27677282259 D2E2Ce159A O
Djurrättsrelaterad brottslighet, sociala mediers stora genomslag och ett allmänt hårdnande samhällsklimat tillsammans med en debatt i media om klimatfrågan, om köttätande och ”skandaler” inom djurhållning har fått följder framför allt för lantbrukare med djurproduktion. FOTO: Anna TH
Jordbruk EU Livet på landet

Hot, brott och kritik får
svenska bönder att må dåligt

Oron för att drabbas av kritik, kriminalitet och en belastande byråkrati försämrar livskvaliteten för lantbrukare visar en ny svensk studie som finansierats av Stiftelsen Lantbruksforskning.

En pågående studie vid SLU undersöker lantbrukarnas erfarenheter av hot, brott och kritik mot djurproduktionen, och bedöma konsekvenserna för individen och verksamheten ekonomiskt, socialt och hälsomässigt.

Undersökningen bygger på en enkät som skickades ut till nästan 10.000 lantbrukare med djurproduktion. Både stora och små djurbesättningar ingick i undersökningen och forskarna fick hjälp av branschorganisationerna som uppmanade sina medlemmar att svara på enkäten.

Svarsfrekvensen var cirka 40 procent, men många påbörjade också enkäten utan att slutföra den. Bland de som fullföljde fyllde 1.000 lantbrukare även i det fria kommentarsfältet vilket gav forskarna mycket värdefull information, och svaren kunde ersätta de fokusgrupper som ursprungligen planerats.

– Vi har aldrig förut upplevt ett sådant engagemang från lantbrukare och deras organisationer för någon undersökning, säger Peter Lundqvist, vid Institutionen för människa och samhälle på SLU.

Stor press – dåligt upplevt stöd

Undersökningen illustrerar spännvidden av allt som man kan bli utsatt för som djurproducent. Från störningar och åverkan från en oförstående och oförsiktig allmänhet via myndighetskritik, negativ mediabevakning om uppfödning och köttkonsumtion och påhopp i sociala medier till stölder, intrång, sabotage, hot och våld riktad såväl mot företaget i sig som mot lantbrukaren, familjen och anställda.

De preliminära resultaten visar att lantbrukarna med djurproduktion pressas från många håll och att den totala bördan upplevs som väldigt tröttsam.

– Många har vittnat om att stressen resulterar i symtom som oro, sämre sömn och ibland aggressivitet, men vi har i denna studie inte grävt vidare i de effekter utsattheten får på den psykiska och fysiska hälsan eller eventuell medicinering, säger Peter Lundqvist.

Många lantbrukare har drabbats av brott under perioden 2017-2020. Det vanligaste är stöld av maskiner, verktyg, kemikalier etc. som drabbat hela 31 procent.

17 procent har någon gång blivit personligen utsatta för djurrättsaktivister, en kränkning som sätter djupa spår under lång tid. Även om majoriteten inte själva drabbats så är det 42 procent som känner någon som blivit utsatt.

Oron för att själv bli angripen är utbredd. Detta påverkar arbetsglädjen, motivationen och framtidstron. Många oroar sig också för att barnen ska drabbas negativt, inte bara av aktivisternas agerande utan också av den allmänna negativa debatten i media om djurproduktion.

– Barnen mår sämre och blir kritiserade i skolan både av andra barn och av personalen. De vill knappt tala om att föräldrarna har djurproduktion, säger Peter Lundqvist.

Många lantbrukare upplever ett otillräckligt stöd från samhället till dem som drabbas av brott på landsbygden. Polisen är ofta långt borta, och få drabbade anmäler, bland annat för att man inte tror att det ska leda till någon åtgärd.

I stället ökar otryggheten och livskvaliteten försämras. Många tvingas ta till förebyggande åtgärder vilket förutom att det är kostsamt också skapar frustration över att det ska behövas.

Det är från kollegorna i näringen lantbrukarna främst hämtar stöd, men dessa blir allt färre i takt med att antalet lantbrukare minskar.

Byråkratin en mental belastning

– Resultaten av studien pekar på större problem med press och stress idag än vad vi tidigare trott och vi hoppas därför kunna gå vidare och även inkludera andra branscher inom lantbruket för att få en bättre helhetsbild som underlag för åtgärdsförslag, säger Peter Lundqvist.

Det är väl belagt från tidigare forskning att höga krav i kombination med låg kontroll och få möjligheter att som individ kunna påverka sin situation kan leda till stress och psykisk ohälsa. Lantbruket är en bransch som i stor utsträckning påverkas av utomstående faktorer.

Under perioden 2016-2019 genomförde forskare på SLU en studie för att identifiera och kvantifiera tidsåtgång och kostnader för lantbruket för myndighetsrelaterat arbete samt analysera effekterna och ge förenklingsförslag. Bland annat fick ett antal lantbrukare föra en digital dagbok över nedlagd tid och kostnader under sommarhalvåret 2016.

Forskarna konstaterade att antalet lagar och branschkrav, antalet journaler som skulle föras och tillfällen då det krävdes en anmälan eller tillstånd ökat kraftigt mellan 1996 och 2016. De studerade framför allt hur lantbrukarna drabbats tidsmässigt och ekonomiskt av det myndighetsrelaterade arbetet, men i projektet ingick också att undersöka hur lantbrukarna upplevde detta mentalt.

- Många känner sig stressade och rädda för att missa något och därmed bli ekonomiskt drabbade. Det finns också de som klagar på att de mår dåligt psykiskt av denna press, säger Christina Lunner Kolstrup, SLU.

Mycket har förändrats i samhället under de senaste 10 åren. Djurrättsrelaterad brottslighet, sociala mediers stora genomslag och ett allmänt hårdnande samhällsklimat tillsammans med en debatt i media om klimatfrågan, om köttätande och ”skandaler” inom djurhållning har fått följder framför allt för lantbrukare med djurproduktion.

- Jag tror att djurproducenterna mår sämre idag än tidigare eftersom den totala pressen på dem har ökat betydligt, säger Peter Lundqvist.