SLC - Ostbanan Inget Av De Tre Alternativen Finner Nad Karta 2 18 03 2024
Östbanan möter hårt motstånd

Förhandsintresset för Östbanan var stort, men att så många ville komma att ordningsvakten inte kunde låta alla komma in överraskade. Mötet i Andersböle måndag kväll hade ungefär 250 personer samlade. Alla utom planerarna var arga, ledsna och besvikna.

SLC - Photo 14 2 2024 20 51 23
Hela Sveriges trädgårdsmästare gästade Jakobstad

Det var fullsatt i Schaumansalen – cirka 300 personer – när John Taylor i medlet av februari besökte Jakobstad för att dela med sig av sin trädgårdsfilosofi. Taylor, känd från tv-programmet ”Trädgårdstider”, berättade också om trädgårdar som inspirerar och om hur han i tjugo års tid varit med och skapat Slottsträdgården i Malmö.

SLC - Landsbygdsgalan 16
Landsbygdsföretagare prisades på åländsk galafest

Sex företagare inom olika branscher belönades inför 177 gäster med varsin morot av lera vid den femte åländska Landsbygdsgalan den 2 mars i Finström Breidablick.

SLC - Matskolan Kuva Henri Korpi 0597 1
Anmälan till sommarens matskolor öppnar 1.3

Anmälan till sommarens matskolor för barn öppnar den 1 mars kl.10 på webbsidan matskolan.fi. Matskolan är ett lärorikt dagläger, var barnen lär sig genom att pröva på matlagning, matens väg från jord till jord, hälsosamma matvanor samt rörelseglädje. Matskolans höjdpunkter är besöket till en lokal bondgård samt familjemiddagen för nära och kära. Matskolor ordnas av 4H-föreningar runtom i Finland.

SLC - Bybutik Img 8292
Obemannade butiker ett potentiellt servicealternativ på landsbygden

Obemannade butiker eller hybridlösningar kan vara en modern väg till förbättrad service på landsbygden. Ämnet presenterades och diskuterades på Landsbygdsnätverkets nätverksmorgon den 21 februari.

SLC - Img 5972
Avkoppling, umgänge och livskraft på Må Bra-dagen i Vasa

Det var ett varierat program som de österbottniska lantbruksföretagarna bjöds på senaste torsdag när Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt, LPA, ordnade en Må Bra-dag inom projektet Ta hand om bonden.

SLC - Kamp6 Feb24 Ct
Kampen mot planerna på Vasa hamnväg fortsätter

Våra röster måste höras! Budskapet från markägare och bybor var tydligt när NTM-centralen i Södra Österbotten höll ett möte om planerna på Vasa hamnväg i Solf i onsdags. De som berörs av nuvarande planer vill se en helt annan vägdragning.

Delta konkret i hjälpinsats för Ukraina

För att göra något konkret för nöden i Ukraina har det startats en insamling med målet att samla ihop 25.000 euro fram till den 29.2. Från SLC-sammanhang bekanta Rikard Korkman har engagerar sig i det här på sin egen fritid.

SLC - Mtk 6 2 2024 1
Presidentkandidaterna möttes i MT:s utfrågning

Under tisdagen möttes presidentkandidaterna Alexander Stubb och Pekka Haavisto i Maaseudun Tulevaisuus utfrågning MT Live. Tillfället leddes av tidningen redaktionschef Stina Haaso och frågorna var delvis baserade på de över 1.000 kommentarer som strömmat in från allmänheten.

SLC - Dsc 0446
Små och stora bönder motionerar tillsammans i Ingå

Det är tisdag kväll. Ute är det smällkallt, men inne i den uppvärmda allaktivitetshallen i Ingå är det full fart och ingen behöver frysa. På konstgräset tränar juniorlagen fotboll, men resten av hallen har intagits av de lokala jordbrukarna och deras familjer. Det spelas badminton, innebandy och padel. Det skrattas och stönas om vartannat. Hej, nu måste vi nog ta paus. Vi måste ju hinna prata lite också, hörs det från en av spelarna på innebandyplanen.

SLC - Hundregister1
Många hundägare skeptiska till det nya hundregistret

Inställningen till livsmedelsverkets nya hundregister varierar på fältet. Intresset för att ansluta sig till registret är lågt. Efter att tidsgränsen för registreringen löpte ut vid årsskiftet är fortsättningsvis över en halv miljon finländska hundar oanmälda.

Stödpersonsnätverk efterlyser nya tvåspråkiga stödpersoner

Landsbygdens stödpersonsnätverks utbildar frivilliga stödpersoner som ger stöd och hjälp till människor som bor på landsbygden. Stödpersonerna hjälper vid olika utmaningar i livet och de känner till levnadsförhållanden på landsbygden och jordbruksföretagandet.