Img 9270
Jordbruk Livet på landet

Lantbruksmuseum
uppmärksammar
plast till vardags

Lantbruksmuseet i Finbygränd i Raseborg uppmärksammar i år att det gått 100 år sedan den första plastfabriken Sarvis startade sin verksamhet 1921 i Tammerfors. Detta genom en liten temautsställning ”Plast till vardags”, ett litet plock av plastprodukter från några finländska plasttillverkare.

Museet är mångsidigt med 20 traktorer, 10 skördetröskor, 6 sockerbetsupptagare, närmare hundra arbetsredskap till traktorer, hästdon, ladugårdstillbehör, ett otal handredskap och 100-tals verktyg. Dessutom finns spannmålsanalysutrustning, bekämpningsmedelsförpackningar, motorsågar, jordfräsar, gräsklippare, äldre el-tillbehör, en samling brandsläckare mm. Är man intresserad av Fiskars plogar finns 20 olika traktor- och 10 olika hästplogar till påseende.

I den prylrika husgerådsavdelningen finns det mesta som använts i köket och hemmet genom tiderna, bl.a. ca 130 olika Arabia kaffekoppsmodeller, en liten samling av landets sedlar och mynt, Marthadräkter, telefonkiosk med telefoner, jakt och fiske, leksaker samt lantbrukslitteratur.

Öppet söndagarna 11.7, 8.8 och 5.9 kl.13-17 samt för grupper enligt överenskommelse året om.

Läs mer på: lantbruksmuseetfinbygrand.fi.