SLC vill att den förhöjda utjämningsreserveringen gäller redan från och med beskattningsåret 2019. Det säger verksamhetsledare Jonas Laxåback om finansministeriets färska utkast till lagförslag om en förhöjning av utjämningsreserveringen i jordbruksbeskattningen till 25.000 euro. I dag är reserveringen 13.500 euro.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle

Världsmarknadspriserna på de viktigaste jordbruksprodukterna förblev i stort sett oförändrade under december månad.
Europeiska kommissionen motsätter sig inte Finlands förslag om att restaurangerna ska upplysa gästerna om köttets ursprung. Med kravet vill man förbättra konsumenternas förutsättningar att göra medvetna och ansvarsfulla val på restaurangerna. Förordningen om köttets ursprung träder i kraft vid ingången av maj.
Det landsomfattande koordineringsprojektet för närmat har gett ut en nätbaserad handbok med marknadsföringstips för företagare inom matbranschen.
En tamkanin i Österbotten som lämnats in till Livsmedelsverket för undersökning har konstaterats ha blödarfebern RHD (Rabbit Hemorragic Disease), som orsakas av caliciviruset.
Fram till den 31 januari finns NTM-centralens ärende gällande klassificering och avgränsning av grundvattenområden i Hangö, Raseborg, Ingå och Sjundeå till påseende.
För första gången har ett finländskt företag beviljats licens att börja exportera modersmjölksersättning till Kina.

Antalet fall av afrikansk svinpest fortsätter att öka i Belgien. Smittade vildsvin har påträffats bara ett par kilometer från Belgiens gräns mot Frankrike. Den tidigare karantänzonen har därför utvidgats.
Mejerikoncernen Arla drar sig ur osttillverkningen i tyska Bayern.
Europeiska unionen har sett över bestämmelserna om djurläkemedel och foder som innehåller läkemedel. De nyligen utkomna förordningarna om djurläkemedel och läkemedelsfoder träder i kraft den 28 januari 2019, men börjar tillämpas om tre år, det vill säga 2022, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

På Island har man en överproduktion av fårkött och därför skapade man varumärket Icelandic Lamb berättar verksamhetsledaren Svavar Halldorson.

Under 2010-talet har den isländska turismen formligen exploderat. En av gårdarna som satsat på att fånga upp turistströmmarna är Knútur Eiriksons Fridheimar, som kan bland annat kan stoltsera med geotermisk tomatproduktion och islandshästar.