Nöjda försäljare trots missat Skördefestrekord

Årets Skördefest på Åland lockade ca 15.900 unika besökare och totalt omkring 123.000 personer till de 49 utflyktsmålen med gårdar, plåpp åpp-evenemang och restauranger.

SLC - Prec Okt23 1
Larsmo-Pedersöre 4H utmärkte sig i traktorprecision

När de Finlandssvenska Mästerskapen i traktorprecision för 4H-unga 2023 ordnades senaste vecka, gick fem av de sex bästa placeringarna – bägge klasser sammanräknade – till unga förare från Larsmo-Pedersöre 4H. Vinnare i den yngre klassen blev Jonathan Ahlskog från redan nämnda förening, medan Joel Norrbygård från Botnia 4H tog hem segern i den äldre.

SLC - Img 2197
Hösten är den viktigaste tiden för pionen!

Svenska Pionsällskapets huvudsakliga uppgift är att öka kunskapen om pioner. Den ideella föreningen är också en viktig och social plattform för sina drygt tusen medlemmar. Solveig Pått, pionexpert från Solf i Korsholm, sitter med i styrelsen och är sällskapets representant i Finland. Vi vill verkligen informera och dela med oss av vår kunskap, det är därför vi har samlats, säger hon.

SLC - Plojning1
12 traktorer plöjde upp åtta hektar i Paxal

Vädrets makter var inte på sitt mest givmilda humör då det var dags för traditionell höstplöjning i Övermalax. Ett dussin traktorer plöjde upp åkrarna i Paxal i gråmulna förhållanden under några lördagstimmar.

Rodenticider som innehåller alfakloralos får inte längre säljas till konsumenter

Helsingfors förvaltningsdomstol har avslagit ett besvär mot Tukes förbud mot konsumentanvändning av rodenticider som innehåller alfakloralos. Tukes förbud träder genast i kraft.

SLC - 3 K0 A8766
Stämningsfull matmarknad hålls igen i Ingå

Den årliga Matmarknaden på Gammelgården i Ingå centrum ordnas den 23-24.9 kl.10-16. Matmarknaden har med åren vuxit till den kanske största matmarknaden i Västnyland. Arrangör är föreningen Bo på landet.

SLC - Photo 2 9 2023 12 01 54
Lyckad matmässa trots ovanligt blöt inledning

I Kauhajoki är det första veckoslutet i september vigt åt den tre dagar långa matmässan som i år inleddes med ihållande regn. Vätan och blötan drog förmodligen ner antalet besökare under fredagen, samtidigt som den förvandlade parkeringsplatserna på de närliggande åkrarna till svårmanövrerad lervälling. Med lördagen kom dock solen, varm och glad, och snart myllrade marknadsområdet lika febrilt som det alltid brukar.

Jakten på hjortdjur inleds stegvis

I Lappland, Kuusamo och Taivalkoski inleds älgjakten i början av september. I övriga landet startar vaktjakten på hjortdjur, med målet att minska trafikolyckor och skador på skörden. Antalet jaktlicenser är lägre än tidigare på grund av de minskade hjortdjursstammarna, uppger Finlands viltcentral.

Åkerjakten på grågås och kanadagås inleds

Jakten på grågås och kanadagås inleds på åkrar den 10 augusti. Med den tidigarelagda jakten vill man förhindra skador på odlingar och möjliggöra nyttjandet av viltresursen, uppger Finlands viltcentral.

SLC - Karttjanst
Jaktsäsongen för ringduva startar på torsdag

Jakten på ringduva startar torsdagen den 10 augusti. Trots att duvjakt i allmänhet bedrivs invid åkrar på torra land, måste jägarna komma ihåg att beakta säkerhetsavstånden för blyhagelförbudet på våtmarker, påpekar Finlands viltcentral.

SLC - Sarvlaks2
Ernst von Born – jordbrukare, kommunpolitiker i Pernå och minister i unga Finland

Stor-Sarvlaks gård har i sommar presenterats för publik i en utställning med föreläsningar. Utställningen ”Livet på Sarvlax gård under fem århundraden” fördjupades av fyra välbesökta föreläsningar.

SLC - Ok5Jun23Ct
ÖK:s traditionella grillfester lockade över tusen personer

Österbottens kötts traditionsenliga grillfest lockade än en gång över tusen personer. Producenterna och deras familjer stortrivdes i Lillby och Molpe.