Fm I Mathantverk Foto Tiina Tahvanainen Visit Aland
Jordbruk Landsbygdsnäringar Livet på landet

Nu öppnar anmälan till
FM i Mathantverk 2021

Öppna FM i Mathantverk arrangeras i år av Högskolan på Åland i Mariehamn. Anmälan till tävlingen har nu öppnats.

Tidpunkten för tävlingen är 7-9 oktober. Tävlingen arrangeras i samarbete med Föreningen Mathantverkare i Finland r.f. som  ger regelverket. FM i Mathantverk är en mötesplats för mathantverket med seminarier och aktiviteter av mathantverkare för mathantverkare.

Som ett delprogram under FM i Mathantverk 2021 arrangeras Hållbarhetsseminarium i samarbete med jord- och skogsbruksministeriet inom ramen för Finlands ordförandeskap i Nordiska ministerrådet.

Tävlingen omfattar kategorierna Bageriprodukter, Bär-, frukt- & grönsaksförädling, Charkuteriprodukter, Fiskprodukter, Innovativt mathantverk, Mejeriprodukter, Nordiska drycker (utan alkohol) samt Snacks. Inom alla kategorier förutom Innovativt mathantverk och Snacks finns det 4-9 olika klasser att anmäla sig till.

Den lokala prägeln syns bl.a. i tävlingsklassen ljusa traditionsbröd där deltagaren kan tävla med sitt hemvete.

Bedömningarna utförs av en jurygrupp, en grupp för varje kategori, den 8 oktober. Varje jurygrupp består av en branschkunnig juryordförande samt ytterligare 3-4 medlemmar. Jurygruppernas medlemmar består av såväl mathantverksexperter som lekmän.

– Riktigt roligt att vi får tävlingen till Åland och att vi i dessa tider förhoppningsvis får genomföra ett FM som vi vet att många mathantverkare skulle uppskatta, säger projektledare Åsa Kronhed-Sogn.

Tävlingsprodukten ska vara förädlad på ett hantverksmässigt sätt, baserad på lokala eller inhemska råvaror med känt ursprung. Dessutom ska produkten finnas till salu till exempel i gårdsbutik, i regelbunden Reko-handel eller i detaljhandeln.

Anmälan till tävlingen sker på webbsidan https://mathantverkfm.fi/ senast den 19 september 2021. Mer information ger projektledare, Åsa Kronhed-Sogn, tel. 0457-3454108, asa.kronhed-sogn@ha.ax.