Jordbruk Livet på landet

Första alfakloralosförgiftningen
bekräftad hos ett husdjur
i Finland

För första gången i Finland har en förgiftning orsakad av alfakloralos säkerställts hos ett husdjur, meddelar Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes). Den insjuknade katten måste avlivas. Innan avlivningen hade katten allvarliga snabbt framskridande neurologiska symptom.

Förgiftningen har konstaterats genom patologiska undersökningar hos Livsmedelsverket samt kemiska analyser i enheten for rättstoxikologi på Institutet för hälsa och välfärd.

Alfakloralos är det effektiva ämnet i musgift, som har funnits på den finska marknaden från 2015. Fabrikaten säljs under följande varumärken: Alpha Pasta 4 %, Black Pearl Pasta, Flash Paste, No Mouse Pasta, Prevexor Alp Paste och Rodicum Express.

Alfakloralos verkar förlamande på gnagarens centrala nervsystem. Musgift är farligt för alla däggdjur och fåglar, ifall de kommer åt att äta av giftfällorna. Privatpersoner får endast använda musgift i inomhusutrymmen för att bekämpa möss. Giftet måste placeras i beteslådor, så att husdjuren inte kan komma åt det. I bruksanvisningen anvisas det också att leta upp och göra sig av med döda gnagare.

Husdjur så som katter och hundar, kan exponeras för giftet antingen genom att äta från källan eller indirekt genom att äta en förgiftad gnagare. Särskilt katter som går fritt utomhus och jagar gnagare kan vara utsatta för större risk, eftersom katter har bekräftats vara känsligare mot alfakloralos, än hundar.

– Vid en förgiftningssituation uppstår snabbt framskridande neurologiska symptom hos djuret, så som balansstörningar, svängande rörelser, ökad känslighet, muskelryckningar och kramper. Djuret kan få undertemperatur, börja drägla och plötsligt bli apatiskt eller aggressivt. Vid allvarliga fall kan djuret sjunka in i koma, säger specialforskare Outi Simola på Livsmedelsverket.

Djuret kan hämta sig från en förgiftning, ifall symptomen inte har blivit för allvarliga. Behandling av förgiftningen baseras på stödbehandling enligt symptomen. Något motgift finns inte.

– Veterinärerna har sedan hösten 2018 rapporterat till Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes), om förgiftningsfall för katter, där katten har antagits äta alfakloralos genom att äta en eller flera möss. Alfakloralos borde inte baserat på sina egenskaper ackumuleras från möss till vilda djur. Troligen hinner alfakloralos ändå orsaka förgiftning hos en katt, ifall den har ätit en mus, som precis har ätit alfakloralos, säger överinspektör Sanna Koivisto från Tukes.

År 2018 meddelades till myndigheterna i Holland 20 förgiftningsfall av i huvudsak hundar, men även av katter, där orsaken konstaterades vara alfakloralos. Förgiftningen av hundarna berodde på att de hade ätit lockbeten som innehöll alfakloralos.