Livet på landet

Påskrecept

Spenatpaj (8 pers)

1 pk bladdeg rund eller fyrkant beroende på formen

500 gr spenat färsk eller fryst

300 gr ricotta eller färskost

3 ägg

8 körsbärstomater

150 gr riven ost

1 lök

2 vitlöksklyftor

persilja finhackad

Koka färsk spenat och häll av vattnet, eller tina den frysta och pressa ut vätskan. Fräs lök och vitlök och blanda alla ingredienser i en stor skål ev. med en elvisp för jämn smet. Tryck ut pajdegen i en form och häll i fyllningen. Tillsätt tomaterna och strö över riven ost. Grädda i 180 grader i ca 1 h.

Sparrissoppa med kokta ägg (4 pers)

400 gr sparris

2 stora potatisar

1 lök

persilja

1 grönsaksbuljongtärning

4 dl vatten

2 dl grädde

salt 

peppar

2 kokta ägg

50 gr rökt lax

Fräs lök och häll på vatten. Sätt i de i centimeters långa sparrisbitarna och skalad och tärnad potatis tillsammans med grönsaksbuljongtärning. Låt koka i 20 minuter och mixa sedan till en slät soppa och häll i grädde och persilja. Koka upp en gång till och servera med ägghalvor dekorerade med rökt lax.

Anjovisfyllda ägg på kålsallad och marinerad rödlök (4 pers)

1 litet kålhuvud av tidigkål

4 hårdkokta ägg

1 rödlök

2 msk vitvinsvinäger

1 msk råsocker

2 msk olivolja

En halv burk anjovis

1 msk majonnäs

1 bit vårlök eller gräslök

persilja

Skär rödlöken i tunna skivor, blanda ihop vinäger, olja, råsocker och lite salt och häll över lökskivorna. Låt stå några timmar. Koka äggen, skala och dela i två halvor. Gröp ur äggulorna och blanda dem med majonnäs, finhackad anjovis och vårlök. Koka kålbladen i lättsaltat vatten i några minuter och skölj sedan i kallt vatten. Strimla kålen och sätt på de fyllda ägghalvorna, strö över den marinerade löken, persilja och servera.

Grillad lammstek med quinoa (4-6 pers)

1,5 kg urbenad inhemsk lammstek

1 msk torkad rosmarin

3 vitlöksklyftor

olivolja för marinad

peppar

Putsa köttet och ta bort senor/hinnor. Blanda rosmarin, peppar och vitlök i olja och smörj in steken. Täck med plast och låt gärna stå 1-2 dagar i kylen. Ta köttet ur kylen någon timme före grillning. Skär i 1,5 cm tjocka skivor, salta köttet och grilla några minuter på var sida. Låt det grillade köttet vila i ca 15 minuter under folie.

Quinoagryta

3 dl inhemska quinoafrön

1 squash

1 spetspaprika

1 lök

2 vitlöksklyftor

2 tsk spiskummin

2 tsk koriander

1-2 tsk chilipulver eller 1 chili

1,5 kycklingbuljongtärningar 

3-3,5 dl vatten

peppar

persilja

basilika

10 körsbärstomater

Skölj quinoafröna i kallt vatten. Finhacka lök och skär grönsakerna i små kuber och sätt i stekpannan. Strö över kryddorna och i fräs i olja några minuter. Tillsätt quinoafröna, vatten och buljongtärningar. Låt koka på svag värme under lock i ca 8 minuter. Finhacka persilja och basilika och tillsätt tillsammans med de halverade tomaterna i grytan och servera med lammköttet.

Helstekt grisfilé med senapssås på grönsaksbädd (4 pers)

1 grisinnerfilé

200 gr champinjoner

1 dl vittvin

1 stor vårlök

1 msk fransk senap

1 dl grädde

1-2 msk kalvfond

peppar

stuvade grönsaker

1 äggplanta

1 stor bifftomat

1 lök

2 vitlöksklyftor

1 tsk rosmarin

persilja 

basilika

salt 

peppar

smör till stekning

Sätt ugnen på 180 grader. Putsa, salta och peppra filén och bryn några minuter på varje sida. Sätt i ugnen i en smord ugnsfast form. Skala och tärna äggplantan och finhacka löken, salta och peppra och fräs några minuter. Tärna tomaten, strö över rosmarin och tillsätt i pannan. Häll över i en annan ugnsfast form och sätt i ugnen samtidigt med grisfilén. Grädda i ugnen ca 15-20 minuter tills köttet är stekt och grönsakerna mjuka. Bryn skivade champinjoner och vårlök i smör, häll över vittvin och stekspadet från grisfilén. Tillsätt senap, grädde, kalvfond och peppar, ev lite vatten, smaka av och tillsätt mer fond för mer sälta. Skiva filén och sätt på grönsakerna och häll över sås, servera med potatismos.

Linzertårta (8 pers)

250 g smör

250 g mjöl

125 g pudersocker

150 g rivna hasselnötter/mjöl (eller mandlar)

2 msk ströbröd

1 ägg

1 äggula

2–3 msk kanel

0,5 tsk kryddnejlikapulver

2 tsk rivet citronskal 

1 ägg för pensling

3 msk rödvinbärsmarmelad eller hallonsylt

mandelspån

Häll mjölet på bakbordet, skiva smöret tunt och arbeta in i mjölet med fingrarna tills blandningen blir smulig. Tillsätt pudersocker, nötter och ströbröd samt ägg och äggula. Tillsätt kryddorna och riven citron. Arbeta ihop till en slät mördeg. Forma degen till en boll, täck den med folie och låt den vila svalt i 30 minuter. Värm ugnen till 180°C och smörj en rund form. Tryck ut lite mer än hälften av degen i formens botten. Forma resten av degen till tunnare remsor (till rutmönstret längst upp på tårtan) samt till en något tjockare rulle (till tårtkanten). Bred ut sylten på degen. Spara cirka 1 cm runt om för tårtkanten. Placera den tjockare degrullen längs formens kant. Tryck ut den lätt. Lägg på de tunna remsorna överst på tårtan i ett rutmönster. Strö över mandelspån. Pensla degen med vispat ägg och grädda 50-60 minuter i den förvärmda ugnen. Ta ut tårtan och låt den svalna. Tårtan går bra att göra i förväg och kan sparas i folie i kylskåpet.