SLC - 20221018 183628
Reservisten Härmälä föreläser om beredskap i Österbotten

Det alltmer oroliga världsläget har ökat finländarnas intresse för allmänt säkerhetstänkande markant. Reservisten Jörgen Härmälä från Pedersöre åker runt i Österbotten och föreläser om beredskap.

SLC - Bettina Lindfors Jk 39 J5445
Bettina C. Lindfors ny koordinator för utbildning, ledarstöd vid 4H

Bettina C. Lindfors har inlett arbetet som koordinator för utbildning och ledarstöd vid Finlands svenska 4H. Lindfors ansvarar för utveckling av organisationens kompetenshöjande verksamhet, samhällsdialog och samarbetsnätverk i Finland och internationellt.

SLC - Algj2
Jägaren Kanckos: För få älgar gör älgjakten för ointressant

I Pedersörenejden har älgstammen reducerats kraftigt de senaste åren. I Esse underskrids antalet älgar per tusen hektar nu målet. Men samtidigt är stammen för stor på andra områden och det gör att det råder delade meningar om beskattningen av stammen.

SLC - 20221010 090438
Stort intresse för aktuella österbottniska säljaktkurser

Den traditionella säljakten har gamla anor i Österbotten. Antalet utövare har dock krympt successivt och att kunna säkra återväxten är därför ett långsiktigt mål för det regionala fiskarförbundet. – Bakgrunden till de aktuella endagskurserna är att det behövs fler aktiva säljägare i landskapet. Vi vill på det här viset väcka inspiration för säljakten och förmedla nya tips och knep, säger Marina Nyqvist, verksamhetsledare på Österbottens fiskarförbund.

SLC - Sft1
Kulet höstlandskap och god stämning omgav skogsfärdighetstävlingen

Det var i gråkallt duggregn som tävlingsdeltagarna gav sig ut i ett inte desto mindre vackert höstlandskap för att på större eller mindre allvar mäta sina skogsfärdigheter.

SLC - 20221006 114143
20 österbottniska förare på startlinjen i DM i traktorprecision

Tjugo traktorförare från hela svenska Österbotten tog mått av varandra vid distriktsmästerskapet i precisionskörning den 6 oktober. Daniel Granbacka och Joel Norrbygård från Botnia 4H drog de längsta stråen i sina respektive klasser.

SLC - Fm4
Finska och nordiska mästare i plöjning korades i Kimito

Ljudet från brummande traktorer ljöd över åkrarna utanför Axxell Brusaby i Kimito då finska och nordiska mästerskapen i plöjning avgjordes förra veckoslutet. Dubbelmästerskapen som pågick i två dagar avgjordes i serierna för seniorer och juniorer med deltagare från Finland, Sverige och Danmark.

Älg- och hjortjakten har kommit igång

Älgjakten fortsatte i Lappland, Kuusamo och Taivalkoski lördagen den 1 oktober 2022, och samtidigt startade den egentliga jaktperioden för älg också i Norra Österbotten och Kajanaland. I övriga delar av landet startar den egentliga älgjaktperioden lördagen den 8 oktober. Jakten på vitsvanshjort är redan i gång, meddelar Finlands viltcentral.

SLC - Meteoria Sept
Höstmarknad och öppet hus vid Meteoria Söderfjärden 24.9

Efter två års paus blir det åter ett höstevenemang vid besökscentret Meteoria Söderfjärden. Lördagen den 24 september kl.15-20 bjuds på info och upplevelser för alla åldrar – inträdet är fritt.

SLC - 20220917 104239
Ett 20-tal veterantraktorer plöjde under grå hösthimmel

Septemberskyarna var gråa och mulna men lyckligtvis regnfria när det vankades traditionell höstplöjning i Paxal, Övermalax den 17 september. Veterantraktorer av olika modeller cirkulerade och bearbetade sex olika fält under några lördagstimmar.

SLC - Dsc07310
Skördefest med äpplekick för den som tappat musten

Fler besökare än i fjol, men inget publikrekord för den åländska Skördefesten som hade äpplen som tema och där mat och dryck såldes i rekordfart.

Naturresursinstitutet har utvecklat verktyg för en gynnsam bevarandestatus för varg

Naturresursinstitutet har publicerat en slutrapport om framtagning av referensvärden för en gynnsam skyddsnivå för vargstammen i Finland. Rapporten innehåller ny information om vargstammen och verktyg för framtagning av referensvärdet.