbildningen för att främja transparensen.
De spanska producenterna efterlyser dessutom förändringar i EU:s handelsavtal med tredjeländer som Thailand och Indien, som stöder sin sockerproduktion med statliga subventioner.
Kraven har aktualiserats av prisförhandlingarna mellan de spanska producenterna och sockerkoncernen Azucarera, som vill sänka producentpriset. Kommissionen har åtminstone hittills avvisat kraven på marknadsåtgärder.