SLC - Sft1
Kulet höstlandskap och god stämning omgav skogsfärdighetstävlingen

Det var i gråkallt duggregn som tävlingsdeltagarna gav sig ut i ett inte desto mindre vackert höstlandskap för att på större eller mindre allvar mäta sina skogsfärdigheter.

SLC - 20221006 114143
20 österbottniska förare på startlinjen i DM i traktorprecision

Tjugo traktorförare från hela svenska Österbotten tog mått av varandra vid distriktsmästerskapet i precisionskörning den 6 oktober. Daniel Granbacka och Joel Norrbygård från Botnia 4H drog de längsta stråen i sina respektive klasser.

SLC - Fm4
Finska och nordiska mästare i plöjning korades i Kimito

Ljudet från brummande traktorer ljöd över åkrarna utanför Axxell Brusaby i Kimito då finska och nordiska mästerskapen i plöjning avgjordes förra veckoslutet. Dubbelmästerskapen som pågick i två dagar avgjordes i serierna för seniorer och juniorer med deltagare från Finland, Sverige och Danmark.

Älg- och hjortjakten har kommit igång

Älgjakten fortsatte i Lappland, Kuusamo och Taivalkoski lördagen den 1 oktober 2022, och samtidigt startade den egentliga jaktperioden för älg också i Norra Österbotten och Kajanaland. I övriga delar av landet startar den egentliga älgjaktperioden lördagen den 8 oktober. Jakten på vitsvanshjort är redan i gång, meddelar Finlands viltcentral.

SLC - Meteoria Sept
Höstmarknad och öppet hus vid Meteoria Söderfjärden 24.9

Efter två års paus blir det åter ett höstevenemang vid besökscentret Meteoria Söderfjärden. Lördagen den 24 september kl.15-20 bjuds på info och upplevelser för alla åldrar – inträdet är fritt.

SLC - 20220917 104239
Ett 20-tal veterantraktorer plöjde under grå hösthimmel

Septemberskyarna var gråa och mulna men lyckligtvis regnfria när det vankades traditionell höstplöjning i Paxal, Övermalax den 17 september. Veterantraktorer av olika modeller cirkulerade och bearbetade sex olika fält under några lördagstimmar.

SLC - Dsc07310
Skördefest med äpplekick för den som tappat musten

Fler besökare än i fjol, men inget publikrekord för den åländska Skördefesten som hade äpplen som tema och där mat och dryck såldes i rekordfart.

Naturresursinstitutet har utvecklat verktyg för en gynnsam bevarandestatus för varg

Naturresursinstitutet har publicerat en slutrapport om framtagning av referensvärden för en gynnsam skyddsnivå för vargstammen i Finland. Rapporten innehåller ny information om vargstammen och verktyg för framtagning av referensvärdet.

SLC - Img 0804
Hållbarhetsveckans budskap sprids i allt fler landskap

Nätverket Hållbarhetsveckan som i höst ordnas för tredje gången i Österbotten växer och har nu spritt sig till ytterligare sju landskap runtom i landet. Nytt för i år är också att veckan förverkligas som ett landsbygdspolitiskt projekt och att Landsbygdspolitiska rådet ligger bakom som finansiär.

SLC - Dalsbruk1
Splittrad försäljning på marknad i Dalsbruk

Humöret hos marknadsbesökarna liksom vädret var på topp när Närmatens dag firades med skördemarknad i Dalsbruk senaste helg.

SLC - Skordemarknad Foto Pargas Stad 2
Skärgårdens skördefest fyller 15 år

Skärgårdens skördefest med sin marknad 17.9 och öppna gårdar 18.9 fyller i år 15 år.

SLC - 3 K0 A8759
Stora och små matmarknader med fin stämning i Ingå

De kommande helgerna ordnas matmarknader i Ingå.