Bidra med dina egna erfarenheter av energi- och trafikfattigdom på landsbygden

Teknologiska forskningscentralen VTT och Vasa universitet har inlett MaaElli- projektet inom vilket de undersöker energi- och trafikfattigdom på landsbygden.

Finlands Svenska 4H byter verksamhetsledare

Efter ett mångårigt arbete inom organisationen lämnar Camilla Wahlsten posten som verksamhetsledare för Finlands Svenska 4H. Finlands Svenska 4H och Svenska lantbrukssällskapens förbund tackar Wahlsten för det arbete som hon gjort för att utveckla 4H organisationen.

Fiskevårdsavgiften ska betalas fram till att man fyller 70 år

Övre åldersgränsen för att avlägga fiskevårdsavgift höjs från nuvarande 64 år till 69 år från och med den 1.1.2024 meddelar Centralförbundet för Fiskerihushållning.

SLC - Vinnaren 4 H Solrostavling Nellie Wallden Pargas Fs4 H
Vinnaren i årets 4H-solrostävling är Nellie Wallden, Pargas 4H

4H-solrostävlingen 2023 har avgjorts och vinnaren är Nellie Wallden från Pargas 4H.

SLC - Gala 2024
Finalisterna klara för Ålands landsbygdsgala

Totalt 18 kandidater har möjlighet att vinna priset i sex olika kategorier när den femte åländska Landsbygdsgalan arrangeras lördagen den 2 mars 2024.

SLC - Marie Kellgre 1
Landets första skärgårdsting samlade 150 deltagare i Åbo

Välmående människor från insjö till utskär var temat då Finlands skärgårdsting ordnades 3-4 december i Åbo. Skärgårdstinget som är det första i sitt slag lockade omkring 150 deltagare från skärgårdskommuner och kommuner med skärgårdsdelar såväl längs kusten som insjöfinland.

SLC - Frida Abacka Aretsmedlem4 H 2023 Bild2 Fs4 H
Frida Åbacka från Närpes är årets 4H-medlem 2023

Styrelsen för Finlands svenska 4H har utsett årets 4H-medlemmar. Frida Åbacka från Närpes är Årets 4H-medlem 2023. Lukas Weckström från Sibbo är Årets 4H-medlem i södra Finland 2023 och Isa Dahlund från Pedersöre är Årets 4H-medlem i Österbotten 2023.

SLC - Landsbygd2 Nov23 Nvk
Verkligheten på landsbygden måste komma fram tydligare i lagstiftningsarbetet

I mitten av november ordnades ett internationellt seminarium om landsbygdssäkring i Lilla parlamentet i Helsingfors. Diskussionerna kretsade kring landsbygdens synlighet i lagstiftningsarbetet samt riskerna och möjligheterna med landsbygdssäkring.

Finlands viltcentrals avgifter för dispenser, licenser och tillstånd sänks

Jord- och skogsbruksministeriet har utfärdat en förordning om avgifterna 2024 och 2025 för Finlands viltcentrals och jaktvårdsföreningarnas offentliga förvaltningsuppgifter. Genom förordningen sänks de avgifter som viltcentralen tar ut för sina beslut. Avgifterna för jaktvårdsföreningarna förblir oförändrade.

Malax är årets föregångare inom offentligt träbyggande

Miljöministeriet och bolaget för hållbar utveckling Motiva har beviljat Malax kommun utmärkelsen Föregångare inom offentligt träbyggande.

Mikko Ollikainen ordförande för en ny skärgårdsdelegation

Statsrådet har tillsatt en ny skärgårdsdelegation, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

Skatteförvaltningen skickar e-fakturaförslag till andelsbankskunder

Cirka 490.000 privatpersoner som är kunder hos OP får ett e-fakturaförslag till tjänsten op.fi och OP-mobilen från Skatteförvaltningen i oktober. När kunden godkänner förslaget får hen i fortsättningen skattefakturor direkt som e-fakturor.