Jordbruk Skogsbruk Livet på landet

Insändaren:
Elbolaget – monstret som inte
bryr sig om människor?

En vacker morgon vaknar du till nyheterna i lokaltidningen om en ny kraftledning. Samtidigt inser du att kraftledningen kommer att gå just genom skogen du äger och att den kommer att synas från ditt vardagsrumsfönster.

Medan du läser tidningen undrar du hur allt detta är möjligt. Jag bor ju på landet mitt i ett vackert åkerlandskap, där svanarna samlas på hösten och våren. Man frågar sig, vilken rätt kraftbolaget har att i allmänhetens intresse förstöra mitt hem, min egendom och livsmiljö?

Elbolaget, som har vackra sloganer på sin hemsida, är i själva verket ett vinstsökande monster som inte bryr sig om människor och deras egendom. Själv blev jag ett offer för Kymmenedalens Elnät Ab:s planer. På företagets webbsidor kan man läsa fraser som ”väl betjänad kund” och ”transparens för vardagen” samt klichéer om socialt ansvar, som enligt företaget inkluderar både människor och miljöaspekter.

Ändå ansöker företaget om prospekteringstillstånd för kraftlinjen med en miljöutredning som innehåller stora oklarheter och brister. Man bör visa ansvarsfullhet för miljön genom att bevara mångfalden samt särskilt viktiga livsmiljöer enligt paragraf 10 i skogslagen. EU-stödda vårdbiotoper, forntida monument och kulturlandskap bör beaktas.

Det kan inte vara så svårt för ett stort företag att skaffa ovannämnda information, ifall en grupp helt vanliga människor lyckas göra det på ett par dagar vid sidan om sitt vanliga arbete.

När det gäller kommunikation kan varje elföretag välja sin egen linje. Ett elbolag kan belönas med årets goda MKB-pris för ett bra samarbete med områdets invånare vid sin kraftledning, medan igen ett annat elbolag väljer att med flit vilseleda människor.

När det gäller Kymmenedalens Elnät Ab har alla undersökningstillstånd som krävs för linjen rapporterats på ett sådant sätt att de ytterst osannolikt kommer att upptäckas av invånarna. Således kommer inte den vanliga medborgaren att tänka på om den planerade linjen skulle kunna gå precis bredvid barnens trampolin.

Hur många av oss känner till Officiella tidningen? Eller hur många läser den? Åtminstone inte jag, och därför gick detta prövningsförfarande mig helt förbi. Sjuksköterskan som är min granne är i ännu sämre position, för hon äger inte mark vid linjens planerade rutt. Således är hon helt beroende av medierna för all information om projektet, fastän linjen går alldeles invid hennes badtunna.

Enligt min åsikt har elbolaget totalt misslyckats med att implementera sina värderingar och sitt sociala ansvar i praktiken. I dagens läge krävs det att företagets värderingar och sociala ansvar syns i praktiken, enbart tomma ord räcker inte. I detta skede röstar jag med min börs och byter till ett elbolag som respekterar dessa värderingar, och som också erhåller erkännande och vinner pris för sitt agerande.

Ifjol delade Kymmenedalens Elnät Ab ut dividender för 8,5 miljoner. Dividenderna är så klart välkomna. Men är det rätt att dividenderna förtjänas på enskilda individers bekostnad, kanske från huset som ägs av banken, som alla rörliga pengar går till?

Varför har alltså elbolaget rätt att enligt urgamla lagar använda ”allmänhetens bästa” som vapen och råna människor på deras egendom med vinstglimt i ögonen? Borde man kanske se över lagen på nytt, för den verkar innehålla kryphål och utrymme för tolkning?

Inte kan ju jag heller medan jag dricker mitt morgonkaffe tolka mitt arbetsskiftschema bredvid dagstidningen så som jag själv tycker att det vore bäst. Man måste släpa sig till jobbet enligt arbetsskiftet, för att klara sig, när min egendom tvångsinlöses, för frivilligt går jag inte med på det.

Framför mitt vardagsrumsfönster byggs det en vacker kraftledningsstolpe, som får ögonen att tåras. Kanske jag får en gratis solbränna av strålningen? Vem vill väl inte ha det?

Jenna Perokorpi-Huittinen