Fisksoppa med kräftsmak
Buljong
Kräftskal, rester från kräftskivan
1,5 dl vitt vin
Vatten så att det täcker skalen
1 tsk chili
Ev. 2 msk brandy
Ta vara på kräftskalen och koka en god buljong till fisksoppan. Koka kräftskalen med vatten och vitt vin i ca en halv timme. Sila av och sätt åt sidan.
Soppan
400 gr fisk
200 gr bläckfisk små (calamare)/andra skaldjur
100 gr gröna bönor
200 gr potatis
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 dl finhackad dill
1 msk tomatpuré
Salt, peppar
Finhacka lök och vitlök och stek på låg temperatur i olja ca 10 minuter. Tillsätt buljongen, den finhackade bläckfisken, ansade bönor, tomatpuré och potatis i tärningar och låt koka tills potatisen är nästan mjuk. Tillsätt fisken skuren i kuber och låt koka upp några minuter. Smaka av med salt och peppar och strö över finskuren dill. Servera med gott bröd.
Grillad flundra med stekt nypotatis
4 små flundrafiléer eller 2 stora (eller annan fisk)
Marinera fiskfiléerna några timmar med 2 msk olivolja, 1 msk koriander, 1 msk spiskummin, saften av en halv citron, salt och peppar.
Kokt nypotatis
1 lök
200 gr gröna bönor
Koka bönorna i lättsaltat vatten. Häll av och sätt åt sidan. Finhacka lök och tärna potatisen, stek tillsammans med bönorna. Grilla fisken på ett tätt galler i några minuter på varje sida. Servera med nystekt potatis, bönor och kall sås.
Fisksås
200 gr créme fraiche
2 msk majonnäs
3 msk finhackad lökstjälk
Herbamare örtsalt
Peppar
Persilja
Blanda ihop ingredienserna och smaka av med örtsalt, peppar och finskuren persilja.
Grillade kycklingspett med ugnsrostad potatis och pumpa
500 gr urbenade kycklingben
1 kg potatis
1 kg pumpa
1 msk rosmarin
2 vitlöksklyftor
citronsaft
Salt, peppar
Skär köttet i mindre bitar. Blötlägg spetten. Marinera kycklingbitarna i saften från en halv citron, 2 msk olja, 2 pressade vitlöksklyftor, salt och peppar. Låt dra någon timme för grillning.
Skala potatis och pumpa, skär i tärningar och ställ ugnen på 200 grader. Blanda olivolja, 1 msk finskuren rosmarin, 2 pressade vitlöksklyftor och blanda med tärningarna. Salta och peppra och stek i ugnen i ca en halv timme tills de är mjuka. Sätt på grillen i ugnen och stek några minuter för att få en krispig yta.
Trä köttet på spätt och grilla några minuter på varje sida till genomstekta. Servera med potatisblandning och yoghurtsås.
Yoghurtsås
En halv gurka
2 vitlöksklyftor
1 lökstjälk
2 dl grekisk yoghurt
Persilja, basilika
Salt, peppar
Riv gurkan på ett rivjärn och blanda med yoghurten, finhacka örter och lökstjälk och blanda ihop. Smaka av med salt och peppar.
Spenatpiroger med fetaost
1 pkt bladdeg
400 gr spenat
200 gr fetaost
1 lök
2 vitlöksklyftor
Svarta oliver
5 soltorkade tomater
Ev. salt, peppar
1 ägg
Stek lök och vitlök på svag värme i ca 10 minuter. Koka spenaten i lättsaltat vatten i några minuter, sila av och låt svalna. Blanda finhackad spenat, soltorkade tomater och oliver skurna i små bitar, smula ner fetaosten och blanda ihop. Ställ ugnen på 200 grader. Skär bladdegen i 7 cm stora rutor och fyll bitarna, vik till en trekant och pensla med vispat ägg så att kanterna hålls ihop. Pensla pirogen med ägg. Grädda i ca 10 minuter.