D2 R0 W7 Ws Aazu Gk
Invånarna i den spanska provinsen Soria demonstrerade i Madrid mot den tilltagande utarmningen av landsbygden. FOTO: Soria Ya
EU Landsbygdsnäringar Livet på landet

Spaniens landsbygd
utarmas och töms på folk

Flera tiotalstusen människor demonstrerade på söndagen i Madrid mot den dramatiskt tilltagande flykten från landsbygden. I Spanien ökar antalet ödelagda byar och hela orter läggs till och med ut till salu på nätet.

Protestmarschens organisatörer ville framför allt lyfta fram den skrämmande avfolkningen som fenomen och dess konsekvenser för byborna. I marschen deltog organisationer och landsbygdsföreningar från 23 spanska provinser.

Enligt organisatörerna deltog 100.000 personer i demonstrationen, medan myndigheterna prutade ner antalet till hälften. I vilket fall som helst krävde demonstranterna mer jämlikhet mellan landsbygd och städer.

I Spanien lever 90 procent av befolkningen på en areal som motsvarar 30 procent av landets hela yta. Befolkningen är koncentrerad till Madrid och några andra storstäder samt kustområdena. I resten av landet bor bara tio procent av alla spanjorer.

Fattigdom och tristess

Byborna blir äldre och de unga flyttar bort. Det blir svårt för den äldre befolkningen att stanna kvar och följaktligen töms hela byar i urbaniseringens spår. Det finns till och med spanska fastighetsförmedlare som har specialiserat sig på att sälja ödelagda byar.

Enligt nyhetsbyrån Bloomberg sålde fastighetsbyrån Aldeas Abandonadas hela 40 spanska byar under fjolåret. Enligt experternas uppskattning finns det i hela landet omkring 1.500 byar som kan bli aktuella för försäljning.

En av de organisationer som deltog i demonstrationen är ¡Soria Ya!, som sedan flera år tid försöker motverka den negativa trenden. Provinsen Soria i Kastilien-León hör till de områden som är illa drabbade av flykten från landsbygden.

¡Soria Ya! betecknar sig som en medborgarrörelse med medlemmar ur alla samhällsklasser och kategorier. Målet är att stärka provinsen genom att påverka politiker. Rörelsen finansierar sig med donationer.

Soria betecknar sin provins som en ”demografisk öken” med bara 8,6 invånare per kvadratkilometer. Därmed hör provinsen till de mest glestbebodda områdena i hela Sydeuropa.

Spanien2
Enligt nyhetsbyrån Bloomberg sålde fastighetsbyrån Aldeas Abandonadas hela 40 spanska byar under fjolåret.

Sätter press på regeringen

Folkrörelsen i Soria efterlyser satsningar på infrastruktur i form av bättre järnvägsförbindelser, vägar och telekommunikation. Sjukhus, skolor och andra offentliga inrättningar måste moderniseras.

Inför demonstrationen i Madrid hade ¡Soria Ya! räknat ut att alla Sorias 89.000 invånare skulle rymmas i FC Barcelonas fotbollsstadion. Vi vill inte längre behandlas som andra klassens medborgare, framhåller organisationens demonstranter.

Befolkningen i provinserna kräver åtgärder från regeringen för att vända utvecklingen. Den socialistiska regeringen under ledning av premiärminister Pedro Sanchéz har redan lanserat ett program med 70 olika åtgärder som ska främja landsbygden.

Sanchéz står under politisk press inför det spanska parlamentsvalet den 28 april. Han har lovat att kämpa för ett rättvisare samhälle. Den spanska politiken har de senaste åren präglats av kriser och hårda sparprogram.

En central punkt i regeringens landsbygdsprogram består av åtgärder som ska motverka arbetslösheten hos ungdomar och främja turismen i utvecklingsområden. Regeringen vill också stimulera landsbygden genom att förlägga mer militär ute i regionerna.