SLC - Fm4
Finska och nordiska mästare i plöjning korades i Kimito

Ljudet från brummande traktorer ljöd över åkrarna utanför Axxell Brusaby i Kimito då finska och nordiska mästerskapen i plöjning avgjordes förra veckoslutet. Dubbelmästerskapen som pågick i två dagar avgjordes i serierna för seniorer och juniorer med deltagare från Finland, Sverige och Danmark.

Älg- och hjortjakten har kommit igång

Älgjakten fortsatte i Lappland, Kuusamo och Taivalkoski lördagen den 1 oktober 2022, och samtidigt startade den egentliga jaktperioden för älg också i Norra Österbotten och Kajanaland. I övriga delar av landet startar den egentliga älgjaktperioden lördagen den 8 oktober. Jakten på vitsvanshjort är redan i gång, meddelar Finlands viltcentral.

SLC - Meteoria Sept
Höstmarknad och öppet hus vid Meteoria Söderfjärden 24.9

Efter två års paus blir det åter ett höstevenemang vid besökscentret Meteoria Söderfjärden. Lördagen den 24 september kl.15-20 bjuds på info och upplevelser för alla åldrar – inträdet är fritt.

SLC - 20220917 104239
Ett 20-tal veterantraktorer plöjde under grå hösthimmel

Septemberskyarna var gråa och mulna men lyckligtvis regnfria när det vankades traditionell höstplöjning i Paxal, Övermalax den 17 september. Veterantraktorer av olika modeller cirkulerade och bearbetade sex olika fält under några lördagstimmar.

SLC - Dsc07310
Skördefest med äpplekick för den som tappat musten

Fler besökare än i fjol, men inget publikrekord för den åländska Skördefesten som hade äpplen som tema och där mat och dryck såldes i rekordfart.

Naturresursinstitutet har utvecklat verktyg för en gynnsam bevarandestatus för varg

Naturresursinstitutet har publicerat en slutrapport om framtagning av referensvärden för en gynnsam skyddsnivå för vargstammen i Finland. Rapporten innehåller ny information om vargstammen och verktyg för framtagning av referensvärdet.

SLC - Img 0804
Hållbarhetsveckans budskap sprids i allt fler landskap

Nätverket Hållbarhetsveckan som i höst ordnas för tredje gången i Österbotten växer och har nu spritt sig till ytterligare sju landskap runtom i landet. Nytt för i år är också att veckan förverkligas som ett landsbygdspolitiskt projekt och att Landsbygdspolitiska rådet ligger bakom som finansiär.

SLC - Dalsbruk1
Splittrad försäljning på marknad i Dalsbruk

Humöret hos marknadsbesökarna liksom vädret var på topp när Närmatens dag firades med skördemarknad i Dalsbruk senaste helg.

SLC - Skordemarknad Foto Pargas Stad 2
Skärgårdens skördefest fyller 15 år

Skärgårdens skördefest med sin marknad 17.9 och öppna gårdar 18.9 fyller i år 15 år.

SLC - 3 K0 A8759
Stora och små matmarknader med fin stämning i Ingå

De kommande helgerna ordnas matmarknader i Ingå.

SLC - 14217488281 D8B9Ce858C O
Danska landsortsbor är skeptiska till framtiden

Stigande priser på energi och livsmedel är en källa till växande oro hos den danska landsbygdsbefolkningen. Stadsbor är inte lika skeptiska, framgår det av en undersökning bland danskarnas attityder till framtiden.

SLC - 278738718 1420445478416852 8275065303120769272 N
Gör en smakresa till landet på Närmatsdagen 10.9

Varifrån kommer maten? Vad äter korna? Hur känns hästens mule mot min handflata? Vad har landsbygden att erbjuda förutom mat? Hurdana företag finns det där? Bland annat de här frågorna kan besökare få svar på under den landsomfattande Närmatsdagens evenemang runt om i Finland den 10 september 2022.