20200814 212437
Inge Sundström till vänster och Robert Karlman samt hunden Rocky. PRIVATFOTO
Livet på landet

Två vildsvin sköts på Åland

Inom loppet av två dagar fälldes två vildsvin på Åland. På Kökar fälldes förra fredagen en galt som innan det var urtaget vägde drygt 100 kilo. Två dagar senare sköts ett mindre vildsvin i vattnet när det simmade mot Föglö Hastersboda som ligger närmare fasta Åland.

Det är möjligt att det handlar om de två vildsvin som några dagar tidigare sågs simma från Åboland mot Kökar. Men Robert Karlman som tillsammans med tre andra lokala jägare var med om den lyckade vildsvinsjakten på Kökar säger att det finns tecken på att åtminstone ännu ett vildsvin kan finnas kvar på Kökar.

– De har sannolikt kommit österifrån till Kökar. Jag har sett att det observerats vildsvin både på Kimitoön och i Nagu och Korpo.

Kökars jaktvårdsförening har placerat ut fem åtelkameror och väntar nu på att någon av dem ska larma på samma sätt som när de lyckades fälla det första vildsvinet.

– Skytten Robin Nylund har varit på vildsvinsjakt i Sverige, men för hans hund Rocky var det första gången. En duktig allround stövare, säger Karlman.

Köttprov från vildsvinet på Kökar lämnades i onsdags in till ett laboratorium i Helsingfors för att testa att köttet inte innehåller trikiner eller har spår av andra sjukdomar som exempelvis afrikansk svinpest.

– Man måste ju ta prover innan man vågar äta köttet. Vi har donerat vildsvinet till jaktvårdsföreningen där jag själv är ordförande och ska nu diskutera vad vi gör med köttet. Avsikten är att köttet ska komma kökarborna till godo och inte bara hamna i någons privata frys, förklarar Robert Karlman.

20200814 211506
Skytten Robin Nylund med stövaren Rocky. PRIVATFOTO