Jaana Husu Kallio Nov2019
Jord- och skogsbruksministeriets kanslichef Jaana Husu-Kallio är mycket nöjd med den nya förvaltningsplanen för vargstammen, som har utarbetats tillsammans med flera olika intressegrupper.
Jordbruk Livet på landet

”Vi lämnar inte producenterna
ensamma med vargen”

Jord- och skogsbruksministeriet har fastställt den nya förvaltningsplanen för vargstammen i Finland. Kanslichef Jaana Husu-Kallio, som fungerat som ordförande för den styrgrupp som jobbat med projektet, uppger sig vara mycket nöjd med planen och den konstruktiva anda som präglat processen. Husu-Kallio betonar vikten av fortsatt gott samarbete och dialog mellan olika intressegrupper.

– Jag uppmanar även producenterna att delta aktivt i kommande diskussioner och föra fram sina bekymmer samt komma med konstruktiva förslag. Vi lämnar ingen ensam med vargproblemet, säger Jaana Husu-Kallio.

Som följande steg kommer det att upprättas ett så kallat vargforum. Principerna för forumet fastställs på det första mötet den 21 november.

Jord- och skogsbruksministeriet har under det senaste året jobbat med att uppdatera den år 2015 fastställda förvaltningsplanen för vargstammen. Förvaltningsplanen, som har utarbetats tillsammans med flera olika intressegrupper, är ett viktigt verktyg för att förvalta vargstammen och hantera vargrelaterade konflikter.

– För att förvalta vargstammen behöver vi flera åtgärder som omfattar bland annat forskning, förebyggande och ersättade av skador, kommunikation samt stamvårdande insatser, säger Husu-Kallio.

– Det är viktigt att de som bor i områden med vargar får verktyg för att hantera situationen och att det satsas på förebyggande åtgärder och skadeersättningar.

Förutsättningar för stamvårdande jakt utreds

Ett av de projekt som ingår i förvaltningsplanen handlar om att definiera och planera stamvårdande jakt. EU-domstolen gav ett förhandsavgörande den 10 oktober och Jord- och skogsbruksministeriet startar nu tillsammans med centrala intressegrupper ett projekt för att utreda ifall det utifrån detta förhandsavgörande finns förutsättningar att tillåta stamvårdande jakt.

– Den kommande vintern blir det inte ännu aktuellt, men vi börjar utreda ifall det kan bli möjligt i framtiden, säger Sami Niemi, konsultativ tjänsteman på ministeriet.

Niemi betonar ändå att en av kungstankarna med den nya förvaltningsplanen är att försöka öka acceptansen för varg.

– Centralt i den nya planen är att arbeta för en förbättrad tolerans gentemot vargen. Planens kortsiktiga mål är att säkra minsta livskraftiga vargpopulation, vilket innebär att det finns åtminstone 25 reproducerande par. Det långsiktiga målet är att uppnå en gynnsam skyddsnivå.

I juni i år bedömde Naturresursinstitutet att antalet vargflockar i Finland var 24, vilket innebär mellan 185 och 205 vargar.

En annan viktig del i förvaltningsplanen är det gränsöverskridande samarbetet, främst med svenska och norska myndigheter, men det handlar också om att upprätta en relation med de regionala myndigheterna i Ryssland.

Satsningar på kommunikation

Vargen är fortfarande mytomspunnen och åsikterna i vargfrågan väldigt kategoriska. Diskussionerna blir eldfängda och spårar ofta ut, speciellt på sociala medier. Därför är kommunikation, förtroende och öppenhet områden som starkt lyfts upp i den nya förvaltningsplanen.

– Kommunikation och förmedlande av korrekt information är A och O. Det måste bli ett slut på osakliga påhopp på personer som jobbar med vargfrågor samt spridande av desinformation, speciellt på sociala medier, understryker Husu-Kallio.

Heli Siitari, verksamhetsledare på Finlands Jägarförbund, anser att den nya förvaltningsplanen är mycket bättre än den tidigare, men konstaterar att den största utmaningen för jägarna är jakthundar som tas av vargen.

– Vi måste säkra möjligheten att jaga med hund även i framtiden. Därför är vi nöjda över att samarbetet mellan olika aktörer är brett och över att det nu inrättas ett vargforum.

En av målsättningarna i förvaltningsplanen är att effektivare förebygga tjuvjakt på varg, vilket bland annat innebär ökade resurser till övervakningen och samarbete med polisen.

Katja Holmala, forskningschef på Naturresursinstitutet, anser ändå att ökad kontroll inte nödvändigtvis är den bästa lösningen.

– Det är bättre att erbjuda konkreta åtgärder för dem som kommer i kontakt med vargen. Det handlar om hur man med hjälp av rätt typ av kunskap själv kan minska skaderisken och skydda sina husdjur mot vargangrepp.