Mids21 Recept1
Livet på landet

Italieninspirerat på
midsommarbordet

Risotto med sparris, bläckfisk och räkor

300 gr oskalade råa räkor

500 gr bläckfisk (seppie)

400 gr sparris

3 dl risottoris (Carnaoli eller Arborio)

1 dl vitt vin

ca 1 liter varm grönsaksbuljong

1 liten lök

Persilja

Finhacka lök och fräs i olja någon minut på låg värme, tillsätt riset och stek i ca 1 minut, tillsätt vittvin och låt koka upp. Tillsätt finskuren bläckfisk och häll på mera buljong lite i taget så att det bara täcker riset. Efter ca 10 minuter tillsätt finskuren sparris. Vartefter riset suger åt sig vätskan, tillsätt mera buljong. Koka tills riset är lite ”al dente” – mjukt men med fast kärna och konsistens som risgrynsgröt. Tillsätt finhackad persilja. Skala räkorna och salta och peppra och stek dem i en stekpanna. Smaka av risotton med salt och peppar, dekorera med räkorna och servera genast.

Mids21 Recept2
Vitello tonnato

800 gr kalvstek/kalkonstek

1 morot

1 selleristjälk

2,5 dl vittvin

ca 1,5 lit vatten

1 lagerblad

3 nejlikor

3 msk olivolja

Salt, svartpeppar (10 pepparkorn)

Putsa köttet och sätt i en stor kastrull tillsammans med alla ingredienser. Låt koka tills innertemperaturen är 65 grader. Ta bort från kastrullen och låt köttet svalna. Ställ kallt i kylskåp gärna i några timmar (eller + 1 h i frys) så att steken blir lättare att skära i tunna skivor, antingen för hand eller med maskin. Sila av buljongen (kan sparas som fond till en soppa senare) och ta vara på grönsaksbitarna, ta bort pepparn och nejlika.

Tonfisksåsen

Grönsakerna som kokats med köttet

2 hårdkokta ägg

100 gr avrunnen tonfisk på burk

3 små filéer av italiensk salt anjovis

1 msk kapris och några för dekoration

2 msk olivolja

Sätt alla ingredienser i en mixer och mixa till en slät massa. Om såsen är för tjock blanda i mer buljong. Ställ kallt. Servera med det uppskivade köttet och garnera med kapris.

Mids21 Recept3
Grillade fyllda grönsaksrullader

1 äggplanta ca 500 gr

2-3 squash

Saften av 1 pressad citron

ca 2 dl olivolja

Salt, peppar

Skiva äggplantan och squash med en maskin för jämna tunna skivor ca 3 mm. Pensla skivorna i rikligt med olivolja, pressa över citronsaft, salta och peppra. Grilla i omgångar tills mjuka. Låt svalna och fyll sedan med fyllning.

Fyllning till äggplantan

1 paket smältost Viola

1-2 msk olivpasta enligt smak

1 vitlöksklyfta pressad

3-4 soltorkade tomater

Peppar, ev. salt beroende på hur salt olivpastan är.

Mixa ihop ingredienserna och bred ett tunt lager på den grillade äggplantan, rulla ihop och fäst med en tandpetare. Är bitarna stora kan man skära dem itu.

Fyllning till squashen

1 burk tjock grekisk yoghurt

1 kruka basilika/persilja

1-2 vitlöksklyftor

Salt, peppar

Finhacka basilika, pressa vitlöken och blanda ihop. Smaka av med salt och peppar. Bred ut ett tunt lager på de grillade squashbitarna och fäst med en tandpetare.

Mids21 Recept4
Grillade grisfiléer med heta potatisar

800 gr grisfilé

Marinad för grisfilé

4 msk olivolja

Saften av en halv citron

1 klyfta pressad vitlök

2 kvistar rosmarin

3 tsk torkad oregano (pizzakrydda)

Salt, peppar

Heta nypotatisar

2 kg nypotatis

1 dl olivolja

3 pressade vitlöksklyftor

3 kvistar rosmarin

2 msk curry

1 msk spiskummin

2–3 tsk chili enligt smak

1 msk koriander

Salt, peppar

Rör ner ingredienserna i olja och blanda med potatisarna. Grädda i ugnen 180 grader i ca 40 minuter eller tills potatisarna är mjuka. Servera med det grillade grisköttet.

Mids21 Recept5
Pavlova med bär
Maräng:

4 äggvitor

2,5 dl socker

0,5 tsk vinäger

en nypa salt

Fyllning:

3 dl vispgrädde

1 msk socker eller

vaniljsocker enligt smak

1-2 liter jordgubbar

Vispa äggvitor, salt, tillsätt socker lite i gången under vispning. Vispa tills smeten är fast i konsistensen. Smörj en form, avtagbar kant, ca 24 cm i diameter eller använd bakplåtspapper. Bred ut marängsmeten så att smeten är tjockast i kanterna så att det blir en grop i mitten för fyllningen. Grädda marängen i nedre delen av ugnen, värm till 175 grader och sänk temperaturen till 125C då den ska gräddas och låt grädda i ca 1,5 timmar. Ta bort formkanten och fyll marängen med vispgrädde och bär.

Vintips inför midsommar

2019 Le Contesse Prosecco Rosé Brut 2019, DOC Prosecco från Italien. Det torra och eleganta rose-skumvinet på druvsorterna Glera och Pinot Noir har en medelhög syra och en fruktig doft och smak av bär. Vinet rekommenderas till midsommarskålen. Pris 13,99 €

2020 Grans-Fassian Catherina Riesling 2020 från Moseldalen i Tyskland. Det vita vinet gjort på Rieslingdruvan är halvtorrt med bra syra och fin fruktighet, med smak av gula plommon, äpple och med en trevlig mineralton. Vinet rekommenderas till midsommarlaxen eller fiskbordet. Pris 14,99 €

2019 Vouvray V, AC från Loiredalen i Frankrike. Det torra vinet är gjort på den för området typiska vita druvsorten Chenin Blanc. Vinet har medelhög syra med fin fruktighet och doft och smak av citrus och vita kärnfrukter. Vinet rekommenderas till sommaren sallader. Pris 14,49 €

2019 Prios Maximus Roble DO Ribera del Duero från Spanien är gjort på den röda för området typiska Tempranillo-druvan. Det fylliga och kryddiga vinet har bra tanniner, doft och smak av körsbär och toner av ek. Vinet rekommenderas till sommarens grillkött. Pris 13,61 €

2018 Bonterra Organic Merlot från Californien är ett fylligt vin gjord på de ekologiskt odlade druvsorterna Merlot, Zinfandel och Petite Sirah med smak röda bär och toner av ek. Vinet rekommenderas till grillade kötträtter. Pris 15,98 €

Vinval: Tina Näsman
Foto: Alko