Nätfiske ska undvikas för att skydda flasknosdelfinerna

Jord- och skogsbruksministeriet och miljöministeriet rekommenderar att såväl kommersiella fiskare som fritidsfiskare undviker nätfiske i havsområden där det förekommer flasknosdelfiner. Djuren får inte heller störas.

SLC - Mathantverk Fm2020
Skärgårdens måltidsturism specialtema för FM i Mathantverk

Samkommunen Raseko Raision seudun koulutuskuntayhtymä ordnar i samarbete med Mathantverk i Finland rf tävlingen Mathantverk FM och en seminariehelhet på Rasekos campus i Reso 14-16.10. Tävlingen, som ordnas för femte gången, har i år specialtemat skärgårdens måltidsturism.

SLC - Majrec1
Gott och blandat i maj

SLC - Motorvag1
Inga goda alternativ om motorvägen från Vasa förlängs

NTM-centralen i Södra Österbotten planerar att förlänga motorvägen från Vasa till Laihela. Det skulle ställa till det för skogs- och jordbrukare samt lokalbefolkningen i området. Inga alternativ är bra, säger Bjarne Mara.

SLC - Sackinsamling
Säckinsamlingen sysselsätter ungdomar

Finlands svenska 4H, Suomen 4H-liitto och de lokala 4H-föreningarna arrangerar den traditionella säckinsamlingen Rejäl handling. År 2020 uppmärksammas speciellt betydelsen av sysselsättningen av ungdomar och den miljögärning jordbrukarna gör genom att hämta lantbruksplast till återvinning.

Ålands museum får uppstoppad varg

Den varg som sköts under skyddsjakt på Åland den 28 december har nu stoppats upp för att bli en del av Ålands museums sommarutställning som enligt planerna öppnar den 6 juni.

SLC - Parnassius Apollo 2010 07 19
Skyddet av apollofjärilar effektiveras i skärgården

Forststyrelsen och NTM-centralen i Egentliga Finland effektiverar arbetet med att skydda mnemosyne- och apollofjärilarna. Under sommaren kartläggs fjärilarna i Skärgårdshavet.

Oklart om väglag behöver FO-nummer

I mars blev väglag tvungna att skaffa FO-nummer för att kunna sköta bankärenden. Men nu kommer Vägföreningen i Finland r.f. med nya rekommendationer om att det inte är nödvändigt.

Myggor kan inte överföra corona

Sommaren närmar sig och med den också myggsäsongen. Då kan kännas tryggt att veta att coronaviruset inte kan smitta via varken myggor eller fästingar. Det försäkrar världshälsoorganisationen WHO.

SLC - Viltolycka
Se upp för unga hjortdjur i trafiken

Unga hjortdjur som stöts bort av honorna söker sig till egna områden i maj-juni. De oerfarna djuren förirrar sig ibland till tätorter och kan med sitt oförutsägbara beteende orsaka trafikolyckor, påminner Finlands viltcentral.

Öppna din trädgård 5.7

Första söndagen i juli öppnas igen hundratals trädgårdsportar för besökare. Om du vill öppna din trädgård, träffa andra trädgårdsentusiaster och njuta av sommardagen i trevligt sällskap är det nu dags att anmäla din trädgård med i evenemanget.

SLC - Plast
4H-föreningarna öppnar verksamhet för barn och unga i sommar

I och med att regeringen gradvis lättar på restriktionerna till följd av covid-19 planerar 4H-föreningarna att så småningom starta upp delar av sommarverksamheten.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning