Img 20190212 Wa0010
Fårbönderna vill ha så mycket betalt för sin mjölk att de åtminstone slipper gå back. FOTO: Coldiretti
Jordbruk EU Marknad

Fårbönderna på Sardinien
fick nog av låga mjölkpriser

Protesterna mot priserna på fårmjölken på Sardinien växer varje dag. Bönderna har sagt nej till regeringens medlingsförslag. De föredrar att slänga mjölken istället för att sälja den till underpris.

Att producera en liter fårmjölk på Sardinien kostar 70 cent. Då får bonden inte någon vinst, men kan betala sina utgifter. I dag betalar mejerierna 55 cent.

Detta har fått fårbönderna att sätta igång enorma protester. De häller ut sin mjölk, demonstrerar i Rom och på Sardinien, ockuperar mejerier på ön och några har till och med maskerat sig och tvingat chaufförer av mjölkbilar att tömma ut sin last.

– Om inget händer snabbt kommer situationen att bli farlig, hävdar Felice Floris, en av ledarna för de mer radikala fårbönderna på ön.

Regeringen försökte medla mellan bönder och mejerier förra veckan, men kom inte fram till något resultat som bönderna kunde godkänna. Mejerierna är villiga att betala 65 cent, och regeringen är villig att köpa fårost för 49 miljoner euro för att försöka få igång marknaden igen. Osten kommer sedan att delas ut till behövande.

Alla bondeorganisationerna har sagt nej. De vill ha minst 80 cent nu och svart på vitt att priset kommer upp till en euro i vår.

– För att komma dit måste regeringen stödja mejerierna, så att de kan lagra osten och få upp kvaliteten på den. Det räcker inte med att bara köpa den färska osten, säger Francesco Erbi, som är ordförande för bondeförbundet Cia på Sardinien.

Förbundet vill också att Italien inför den lag som precis kommit i Frankrike. Den förbjuder försäljning av varor, i alla led, under produktionskostnad.

– Vi kommer att prata om detta i parlamentet nu i veckan, eftersom vi är inbjudna till jordbruksutskottet. Detta skulle lösa problemet inte bara för fårbönderna på Sardinien, men även för andra jordbrukare, konstaterar Francesco Erbi.

Hela Sardinien har ställt sig bakom böndernas kamp. Eleverna har gått ut på gatorna och demonstrerat, arbetare har visar sin solidaritet och många har anslutit sig till protesterna genom att hänga ut lakan med slogans som stöd.

Img 20190212 Wa0003
Bönderna har även protesterat framför regeringspalatset i Rom. FOTO: Coldiretti