Livet på landet

Kampanjen Min naturgåva
fick en fortsättning

I fredags inleddes kampanjen Min naturgåva, som uppmuntrar till att skydda den finländska naturen. De hektar som under kampanjen skyddats av privatpersoner och företag räknas samman, och staten skyddar ett motsvarande antal hektar på sin egen mark. I kampanjen inkluderas alla objekt som privata aktörer skänkt för skyddsändamål sedan ingången av 2019.

– Naturgåvor gavs senast för att fira Finlands hundraårsjubileum. I regeringen var vi eniga om att kampanjen förtjänade en fortsättning, säger jord- och skogsbruksminister Jari Leppä. 

Kampanjen Min naturgåva är en del av regeringsprogrammet för statsminister Sanna Marins regering. Miljöministeriet och jord- och skogsbruksministeriet ansvarar för genomförandet av kampanjen.

Kampanjen är en fortsättning på den kampanj som ordnades för att fira Finlands hundraårsjubileum. Den genomfördes då under namnet Min naturgåva till hundraåringen. År 2017 inrättades genom kampanjen totalt 170 skyddsområden, som uppgår till sammanlagt 3.064 hektar. Kampanjen överträffade alltså sitt mål med råge, eftersom siktet var ställt på 1.800 hektar.

Privata aktörer kan delta

Kampanjen omfattar hela landet, med undantag för Åland. Man kan delta i kampanjen genom att ta kontakt på adressen ym.fi/luontolahja. NTM-centralerna inrättar permanenta privata naturskyddsområden på de erbjudna områdena.

De statsägda områden som kan skyddas uppgår till sammanlagt högst 5.000 hektar. I kampanjen inkluderas alla objekt som privata aktörer skänkt för skyddsändamål sedan ingången av 2019. Kampanjen pågår till och med utgången av år 2022.

De områden som ska skyddas av staten väljs i slutet av kampanjen ut av Forststyrelsen bland de områden som den förvaltar.

Även kommuner och församlingar kan ge sin egen naturgåva, men de områden som de skänkt räknas inte med i det antal hektar som skänkts av privata markägare och som staten fördubblar av statsägd mark. Staten utser inga motpartsområden för de donerade vattenområdena.

För kampanjen kan man föreslå alla objekt som uppfyller förutsättningarna för inrättande av ett naturskyddsområde enligt naturvårdslagen. Alla natursköna eller på annat sätt representativa objekt är alltså välkomna. Läs mer om kampanjen och delta här.