SLC - Julbod1
Närmat och julstämning lockar kunder till Gårdsboden i Kyrkslätt

Trots ett undantagsår ser Ingemo och Henrik Fröberg att närmat uppskattas mera än någonsin. Under julsäsongen vid Gårdsboden i Kyrkslätt ser paret tillbaka på ett hektiskt år och en välförtjänt semester bakom hörnet.

4H, yrkesfiskarna och vägprojekt får tilläggsanslag för 2021

Bland andra 4H och yrkesfiskarna får resurser via riksdagens tilläggsanslag till statsbudgeten för 2021, de så kallade julklappspengarna på sammanlagt 40 miljoner euro.

Idéfestivalen bjuder in till diskussion om ett bra liv på landsbygden

Människor i olika åldrar och av olika bakgrund bjuds in att förbättra den finländska diskussionskulturen i kampanjen ”Idéfestival Diskussioner om ett bra liv på landsbygden”. Alla aktörer med verksamhet på landsbygden utmanas att delta. Med kampanjen vill man speciellt lyfta fram ungdomars röster och ta med dem i landsbygdsutvecklingen.

SLC - Pumparec1
Pumparätter lyser upp på tallriken i höstmörkret

SLC - Matbok1
Mattraditioner i elegant förpackning

Boken ”Tack för maten, Mamma!” är njutningsfull att se på och bläddra i. Den innehåller recept som får det att vattnas i munnen.

SLC - Mickels Gard
Limonadfabrikör leder Skördefestens Vänner

Vid åländska Skördefestens Vänners höstmöte valdes företagaren Tony Asumaa från Lemland till ny ordförande.

SLC - Halsoskogen 1 Webben
Skogen gör gott också för kropp och själ

Samtidigt som skogens betydelse är viktig för landets ekonomi spelar den också en viktig roll i fråga om både vår fysiska och psykiska hälsa. Sibbo kommun är en pionjär i fråga om användningen av skogen i rehabiliterande syfte. – Vi började fundera på användningen av skogen som en del av vårt serviceutbud redan år 2013, säger Anders Mickos, ledande läkare i Sibbo. Läs mer i vårt Skogstema i veckans LF!

SLC - Blyforbud
Blyhagelförbudet på våtmarker har fått grönt ljus i EU-organen

EU-kommisionens förslag om att förbjuda användningen av blyhagel på våtmarker har gått igenom i parlamentet och ministerrådet. Användningen av blyhagel på våtmarker och på en hundra meter bred skyddszon runtom dem avslutas inom hela EU-området när övergångsperioden går ut vid årsskiftet 2022-2023.

SLC - Sackinsamling
Årets säckinsamling samlade rekordmängd plast

I årets säckinsamling samlades 779.000 kilo gödsel- och utsädessäckar, vilket är över 100.000 kilo mer än föregående år. Det är också den största säckmängden i säckinsamlingens historia.

EU-parlamentet röstade för restriktioner mot blyhagel

En majoritet i EU-parlamentet röstade har röstat ned två resolutioner som var avsedda att mildra kommissionens förslag till ett EU-förbud mot blyhagel i våtmarker. Därmed kan kommissionen gå vidare med sitt kontroversiella förslag.

Ökande sorkpopulation i år

Naturresursinstitutets uppföljning visar att sorkpopulationerna har ökat på stora områden efter våren 2020. I södra och östra Finland finns det på många ställen lika mycket sork som hösten 2019. Sorkpopulationerna har ökat också i västra och mellersta Finland.

SLC - Elmer Holm Arets 4 H Medlem 2020
Elmer Holm från Pargas är årets 4H-medlem 2020

Styrelsen för Finlands svenska 4H har utsett årets 4H-medlemmar och årets skogsbrukare. Premieringarna offentliggjordes på Svenska Lantbrukssällskapens förbunds årsmöte fredagen den 20.11.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning