Komossa2
Förra veckan fick Komossa by i Vörå ta emot priset som Årets by i Österbotten. I stort sett hela byn var på plats för att fira.
Livet på landet

Komossa årets by i Österbotten

Den lilla byn Komossa i Vörå har utsetts till årets by. Nästan alla av de cirka hundra invånarna var på plats för att fira när priset utdelades förra veckan.

– Det alltid fint att få uppmärksamhet. Jag tror utmärkelsen Årets by betyder ganska mycket för alla som bor här, säger Gabriel Ståhlberg, ordförande för Komossa ungdomsförening.

Det är Aktion Österbotten som tar emot anmälningar och motiveringar för titeln Årets by. Därefter görs ett förslag till Österbottens förbunds byaarbetsgrupp som slutligen godkänner förslaget.

– Vår motivering är att Komossa är en liten by med stort hjärta. Trots att invånarantalet är litet ordnas många olika aktiviteter. Det var därför vi föreslog Komossa som årets by, säger Frida Lähdesmäki, byaombud för Aktion Österbotten.

Enligt Ståhlberg har det skett ett uppsving gällande aktiviteter de senaste åren. När något ordnas är det stor uppslutning och det visar på en god gemenskap, enligt honom.

– Varannan onsdag ordnar vi aktiviteter för barn vid vår gamla skola och varannan byacafé för alla som vill komma. Det är alltid lätt att få med folk som trivs och är glada.

Jordbruket är också livskraftigt i Komossa. 

– Vi har flera stora jordbruk och så sent som i fjol byggdes en ny ladugård här. Jag arbetar som elektriker och 80 procent av mina kunder är inom jordbruket, berättar Ståhlberg.

Varför är Komossa en bra plats att bo på?

– Det bästa är samhörigheten enligt mig. Och så är det naturskönt och nära. Vill man bo på landet är Komossa en ypperlig plats, säger han.

Priset för årets by delades ut förra veckans tisdag i samband med den traditionella kulkarnevalen i Komossa. På plats var bland annat riksdagsman Mikko Ollikainen (SFP) och representanter för kommunen och landskapet.

Komossa5
Gabriel Ståhlberg, ordförande för Komossa ungdomsförening är glad över utmärkelsen Årets by. Bredvid honom Frida Lähdesmäki från Aktion Österbotten som utser årets by tillsammans med Österbottens förbund.