Rekord för Skördefestgårdar

Ännu har arrangörsföreningen Skördefestens vänner inte räknat samman alla siffrorna för åländska Skördefesten, men det lutar mot besöksrekord eller i alla fall på samma nivå som 2019.

SLC - Skordemarknad 210918 34
Skärgårdens skördefest fyllde kassarna och behovet att träffas

Skärgårdens skördefest, som gick av stapeln i Pargas stad under förra veckoslutet, lockade till sig mer besökare än någonsin och stämningen var i topp.

SLC - Staffans
Plöjnings-FM arrangeras 1–2 oktober i Pensala

Efter ett tävlingsavbrott under fjolåret är det nu åter dags för finska mästerskapen i traktorplöjning.

SLC - Image 50590209 1
Populärt med popup-restaurang på Närmatsdagen i Korsnäs

Det var en jämn ström med kunder som sökte sig till Korsnäs 4H:s popup-restaurang i byns centrum senaste lördag då Närmatsdagen uppmärksammades med olika sorters evenemang runtom i landet. Under ett par lunchtimmar serverade 4H-föreningen närmare hundra pitabröd, maffigt fyllda med inhemska och närproducerade ingredienser.

SLC - Slam 1  Elin Andersson
Transport av slam får känslorna att svalla

Långdansen kring frågan hur slamtransporterna ska skötas i framtiden kom till en historisk punkt då Nylands avfallsnämnd i augusti fattade beslut om att övergå till ett kommunalt ordnat system. Tvisten om hur och vem som ska sköta transport av slam har pågått i över nio år.

SLC - Appeltorg Nives Poznanovic
Äppeldagen hyllar inhemska äpplet för sextonde gången

Alla vänner av äpple hittar en lämplig äppelsort på Söderlångvik gårds sextonde Äppeldag. Traditionsenligt äger evenemanget för hela familjen rum den sista lördagen i september, d.v.s. 25.9 kl. 11-17.

SLC - 3 K0 A8759
Matmarknad i Ingå med fin stämning

Matmarknaden på museiområdet Gammelgården i Ingå ordnas den 25-26 september.

SLC - Ljo0431 1
Skärgården öppnar hösten med skördefest

De uppluckrade coronarestriktionerna banar väg för färggranna höstevenemang. I den finländska skärgården hör Skärgårdens skördefest med skördemarknad i Nagu lördagen den 18.9 och Öppna gårdar söndagen den 19.9 till de mest efterlängtade stämningsskaparna under september månad.

Skördefest vill stilla hungern hos mat- och maskinälskare

Skördefesten på Åland den 17-19 september har i år 43 deltagare och verksamhetsledaren Anita Lundin vet att besökarintresset är stort både hemma på Åland och utanför landskapets gränser.

SLC - Kommenaren Wasstrom 2 Webben
Värme och vatten med gott samvete

Varmt vatten ur kranen är inget vi tagit för givet hemma hos oss – men det är förunderligt hur snabbt man vänjer sig vid sina nya bekvämligheter. I augusti i år inleddes en ny era hos oss. Bergvärmen gjorde entré.

Jakten på skogshönsfåglar startar på fredag

Jakten på skogshönsfågel startar på fredag. Jakttiderna är i många områden längre än i fjol. Orsaken är fågelstammarnas gynnsamma utveckling, meddelar Finlands viltcentral.

SLC - Dsc 9500
Söderlångvik gård lockar rekordmånga besökare

Söderlångvik gård på Kimitoön lockar besökare från när och fjärran. Karaktärsbyggnaden som återfått sin forna 1930-talsglans efter en omfattande renovering har sedan öppningen i början av juni lockat 200-300 besökare om dagen. Hittills har man haft närmare 10.000 besökare, vilket är betydligt fler än vanligt.