Handelsmans1
Handelsmans Café är ett viktigt nav i byn Box i Sibbo. Värd för caféet och Värdshuset Box är Gustav Söderström.
Landsbygdsnäringar Livet på landet

För Gustav är hållbar hushållning en livsstil

Värdshuset Box i Sibbo är det första företaget inom resebranschen i Östnyland som förlänats utmärkelsen Sustainable Travel Finland. Gustav Söderström, som driver värdshuset, brinner för miljön.

– Visst har certifikat som det här en betydelse, säger Söderström, de säger alltid något om verksamheten. Hos oss märker vi att till exempel företag som ordnar må bra-dagar väljer att komma till oss just för att vi satsar på ekologiska produkter och välmående både för miljö och människa.

Certifikatet är ett resultat av parets mångåriga och medvetna arbete för att driva verksamheten så ekologiskt som möjligt. Värdshuset, caféet och den övriga verksamheten manglades i nära samarbete med ECEAT (European Centre for Ecological and Agricultural Tourism) och resultatet är den första Sustainable Travel Finland-utmärkelsen i Östnyland. Något Sibbo kommun också uppmärksammat genom en egen uppvaktning av värdparet.

Gustav Söderström har sina rötter djupt i Sibbo och verksamhetens kärna, caféet Söderström också driver, ligger i ett hus som funnits i släktens ägor i över hundra år.

– Min farfars far drev en lanthandel i det här huset, handeln har fungerat som ett viktigt nav här i Box genom tiderna. Min far, som tog över handeln efter min farfar, drev butiksverksamhet ända till 1970-talet.

Gustav Söderström tog tillsammans med sin fru Norma över verksamheten i början av 1990-talet. Båda är utbildade trädgårdsmästare från Överby trädgårdsskola och de inledde verksamheten genom att öppna en blomsterhandel.

– Det händer att det kommer in kunder än i dag för att köpa blommor, men blomsterhandeln avslutade vi i samband med att vi renoverade husen på gården. Min fru har alltid drömt om att driva ett eget café och från och med år 2007 har vi drivit både café och värdshus.

Handelsmans5
I trädgården intill caféet odlar Söderström bland annat kryddväxter som används i caféets kök.

En insats för miljö och omgivning

Handelsmans café var vid starten ett av kommunen första caféer, tanken var redan då att göra en insats för att hålla liv i byn Box. Tanken är bärande än i dag och verksamheterna är många. Utöver kost och logi, ordnar Söderströms allt från välmåendedagar för företagskunder till kurser i blomsterarrangemang.

– Jag tycker att det är viktigt att inte bara prata om att hålla landsbygden levande, man måste göra någonting också, säger Gustav Söderström. Jag har tusen och en idéer jag vill förverkliga, utmaningen är kanske den att jag ibland är lite före min tid med mina idéer.

Söderströms var de första i Östnyland att skapa en Rekoring, ringen grundades hösten år 2015 och kommersen fortsätter livlig varannan vecka. Antalet medlemmar i ringen är drygt 2500 personer. Rekoringen har en viktig funktion också för driften av värdshuset och caféet.

– Vi vill stödja de lokala producenterna och köper råvaror och produkter av också dem som hämtar varor till våra Rekoträffar. Vi har under de senaste åren varit med i EkoCentrias projekt “Stegvis mot eko” och vi har nått den högsta nivån i programmet, nivå fem.

Besökarna som tar in på värdshuset och gästerna på caféet serveras ekologiska produkter, paret Söderström tillreder allt i eget kök. Alla produkter är inte ekologiskt certifierade och det beror på att till exempel bär, svamp och fisk ur närbelägna skogar och vatten sällan är certifierade.

– Inte är mina egna kryddväxter certifierade de heller, säger Söderström och pekar ut mot ”Minnenas trädgård” som ligger alldeles intill caféet, men jag tror att våra besökare ändå uppskattar att kryddorna är verkligt närproducerade.

Det ekologiska sättet att tänka tar inte slut vid att läckerheterna landat på besökarnas tallrikar. Allt som blir över, eventuella matrester och bortsorterat i köket, tas till vara och förs till varmkomposterna som står vid utkanten av gården. Efter cirka tre månader i varmkomposterna flyttas allt över till bollkomposterna där det får göra sig till följande vår eller höst. Resultatet är egenproducerad och näringsrik mull och ett fungerande kretslopp.

– Det är klart att det här är ett mer arbetsdrygt sätt att driva ett värdshus, men det sitter så djupt i ryggmärgen att jag ändå inte kan tänka mig något annat sätt att driva verksamheten. Min filosofi är den att tar man något ur jorden, så måste man också ge tillbaka.

Handelsmans4
Varje detalj är väl genomtänkt i Söderströms verksamhet, komposteringen i utkanten av gården ger näringsrik mull för trädgårdslanden.
Handelsmans3
Paret Söderström strävar efter att köpa stora partier grönsaker och rotfrukter av lokala odlare, råvaran håller sin fräschör i den gamla jordkällaren.

Överbykänslan lever vidare

Paret Söderströms bakgrund på Överby trädgårdsskola lever kvar, i form av samarbeten med forna elever som driver handelsträdgårdar i kommunen och i form av träd och växter som i dag växer i Söderströms trädgård. ”Minnenas trädgård” är en hyllning till Gustav Söderström framlidne svärfar.

– På sin ålders höst satt min svärfar ofta på en bänk i trädgården, berättar Söderström. Som det ofta är, så svek minnet svärfar i fråga om detaljer och nutid, men blommorna, träden, alla dofter och smaker fick honom att komma ihåg sådant som varit viktigt för honom. Det är

också det vi eftersträvar i både trädgården och verksamheten, att alla sinnen ska få sitt.

Överbykänslan, den sammanfattar Gustav Söderström enligt följande:

– Var och en fick chansen att göra vad som helst! Bara genom att prova oss fram utvecklar vi också landsbygden. Det är den känslan och modet att pröva på olika saker som driver mig.

Gustav Söderström sjuder av idéer också med tanke på framtiden. Planer finns bland annat på en östnyländsk matfestival och tillfällen för privatpersoner att delta i försäljning av råvaror och hemgjorda produkter.

– Under den pågående pandemin har också många privatpersoner utvecklat ett intresse för att odla och tillreda egna produkter. Det skulle vara fint om också de som har mer än det som behövs för eget bruk kunde saluföra sina egna varor under organiserade förhållanden.

Trots att ekologiska varor allt oftare landar i kundens kundvagn, är det relativt få företag som löper linan ut i fråga om ekologisk verksamhet.

– Visst är det fråga om pengar för de stora aktörerna, säger Gustav Söderström. Så länge företag hellre satsar på att sälja stora partier för mindre enhetssumma, kommer vi inte vidare i vårt sätt att konsumera. Allt handlar om information, än i dag måste kunden upplysas om vilka fördelar de ekologiska valen innebär.

I fråga om information om ekologiska val anser Gustav Söderström att också intressebevakarna och -organisationerna är onödigt försiktiga och oroliga för att stöta sig med någon.

– De som driver producenternas frågor är de som modigt borde redogöra för hur till exempel ekologisk odling eller djurhållning ser ut i vardagen, säger Söderström. För att inte bara mala på om hur mycket jobb det innebär och att det resulterar i dyrare varor, kunde man oftare nämna vilket målet är – en hållbar hushållning med de resurser vi har till vårt förfogande.

Handelsmans2
Blommorna är fortfarande en del av verksamheten, Gustav Söderström ordnar kurser i bindning och gör blomsterarrangemang på beställning.

Sustainable Travel Finland


Det är Visit Finland som delar ut utmärkelsen. Målet med Sustainable Travel Finland är att

främja hållbar turism i Finland, kommunicera mer enhetligt om Finland som ett land för

hållbar turism, underlätta resenärernas val samt inleda och utöka samarbete inom hållbar

turism mellan kommuner och andra offentliga aktörer, regionorganisationer och företag.

För att få märket måste företag uppfylla de kriterier som Visit Finland har utarbetat, som

beaktar såväl ekonomisk och ekologisk som social och kulturell hållbarhet.

ECEAT

Förebygger och utvecklar ansvarsfull och miljömedveten turism, stöder ekologisk odling,

natur- och miljöskydd, hållbar markanvändning och skyddande av kulturarv och -miljöer.

Stöder också landsbygdens ekologiska företagsmöjligheter.

Vad små gör före... gör det stora efter

Gustav Söderström väljer några exempel ur den egna vardagen:

● Återanvändning och sortering av bioavfall, metall, glas, papper, plast och blandavfall – också värdshusets gäster sorterar sitt avfall.

● Huvudbyggnaden värms upp med jordvärme, i de övriga husen har luftvärmepumpar

installerats.

● Sommartid används komposterande torrtoaletter.

● Använder EKO-energi och LED-lampor för belysning.

För mer information: www.majatalobox.fi