SLC - Rec Sep21 1
Låt skogens svamp piffa upp maten

SLC - Dsc05133
Skördefesten slog besöksrekord men bondgårdarna en bristvara

Den åländska Skördefesten slog i år rekord både beträffande det totala antalet besök på medverkande gårdar och deltagarnas försäljning. Men det krympande antalet medverkande lantbruksgårdar oroar arrangerande Skördefestens Vänners ordförande Tony Asumaa.

SLC - Img 1195
Kaj Kunnas gästar Må Bra-dagen i Vasa

Efter en påtvingad pandemipaus och inhiberade evenemang senaste höst är det nu åter dags för Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt, LPA, att genom sitt projekt Ta hand om bonden arrangera Må Bra-dagar för lantbrukarna. Den första hålls i Vasa den tredje november på temat Övervinn stressen! Dragplåster är sportjournalisten och TV-profilen Kaj Kunnas.

SLC - 4Hprec1
4H-unga tävlade i traktorprecision

Av 29 anmälda kom 26 unga traktorförare till start när Finlandssvenska mästerskapen i traktorprecision arrangerades senaste fredag.

SLC - Fm1
Lyckat FM-arrangemang tack vare fin talkoanda

Det blev en lyckad mästerskapstävling när Pensala Lantmannagille senaste veckoslut stod värd för de finska mästerskapen i traktorplöjning. I tävlingen deltog 19 plöjare från hela landet samt Estlands mästare som bjudits in. Åldersspannet på deltagarna sträckte sig från 11 till 92 år.

Också en räv har konstaterats ha fågelinfluensa i Janakkala

Livsmedelsverket har utvidgat den smittade zonen som inrättades i Janakkala för att förhindra att fågelinfluensan sprids, eftersom det också i närheten av en annan djurhållningsplats på orten hittades fasaner som dött i sjukdomen. Dessutom har fågelinfluensa konstaterats hos en död räv i Janakkala, meddelar Livsmedelsverket.

SLC - 357852C4 Bc57 4954 Aefd 066778Bd3920
Strömmingsmarknaden kommer igen till Helsingfors

Helsingfors Strömmingsmarknad äger rum på Salutorget den 3-9 oktober. Hit kommer 25 fiskare från olika delar av Finland för att sälja strömmingsprodukter.

Landsbygdsparlamentet öppnar imorgon

Höstens stora landsbygdsdiskussion öppnas på tisdag den 28 september kl.9.00. Huvuddiskussionerna sänds live på nätet från Kurikan Kampus i Södra Österbotten. Konstruktiva dialoger förs om närskolornas framtid, landsbygdens digitalisering och koldioxidsmart landsbygd.

SLC - Hallbarhetsveckan
Åter dags för Hållbarhetsveckan i Österbotten

Hållbarhetsveckan i Österbotten – en evenemangsvecka där man vill lyfta fram goda idéer och praktiska exempel på det hållbarhetsarbete som görs i regionen – drar igång nu på måndag.

SLC - Appelboken1
En inblick i den finska äppelodlingens historia

Gun-Britt Husberg har skrivit boken "Äpplen i Finland”, ett 260-sidigt opus som kan berätta det mesta om 110 äppelsorter som hittas i vårt land.

SLC - Skordefesten3
Torparpojkens säck med dollar bäddade för Bolstaholms succé

I coronapandemins kölvatten slog den åländska Skördefesten nytt publikrekord.

SLC - Skordefesten Osterbottningar
Österbottningar ger skjuts åt åländska Skördefesten

Flera företagare som skapar den enormt populära Skördefesten på Åland har sina rötter djupt i den österbottniska myllan.