Recaug21 1
Livet på landet

Låt säsongvarorna sätta smak

Fisksoppa med kräftsmak

Buljong

Kräftskal, rester från kräftskivan

1,5 dl vitt vin

Vatten så att det täcker skalen

1 tsk chili

Ev. 2 msk brandy

Ta vara på kräftskalen och koka en god buljong till fisksoppan. Koka kräftskalen med vatten och vitt vin i ca en halv timme. Sila av och sätt åt sidan.

Soppan

400 gr fisk

200 gr bläckfisk små (calamare)/andra skaldjur

100 gr gröna bönor

200 gr potatis

1 lök

2 vitlöksklyftor

1 dl finhackad dill

1 msk tomatpuré

Salt, peppar

Finhacka lök och vitlök och stek på låg temperatur i olja ca 10 minuter. Tillsätt buljongen, den finhackade bläckfisken, ansade bönor, tomatpuré och potatis i tärningar och låt koka tills potatisen är nästan mjuk. Tillsätt fisken skuren i kuber och låt koka upp några minuter. Smaka av med salt och peppar och strö över finskuren dill. Servera med gott bröd.

Recaug21 2

Grillad flundra med stekt nypotatis

4 små flundrafiléer eller 2 stora (eller annan fisk)

Marinera fiskfiléerna några timmar med 2 msk olivolja, 1 msk koriander, 1 msk spiskummin, saften av en halv citron, salt och peppar.

Kokt nypotatis

1 lök

200 gr gröna bönor

Koka bönorna i lättsaltat vatten. Häll av och sätt åt sidan. Finhacka lök och tärna potatisen, stek tillsammans med bönorna. Grilla fisken på ett tätt galler i några minuter på varje sida. Servera med nystekt potatis, bönor och kall sås.

Fisksås

200 gr créme fraiche

2 msk majonnäs

3 msk finhackad lökstjälk

Herbamare örtsalt

Peppar

Persilja

Blanda ihop ingredienserna och smaka av med örtsalt, peppar och finskuren persilja.

Recaug21 3

Grillade kycklingspett med ugnsrostad potatis och pumpa

500 gr urbenade kycklingben

1 kg potatis

1 kg pumpa

1 msk rosmarin

2 vitlöksklyftor

citronsaft

Salt, peppar

Skär köttet i mindre bitar. Blötlägg spetten. Marinera kycklingbitarna i saften från en halv citron, 2 msk olja, 2 pressade vitlöksklyftor, salt och peppar. Låt dra någon timme för grillning.

Skala potatis och pumpa, skär i tärningar och ställ ugnen på 200 grader. Blanda olivolja, 1 msk finskuren rosmarin, 2 pressade vitlöksklyftor och blanda med tärningarna. Salta och peppra och stek i ugnen i ca en halv timme tills de är mjuka. Sätt på grillen i ugnen och stek några minuter för att få en krispig yta.

Trä köttet på spätt och grilla några minuter på varje sida till genomstekta. Servera med potatisblandning och yoghurtsås.

Yoghurtsås

En halv gurka

2 vitlöksklyftor

1 lökstjälk

2 dl grekisk yoghurt

Persilja, basilika

Salt, peppar

Riv gurkan på ett rivjärn och blanda med yoghurten, finhacka örter och lökstjälk och blanda ihop. Smaka av med salt och peppar.

Recaug21 4

Spenatpiroger med fetaost

1 pkt bladdeg

400 gr spenat

200 gr fetaost

1 lök

2 vitlöksklyftor

Svarta oliver

5 soltorkade tomater

Ev. salt, peppar

1 ägg

Stek lök och vitlök på svag värme i ca 10 minuter. Koka spenaten i lättsaltat vatten i några minuter, sila av och låt svalna. Blanda finhackad spenat, soltorkade tomater och oliver skurna i små bitar, smula ner fetaosten och blanda ihop. Ställ ugnen på 200 grader. Skär bladdegen i 7 cm stora rutor och fyll bitarna, vik till en trekant och pensla med vispat ägg så att kanterna hålls ihop. Pensla pirogen med ägg. Grädda i ca 10 minuter.