Jordbruk Globalt Marknad

ASF fortsätter att breda ut sig

Den afrikanska svinpesten fortsätter sin frammarsch i Belgien. Efter ett nytt fall av svinpest hos ett svinkadaver i den inre zonen har regeringen i Vallonien utvidgat de tre skyddszonerna i området.

Buffertzonen har förstorats med ett område på 2.900 hektar. Samtidigt har övervakningszonerna förstorats i motsvarande utsträckning i både västlig och östlig riktning.

Statsåklagaren i den belgiska provinsen Luxemburg håller fortfarande en person häktad i samband med utredningarna om ett jaktbrott. Myndigheterna har emellertid inte givit ut någon ny information om fallet.

I Belgien har mer än 400 fall av afrikansk svinpest påträffats hos vildsvin. 113 smittade vildsvin bokfördes enbart i januari. Enligt de franska myndigheterna rör sig ASF-smittan i östlig riktning med en hastighet av cirka 1,6 kilometer per vecka.

Också Polen rapporterar nya fall av svinpest, både i de östliga och nordöstliga delarna av landet. Under den första veckan i januari påträffades sammanlagt 137 döda djur på 70 olika orter. Från Rumänien har nya fall av svinpest hos tamsvin anmälts.

I Kina avancerar smittan långsammare än tidigare. Bara fem fall har bekräftats i januari, varefter myndigheterna delvis har lättat på regionala begränsningar. Jordbruksministeriet uppmanar trots detta befolkningen till fortsatt vaksamhet.

Under den fjärde veckan i januari rapporterades de första fallen av afrikansk svinpest från provinsen Bulgan i Mongoliet. Fallen har fått stor uppmärksamhet, då Mongoliet angränsar till både Kina och Ryssland.