Dsc 0980
Lukas Enström, Kaj Nylund och Anders Salo är svenskspråkiga medlemmar i Kristna Bönders styrelse. Vi samlas, ber, delar tillvaron och diskuterar aktuella frågor, säger föreningens ordförande Kaj Nylund som tycker att byråkratin är den tråkigaste biten i verksamheten. FOTO: Agneta Enström
Jordbruk Livet på landet

Kristna Bönder samlades
till årskonferens i Nykarleby

Omkring hundra jordbrukare från när och fjärran samlades i Nykarleby veckoslutet 15-17 mars för en helg fylld av kristet präglad samvaro. Organisationen Kristna Bönder är en ung förening som funnits officiellt sedan början av 2017.

Kristna Bönders årskonferens vid Kristliga Folkhögskolan Kredu i Nykarleby inleddes med ett gårdsbesök hos potatisodlaren Rami Lilja i Ylihärmä på fredagseftermiddagen.

– Rami Lilja har bland annat investerat i en speciell maskinpark, säger Anders Salo som är kassör för Kristna Bönder.

Fredagskvällen fortsatte med både års- och kvällsmöte. Under den fortsatta helgen stod bland annat bön, bibelkunskap, diskussioner och även typer av lättare samvaro på konferensprogrammet. Anders Blomberg höll ett föredrag med perspektiv på tidigare nödår och kristider medan Annika Riddar i sin tur lade ut texten om nationell beredskap och förberedelse på gårdsnivå.

– Nationell självförsörjning i fråga om livsmedel är en viktig fråga att fundera på. Det råder inte brist på mat just nu men hur det går i framtiden är en annan femma. Det är därför viktigt att uppmuntra jordbrukare att fortsätta med sina värv, framhåller Kaj Nylund, ordförande för Kristna Bönder.

– Inom ramen för organisationen Kristna Bönder samlas vi, ber, delar tillvaron och diskuterar även kring olika aktuella frågor, sammanfattar Pensalabon Nylund som själv är svinfarmare till professionen.

– Själva storleken på föreningen är inte det primära i det här sammanhanget, svarar Kaj Nylund på frågan om målet är att föreningen ska växa till sig.

Dsc 1195
Den tvåspråkiga kristna organisationen Kristna Bönder har rollen som ett viktigt socialt forum för de medverkande jordbrukarna, sade föreningens kassör Anders Salo och sekreterare Liisa Ahokas i samband med föreningens årskonferens i Nykarleby i mitten av mars. FOTO: Joakim Snickars

Gemenskapen viktig för kristna bönder

Anders Salo framhåller att det i dessa tider när jordbruken ofta omvandlas till större och mera stressgenererande industriella enheter är viktigt med konstruktiv social gemenskap och sammanhållning.

– Det är Guds ord och ledning som vi utgår från inom den här föreningen. Tron ger oss samtidigt styrka att hantera de olika utmaningar som finns inom jordbruket av idag. Inte minst de ekonomiska hotbilderna, säger Salo.

Anders Salo berättar att Kristna Bönder bildades officiellt i början av 2017 efter att man hade haft en konferens i Etseri i slutet av det föregående året. Föreningen har något över hundra medlemmar för närvarande.

– Föreningen kan sägas vara en vidareutveckling på den mötestradition som kristna österbottniska bönder har upprätthållit i ungefär tio års tid. Fenomenet uppstod först i Vasatrakten och fick sedan en fortsättning i Bennäs.

Blivit bönhörd

Anders Salo arbetar idag som rådgivare på ProAgria ÖSL. Han har tidigare varit profilerad som mjölkbonde. Idag är han aktiv som ekologisk producent av spannmål, vall och oljeväxter.

Apropå sin personliga kristna tro berättar Salo under LF-intervjun att han har någon gång starkt upplevt att han har blivit bönhörd i samband med sitt jordbruksarbete.

Liisa Ahokas, sekreterare för Kristna Bönder, säger att organisationen i princip har representation i hela landet. Många kommer från Österbotten, men Ahokas berättar också att det finns medlemmar till exempel i Kouvola-trakten och Egentliga Finland.

Kristna Bönder har tidigare medverkat med montrar exempelvis på lantbruksutställningar och mässor.

– I sommar är det möjligt att föreningen ordnar en resa till Okra-mässan i Oripää, berättar Ahokas som själv odlar morötter och hjälper till på föräldrarnas jordbruk hemma i Etseri.